Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Blanka lako u finale

01.09.2011. 22:00
Blanka lako u finale


Odradila sam dobre kvalifikacije, dobar je osjećaj preskočiti 195 centimetara bez rušenja – kaže Blanka Vlašić, koja u subotu brani titulu


Blanka Vlašić uspješno je  prošla prvu prepreku na putu  do treće uzastopne titule  svjetske prvakinje, nakon  Osake 2007. i Berlina 2009.  godine u subotu od 12 sati po  hrvatskom vremenu u Daeguu će pokušati još jednom  ispisati povijest i postati prva  skakačica uvis u povijesti koja  je za redom osvojila tri titule.  Jučerašnje kvalifikacije lakoćom je odradila preskočivši  iz prve normu od 195 centimetara, kao da prije nešto  više od desetak dana zbog  brojnih ozljeda nije dvojila o  putu u Južnu Koreju.
– Dugo je trajalo, bilo je puno  natjecateljica i kad sve prođe,  na kraju osjetite olakšanje. Nije  bilo loše fizički, iako se vidi da  mi nedostaje skokova. Odradila sam dobre kvalifikacije, dobar je osjećaj preskočiti 195  centimetara bez rušenja – rekla  je Blanka kojoj su za plasman u  finale trebala četiri skoka, iz  prve je preskočila letvicu na  visinama od 185, 189, 192 i 195  centimetara. No, na zagrijavanju nije sve izgledalo tako dobro.
Samopouzdanje
– Nakon prvog skoka na zagrijavanju htjela sam pobjeći i  poslati sve k vragu. Osjetila  sam oštru bol u koljenu, na  sreću svakim daljnjim skokom bol je jenjavala. Još je  bilo i vruće, a tu je i vremenska  razlika koja mi još uvijek smeta, ali kako je vrijeme odmicalo i kako sam se razbuđivala, bilo je sve bolje – kaže  najbolja hrvatska atletičarka  koja je nakon kvalifikacija dobila potrebno samopouzdanje  uoči sutrašnjeg finala. Blanka  Vlašić jučer je pobijedila bol u  koljenu, rupturu mišića zadnje lože odrazne noge i bol u  Ahilovoj tetivi koja ju je najviše mučila posljednjih dana.
– Malo me boljelo, brinula  sam se, kvalifikacije su iza  nas, već sad razmišljam o finalu. Ako sutra nakon ustajanja iz kreveta prohodam pet  minuta, bit će dobro – nastavila je Blanka, kojoj će  društvo u finalu raditi 11 skakačica uvis koje su preskočile  kvalifikacijsku normu.
Dvanaest preko norme
Među njima su i favoritkinja  Ana Čičerova, koja je u treći  južnokorejski grad po veličini  stigla s vodećim rezultatom  sezone na svijetu od 207 centimetara, kao i Talijanka Antonietta Di Martino, jedina  koja je uz Čičerovu i Blanku  ove sezone letjela preko 200  centimetara. U finale se bez  rušenja letvice plasirala još i  Amerikanka Brigetta Barrett,  osvajačica zlatnog odličja na  Univerzijadi u Shenzhenu, a  bilo je i iznenađenja. Tako su  bez subotnjeg nadmetanja ostale Španjolka Ruth Beitia  (192 cm), Ukrajinka Vita Stjopina (192 cm) i Bugarkinja  Venelina Veneva (189 cm).
Blanka Vlašić uspješno je  otvorila operaciju Daegu, plasirala se u peti finale na Svjetskom prvenstvu. Za nagradu  je na stadionu za zagrijavanje  uronila u ledenu kupku kako  bi odmah započela regeneraciju ozlijeđene noge ili, kako  ju je sama nazvala, princeze  na zrnu graška.


Powell neće trčati u štafeti




Asafa Powell ipak neće nastupiti u Daeguu, nekadašnji svjetski rekorder jučer je preko svojeg agenta  Paula Doylea objavio da je zbog ozljede prepona  odustao od nastupa u štafeti Jamajke 4×100 metara.  Powell je ranije zbog ozljede, koju je krajem srpnja  zaradio na mitingu u Budimpešti, morao odustati od  nastupa u utrci na 100 metara u kojoj je ove sezone  istrčao vodeći rezultat na svijetu (9.78). Sprinter s  Jamajke nadao se da će se uspjeti opraviti do štafete, ali iako trenira, još uvijek osjeća laganu bol.
– Još uvijek me boli, mislim da ne bi bilo dobro  riskirati izglede ekipe i svoje zemlje – rekao je 28-godišnji Jamajčanin, koji je s Usainom Boltom, Nestom  Carterom i Michaelom Fraserom na Olimpijskim igrama u Pekingu istrčao svjetski rekord (37.10), a prije  dvije godine u Berlinu zajedno sa Steveom Mullingsom, Fraterom i Boltom osvojio je titulu svjetskoga  prvaka (37.31). Powella će u štafeti zamijeniti novopečeni svjetski prvak na 100 metara, Yohan Blake.


Rezultati


Rezultati finala, atletičari, vis: 1. Jesse Williams (SAD)  235, 2. Aleksej Dmitrik (Rus) 235, 3. Trevor Barry (Bah)  232; 3.000 m zapreke: 1. Ezekiel Kemboi (Ken)  8:14.85, 2. Brimin Kiprop Kipruto (Ken) 8:16.05, 3.  Mahiedine Mekhissi-Benabbad (Fra) 8:16.09; 400 m  prepone: 1. David Greene (VB) 48.26, 2. Javier Culson  (Por) 48.44, 3. L.J. van Zyl (JAR) 48.80.
Atletičarke, troskok: 1. Olha Saladuha (Ukr) 14,94, 2.  Olga Ripakova (Kaz) 14,89, 3. Caterine Ibargüen (Kol)  14,84; 1.500 m: 1. Jennifer Barringer Simpson (SAD)  4:05.40, 2. Hannah England  (VB) 4:05.68, 3. Natalia  Rodriguez (Špa) 4:05.87; 400 m prepone: 1. Lashinda  Demus (SAD) 52.47, 2. Melaine Walker (Jam) 52.73, 3.  Natalija Antjuh (Rus) 53.85.


FINALE VISA


BLANKA VLAŠIĆ Hrv
Antonietta Di Martino Ita
Brigetta Barrett SAD
Ana Čičerova Rus
Emma Green Tregaro Šve
Svetlana Školina Rus
Deirdre Ryan Irs
Doreen Amata Nig
Zheng Xingjuan Kina
Svetlana Radzivil Uzb
Jelena Slesarenko Rus
Anna Iljuštšenko Est