Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Problem s e-zdravstvom je kad pukne veza s internetom

01.09.2010. 22:00
Problem s e-zdravstvom je kad pukne veza s internetom


Meni koja imam i područne ambulante, a takvih liječnika posebno na otocima ima još, problem će biti s područnim ambulantama koje nemaju priključak na telefon i internet. Prilikom odlaska u područnu ambulantu morat ću nositi laptop, a podatke o pacijentima na internet ću moći prebaciti tek povratkom u matičnu ambulantu, kazala je dr. Ljiljana Klarin


Od jučer je u većini hrvatskih županija službeno započela probna primjena projekta informatizacije primarne zdravstvene zaštite, poznatije kao e-zdravstvo.
Probna primjena projekta na području Zadarske županije traje još od srpnja, a ovdašnji su liječnici, doznajemo od dr. Ljiljane Klarin, predsjednice zadarskog ogranka Hrvatskog liječničkog zbora, tijekom posljednja dva mjeseca pacijentima paralelno pisali i papirnate i e-recepte te uputnice.
Dr. Klarin očekuje da će liječnici na području Zadarske županije na potpunu primjenu CEZIH-a (Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite) prijeći tijekom listopada.
– Ideja je da naše ambulante budu ambulante bez papira. Svi podaci o pacijentima bit će pohranjeni u centralnom informacijskom sustavu u koji će biti umrežene sve ambulante, zdravstvene ustanove i bolnice. Na taj će se način pojednostaviti procedura oko upućivanja u bolnice, oko arhiviranja dijagnoza i njihove dostupnosti, oko davanja terapija i slično, govori dr. Klarin koju smo upitali i o dosadašnjem iskustvu zadarskih liječnika s e-zdravstvom.
– Ne mogu govoriti uime zadarskih liječnika, već u svoje osobno. Dakle, zadnjih sam mjeseci paralelno izdavala i papirnate i e-recepte. Kod mene nije bilo problema, osim što se znalo dogoditi da pukne veza s internetom. To bi ipak u određenim situacijama potpunim prelaskom na e-zdravstvo mogao biti problem. No, ne mogu govoriti ništa unaprijed. O tomu će se više znati kad e-zdravstvo zaživi u praksi, navodi naša sugovornica koja dodaje da je primijetila da se pacijenti, budući da su naviknuli nakon posjeta liječniku otići s papirom, izlaskom iz ambulante bez papira znaju osjećati uskraćeno.
– Meni koja imam i područne ambulante, a takvih liječnika posebno na otocima ima još, problem će biti s područnim ambulantama koje nemaju priključak na telefon i internet. Prilikom odlaska u područnu ambulantu morat ću nositi laptop, a podatke o pacijentima na internet ću moći prebaciti tek povratkom u matičnu ambulantu. U tim slučajevima vjerojatno će biti i nekih problema, posebno u situacijama kad je pacijentu neki lijek hitno potreban, kazala je dr. Ljiljana Klarin.
Kako neslužbeno doznajemo, zadarske su ljekarne i u ovom probnom razdoblju uredno dobivale e-recepte te u ljekarnama dosad nisu uočene nikakve veće poteškoće u funkcioniranju e-zdravstva.