Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tko tu koga sluša? Marčinković se ipak odlučio za Split, klub se ‘priklonio’ navijačima radi mira u kući

02.08.2019. 09:00
Tko tu koga sluša? Marčinković se ipak odlučio za Split, klub se ‘priklonio’ navijačima radi mira u kući


Zahuktava se temperatura na Višnjiku pred skorašnji početak priprema koje bi trebale krenuti u prvoj polovici kolovoza. U svlačionici Ante Nazora zasad su svoje mjesto pronašla tek petorica igrača. Od prošlosezonske garniture tu su tek dvojica, Jure Planinić i Domagoj Vuković, dok je pristigao tercet: Uljarević, Ivanov i Palokaj. Na prava pojačanja izuzev povratka Ivanova navijači Zadra još uvijek čekaju, a iz kluba dolaze smirujuće informacije kako sve ide po planu i da će pred početak priprema najmanje 90 posto rostera za sezonu 2019./20. biti definirano.
Upražnjeno još sedam mjesta
Tko bi mogao popuniti preostalih sedam mjesta na klupi Zadra pokazat će naredni dani, a spominju se imena Roka Badžima, Josipa Sobina, Dominica Gilberta, Ivana Siriščevića, Ivana Vučića… uz one koji bi možda ipak mogli nastaviti suradnju u odnosu na prošlu sezonu: Petra Marića, Vladimira Dašića i Luke Žorića. Iz kombinacija je ispao Pavle Marčinković koji je posljednja dva tjedna bio nikad bliže povratku u matični klub, ali je nakon nevjerojatnog pritiska kojeg je stvorio određen dio navijača zadarskog kluba 30-godišnji reprezentativac Hrvatske i MVP HT Premijer lige odlučio tijekom prekjučerašnjeg dana ostati u Splitu i tako se velika želja Ante Nazora nije ostvarila. Priča oko mogućeg povratka Marčinkovića krenula je prije mjesec i pol dana kada je sportski direktor Branimir Longin dao naslutiti u kojem smjeru ide potraga za pojačanjima, a da je jedna od primarnih meta u prijelaznom roku potvrdio je i izjavom od prije 20-ak dana.
– Čekamo završetak Ljetne lige u Las Vegasu i čekamo da prođe određeno vrijeme da ponovno stupimo u kontakt s igračima koji imaju veću cijenu i koji su nam trenutno nedostupni kako bismo se eventualno našli na istom tragu. Svakodnevno pregovaramo s puno igrača i čekamo svoju šansu, čekamo da nađemo zajednički jezik i nadam se da neće proći još puno vremena prije nego ćemo imati momčad na okupu.
Pretežak uteg
Od 12-orice reprezentativaca pod vodstvom Veljka Mršića u Las Vegasu nekolicina njih su bila podcrtana u bilježnici sportskog direktora Longina. Među njima se ističu Pavle Marčinković i Roko Badžim. Dok je Šibenčanin još uvijek dostupan, Marčinković je odlučio ostati na Gripama, iako je sve bilo spremno za povratak u Zadar. Ipak, ‘ulica’ je nadjačala želju kluba kao i želju Marčinkovića za ostvarenjem tog cilja koliko god ga cijenili na Gripama i koliko god mu je Split na stol stavio zadovoljavajuću financijsku ponudu. Taj animozitet dijela navijača Zadra seže još iz finalne serije Zadra i Cibone 2013. godine kad je Marčinković u dresu Cibone nakon osvajanja naslova države u Draženovom domu zajedno s Darijom Šarićem izrezao mrežicu i na taj način proslavio osvajanje naslova kao i iniciranje incidenta s Prestonom Knowlesom prije dvije sezone na Gripama u dresu Splita. To vidno nezadovoljstvo prema Marčinkoviću koje je bilo izraženo ne samo mnogim porukama uvredljivog sadržaja na društvenim mrežama već i javno, transparentima, u parku ispod dvorane »Krešimir Ćosić«, pokazali su se ipak preteškim utegom za Upravu kluba kao i za samog Marčinkovića. U klubu nije bilo očito snage oduprijeti se zahtijevanjima navijačke ‘moćne gomilice’, s jedne strane razumljivo jer bi taj potez vjerojatno još više pogoršao već ozbiljno narušen odnos s Tornadom i ometao normalno funkcioniranje momčadi, pogotovo na domaćim utakmicama. Ali s druge strane je i znak da se nema muda čvrsto stajati iza svojih odluka, jer je evidentno da je Marčinković bio igrač kojeg su žarko željeli. Ovako se samo potvrdilo, ono što i vrapci na granama oko Višnjika već odavno znaju, da autonomije u odlukama klupske administracije ima jako malo ili je uopće nema već se blagoslov za sve mora tražiti od ‘gazde’ (čitaj Grad Zadar). Ipak je vlast najveća slast, a slijede ubrzo predsjednički, za godinu dana i parlamentarni izbori, te svako potencijalno nezadovoljstvo masa ‘gradskim ocima’ definitivno ne ide u prilog, pa je cijela situacija dobila epilog koji je smirio uzavrele navijačke strasti te zasad osigurao mir u i oko Krešinog doma pred nadolazeću sezonu.