Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Organizatori se nadaju da će festival na Pozdravu Suncu postati tradicija

02.08.2021. 12:29


Posljednji vrući srpanjski vikend ispratio je, dosad u Zadru neviđen, glazbeni festival. Pozdrav Suncu ove je godine odjekivao mixom house ljetne glazbe koji je privukao veliki dio lokalne gradske publike te manjim dijelom i strance, a zbog postojeće COVID situacije. BSH organizacija iz Zagreba, u suradnji sa zadarskom event organizacijom Selected omogućila je gradu Zadru nezaboravan dvodnevni ljetni festival koji se održavao u dvije faze. Prva faza je osmišljena kao dnevni beach party u clubu Bamboo na Puntamici, a večernja na Pozdravu Suncu i Morskim orguljama.


Po prvi puta u Zadru
»Organizirali smo Zadar Summer Festival po prvi puta u Zadru. Inače, ovakav tip festivala radimo više na uhodanim ekskluzivnijim destinacijama, no cilj nam je poticati organizaciju u manjim sredinama te ih pretvarati u takva mjesta za partije uz poštivanje okoliša i kulturne baštine u skladu s propisanim standardima. Uglavnom nemamo nikakvih problema, a publici je ovo novo iskustvo, nešto što se dosad nije radilo. Nadamo se da će ovo preći u tradicionalno održavanje, s obzirom da od grada imamo punu podršku, te smo svi zadovoljni. Obzirom na situaciju, dobili smo dozvolu za kapacitet do 1000 posjetitelja, s time da se tražila i karta više.«, pojasnio je event manager.
Budući da smo pred samim ulazom u ograđeni prostor predviđen za festival, zatekli cijeli stručni tim medicinskog osoblja koji je provodio brzinski test za COVID, doznali smo kako su mjere koje su poduzete za adekvatno održavanje ovog festivala, poprilično rigorozne. Posjetitelji koji nisu imali COVID putovnice ili potvrdu o preboljenom COVIDU, morali su na licu mjesta napraviti brzinski test. U slučaju pozitivnog testa, pojedinac se odmah prijavljuje Civilnoj zaštiti i udaljava s mjesta testiranja. Ostali posjetitelji s potvrdom ulaska mogu ući do 20h nakon čega nema izlaska do ponoći. Djelatnici MUP-a u redovitoj ophodnji, utvrdili su da je sve po propisima, a posjetitelji se pridržavaju svih mjera što dodatno pokazuje osviještenost o postojećoj situaciji.


Protokol se moralo poštovati
»Drago nam je da je napokon u Zadru organiziran ovakav tip festivala. U nedostatku događanja zbog COVID-a zakinuti smo zbog malo zabave, a svima nam trebaju trenutci opuštanja. Malo je mučno što moramo proći sav taj protokol kako bismo
zadovoljili postojeće mjere, no isplati se odraditi i taj dio za ovakav događaj. Voljeli bismo da se ovo nastavi i kroz nadolazeće godine uz nadu da po prestanku COVIDA-a stigne još strane publike.«, očitovale su se Zadranke Ljubica i Marina.
Kako su ovakva događanja uglavnom popraćena velikom količinom alkohola i neredima, na pitanja o protokolu, alkoholu i zaštiti kulturne baštine, Vlahoviček odgovara:«Smijemo raditi do ponoći kao da korone nema, ako se ponašamo u skladu s mjerama. Alkohol se smije posluživati, osoblje može raditi bez nošenja maski.«, dodajući kako nakon festivala, posjetitelji odlaze bez pritužbi, a mjesto događaja se čisti od ostataka otpadaka.
»Po trenutačnoj situaciji, sigurno je više domaćih nego stranaca, no očekuje se da bi se taj broj stranaca povećao kako će situacija s COVID-om jenjavati. Što se tiče publike, primjećujem da je raspon godina između 20 i 30 najzastupljeniji.«, rekao nam je Vlahoviček o kategoriji posjetitelja.
»Veselim se pozitivnim recenzijama festivala kao i mogućnosti da se ovaj festival bude održavao u Zadru iz godine u godinu jer po svemu što smo vidjeli iz prve večeri festivala, zadovoljstvo je i kod nas, i kod grada i kod sponzora, tako da vjerujem da će ovo postati tradicija.«, zaključuje Sven.