Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mali brodari opravdali povjerenje zadarskih turista

02.08.2021. 10:40


Turistička se sezona, unatoč neizvjesnim prognozama i svakodnevnoj brizi zbog pandemije koronavirusa, zasada odvija i bolje nego što smo mogli očekivati. U Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista, a Zadarska županija približava se brojkama iz rekordne 2019. godine. Jedna od branši u turističkoj industriji koja je bila najpogođenija, je ona turističkih izleta brodovima. No, i tu se vidi poboljšanje. Turisti se polako vraćaju starim navikama te se ponovno odlučuju za ture brodom zadarskim arhipelagom.
O ovoj smo temi razgovarali s Ivicom Zorićem, predsjednikom Udruge malih brodara i brodograditelja Adria iz Zadra.
– Turisti, koji posjećuju grad i županiju, na odmor su došli s velikim povjerenjem prema hrvatskim zdravstvenim i higijenskim standardima, što trebamo poštovati. Na nama, koji radimo u turističkoj industriji, ali i na svim građanima je da opravdamo to povjerenje. Ne smijemo ih iznevjeriti svojim neodgovornim ponašanjem i kršenjem epidemioloških mjera, jer će nam takvo ponašanje, dugoročno gledano samo naštetiti. Nalazimo se u stanju ugroze javnog zdravlja, koje posebno teško pogađa sektor turizma i njemu pratećih usluga, od kojih mi u Hrvatskoj, ipak živimo najveći dio godine, kazao nam je Zorić te dodao kako je na svakom poduzetniku da ispoštuje važeća epidemiološka pravila.
– Ja osobno vozim smanjenim kapacitetom, ne samo zato što je tako određeno zakonom, već i zato što nema velikog interesa kao ranijih godina. Posjedujem veće plovilo, tako da meni i posadi nije teško organizirati rad po epidemiološkim smjernicama. Svjestan sam da na ponekim plovilima ima velikih gužvi, što u ovoj situaciji možda nije najpovoljnije, ali kada se ispod svega povuče crta, najvažnije je da se ostvari dobit uz poštivanje zdravstvenih uvjeta, zaključio je Zorić.