Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Projekti i zapošljavanje su budućnost Pakoštana

02.08.2021. 10:38


Općina Pakoštane slavi svoj dan, 28. godišnjicu utemeljenja. Dan općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski emigrant i bojovnik Miro Barešić iz Draga i njegovi suborci Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.
Svečanost je započela sjećanjem na sve poginule hrvatske branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Miranjama Donjim, Pakoštanima, Vrani i Vrgadi, a nastavljena je svetom misom u prostranom masliniku svetišta sv. Nediljice u Vrani koju su predvodili don Šimun Šindija, župnik Vrane, Radašinovca, Dobre Vode i Pristega te don Alojzije Knežević, župnik Draga i Vrgade. Dodijeljena su i općinska priznanja.


Poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice
– Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. To je zadaća s kojom se svi nosimo. Završeno je infrastrukturno uređenje poslovne zone Servisna zona Pakoštane. Ukupno ulaganje u zonu procjenjujemo na oko 15 milijuna kuna od čega je 9,5 milijuna kuna financirano od strane EU fondova ili putem nacionalnih natječaja, Hrvatskih voda i ministarstava, dok je 6 milijuna kuna izravno u razvoj infrastukture u zoni uložila Općina Pakoštane. U zoni trenutno imamo 25 poduzetnika, još su 2 parcele slobodne, a ukupno je 300 zaposlenih u tim tvrtkama, kazao je načelnik Milivoj Kurtov, nakon uvodnog slova Marina Barešića, predsjednika Općinskog vijeća.
U Dragama je u tijeku projekt uređenja obalnog pojasa u luci za javni promet lokalnog značaja Drage Dugovača koji zajednički provode Županijska lučka uprava i Općina Pakoštane. Vrijednost projekta je oko 24,6 milijuna kuna ili preko 20 milijuna kuna bez PDV-a.
– U Dragama je u tijeku i projekt izgradnje luke nautičkog turizma – Marine Drage vrijedne gotovo 63 milijuna kuna. Marina koja će imati više od 190 vezova trebala bi biti dovršena kroz dvije godine, rekao je Kurtov, najavivši pritom izgradnju dvije ribarnice za koju su odobrena EU sredstva i više drugih značajnih općinskih projekata na važnost kojih je ukazao i župan Božidar Longin.


Ozbiljno i sustavno promišljanje
– U Općini Pakoštane se ozbiljno i sustavno promišlja. Ono što je najvažnije je da se otvaraju nova radna mjesta. To je sve plod sustavnog promišljanja i ozbiljnog rada, ali i mjera Vlade RH i mjera lokalne i regionalne samouprave, kazao je župan Longin istaknuvši kako Zadarska županija prednjači u nautičkom turizmu.
– U našoj županiji imamo 54 marine, privezišta, sidrišta i suhi vezovi. Od Draga pa do Kolana u ovom mandatu u lučku infrastrukturu je uloženo pola milijarde kuna, naglasio je između ostalog župan Longin.
U Dragama je održana završnica 17. Memorijalnog turnira Hrvatski vitez Barešić, dok je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Pakoštana upriličila otvorenje novoizgrađenog stupa tzv. »štandarca« i podizanje zastave Republike Hrvatske.




Emocije, sjećanja, ponos
– Posebni uzvanici naše proslave u Pakoštanima su ministar branitelja i potpredsjednik vlade RH Tomo Medved, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, umirovljeni general Ante Gotovina i općinski načelnik Milivoj Kurtov, izjavio je Boris Bašić – Bašo, predsjednik UHBDR-a Pakoštane, koji je s tajnikom Darkom Vukojom i ostalim članovima besprijekorno organizirao ovu svečanost punu emocija, sjećanja i ponosa.
Svečanost je započela svetom misom u mjesnoj crkvi Uzašašća Gospodinova na kojoj je župnik don Jerolim Lenkić blagoslovio hrvatsku zastavu.
Od crkve do obližnjeg »štandarca« branitelji su u pratnji djece nosili zastavu do mjesta podizanja.
Za kratak prigodni kulturni program i domjenak pobrinuli su se također članovi UHBDR-a Pakoštane.


Počasni građanin dr. Šime Vučkov
Na svečanoj sjednici kao izraz općinskog javnog priznanja prof. dr. sc. Šimi Vučkovu dr. med. dodijeljeno je osobito priznanje – počasnog građanina Općine Pakoštane.
Općinska priznanja za doprinos u zdravstvenom sustavu te razvijanju društvenih odnosa značajnih za Općinu Pakoštane dobile su: Marija Kazija Startz, tajnica glavnog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu; Jadranka Lokin, računovotkinja u KBC-u Sestre Milosrdnice u Zagrebu; Grozdana Erlić, zdravstvena djelatnica u ordinaciji dr. Pešić u Pakoštanima; Kristina Bačkov, magistra sestrinstva, voditeljica Jedinice za osiguranje i unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite Opće bolnice Zadar.


Gotovina: Lijepo bi bilo da Pelješki most zovu Libertas – jer on i je sloboda!
General Ante Gotovina, osobiti predstavnik generacija hrvatskih ratnika u oslobađanju Hrvatske, sudjelovao je u misnom slavlju za domovinu i hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima te u blagoslovu velike hrvatske zastave koja je svečano postavljena na novouređeni domovinski spomen – jarbol na Trgu kralja Tomislava u Pakoštanima.
– Super se osjećam na Dan općine Pakoštane, u zajedništvu s mojim prijateljima, braniteljima. Naši branitelji općine Pakoštane imali su hvalevrijednu inicijativu da hrvatski stijeg bude baš danas postavljen, da bude svečano otvorenje toga jarbola, predstavljanje i blagoslov naše zastave. To je tradicija, rekao je general Gotovina, zapovjednik koji je značajni idejni i operativni sukreator oslobodilačke vojno – redarstvene akcije Oluja.
– Da. To je jedno poglavlje davno zatvoreno i Bogu hvala da je to tako. Živimo u sigurnosti i u miru. I gledamo naprijed, rekao je general Gotovina.
O susretu s braniteljima u svečanim prigodama poput takve, general je rekao da je on inače prisutan u Pakoštanima i redovito viđa svoje suborce.
»Ja sam tu. I živim tu. I radim ovdje, jako blizu Zadru. Radim u Gaženici«, kazao je Gotovina.
Upitan što bi poručio hrvatskom narodu u danima ponosa i slave uz obilježavanje Oluje, general Gotovina pokazao je koliko poštuje i cijeni slobodu i izrazio duboki stav, osjećaj svoje duše, koliko u svome biću osjeća vrijednost i živi vrednotu slobode, koliko želi da svi budu svjesni veličine toga dara. Pa u tom duhu i tim nagnućem – slobodarskim, gleda i na izgrađeni Pelješki most kojega je samoinicijativno imao potrebu istaknuti – uvijek u pogledu na budućnost.
– Kao što vidite, tradicija je nešto što moramo čuvati. Sigurnost i sloboda su potreba svakog dana, za one koji se brinu o tome. To su naš Sustav nacionalne sigurnosti i naše Hrvatske oružane snage. A ovo ostalo – trebamo raditi i raditi! Puno strateških projekata, puno strateških ciljeva postigli smo od kraja Domovinskog rata. Ostvarili smo puno strateških projekata. Jedan od tih je sada i spajanje krajnjeg juga Hrvatske s ostalom Hrvatskom preko Pelješca, taj famozni most. I kako na jednoj zastavi grada Dubrovnika piše – Libertas! Lijepo bi bilo da taj most zovu Libertas. Jer on i je sloboda, poručio je general Gotovina.