Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bernarda Pera slavila protiv Zarine Divas

02.09.2020. 12:15


Bravo Bernarda! Zadarska tenisačica plasirala se u drugo kolo US Opena. Bernarda Pera (WTA 61.) je u prvom kolu svladala igračicu iz Kazahstana Zarinu Divas (WTA 69.) sa 7:6 (5), 6:0. Zanimljiv je bio prvi set u kojoj su djevojke čak osam puta jedna drugoj uzimale servis. U konačnici se otišlo u tie-break koji je Zadranka dobila sa 7:4. Imala je šansu Divas u prvom gemu drugog seta i to kroz dvije break lopte. Pera se obranila, osvojila gem i to je bio kraj. Kazahstanka se raspala, Pera igrala sve bolje i bolje i sa 6:0 riješila pitanje pobjednice. Veliki izazov ima Pera u drugom kolu. Naime, igra protiv grčke igračice Marije Sakkari, inače 22. igračice svjetske rang liste.
U 1. kolu uspješna je bila Donna Vekić koja je preokretom uspjela izbaciti Čehinju Kristynu Pliškovu, koja je dobila prvi set i u drugom je imala prednost breaka i vodstvo 5-3. No, nakon nešto više od dva sata borbe Vekić je slavila s 3-6, 7-6 (6), 6-4. U sljedećem kolu Vekić ide na 26-godišnju Rumunjku Patriciju Mariju Tig (WTA-88), protiv koje vodi 2-1 u međusobnim dvobojima, a posljednji meč odigrale su 2017. u Torontu i tada je Vekić slavila.


Čiliću maraton
Marin Čiliću (ATP 38.) trebala su tri sata i 33 minute za pobjedu nad Amerikancem Denisom Kudlom (ATP 111.), do koje je stigao nakon što je suparnik imao 2-0 u setovima i vodstvo 5-3 u trećem setu, da bi konačan rezultat glasio 6-7 (3), 3-6, 7-5, 7-5, 6-3 za hrvatskog tenisača. Bio je to osmi takav preokret u Čilićevoj karijeri, a polovicu ih je izveo na US Openu, na kojem ove godine nastupa po 12. put. Pobjednik US Opena 2014. prvi put je pao u zaostatak u petom gemu prvog seta, kad je Kudla do 'breaka' stigao ostavivši Čilića bez poena. Amerikanac rođen u Ukrajini tu je prednost držao do desetog gema u kojem je servirao za osvajanje prve dionice, ali do set-lopte nije stigao.
Čilić je vratio break, a u 12. gemu je izborio i set-loptu. No, ostao je neaktivan što je Kudla iskoristio, izvukao se i izborio tie-break. Početak odlučujućeg gema bio je odličan za Marina koji je poveo s 2-0, ali je tu i stao. Izgubio je šest poena u nizu, a Kudla je drugu realizirao drugu set-loptu. Čilić se teško mogao nadati boljem ishodu seta u kojem je napravio 19 neforsiranih pogrešaka, a imao samo osam izravnih poena. Priliku za povratak u meč Čilić je u drugom setu propustio u petom gemu, u kojem je imao tri break-lopte (15-40 i još jednu prednost). Za razliku od hrvatskog tenisača, Kudla je svoju prvu priliku pretvorio u, pokazalo se, nedostižnu prednost. Čilić je Amerikancu darovao 'break', tako što je napravio dvostruku pogrešku za Kudlino vodstvo 5-3 koje je domaći predstavnik već u sljedećem gemu realizirao i pretvorio u dva seta prednosti. Američki 28-godišnji tenisač je breakom za vodstvo 4-3 u drugom setu, ponovno uz statičnu Čilićevu ulogu, došao na korak do velike pobjede, a još mu se više približio kad je u sljedećem gemu asom spasio Čilićevu priliku za oduzimanje servisa. Suočen s ispadanjem iz turnira, Čilić je iskoristio gem u kojem je Kudla uglavnom promašivao prve servise i agresivnijim pristupom stigao do izjednačenja na 5-5 te tako produžio nadu u još jedan veliki preokret u mečevima na tri osvojena seta. Kudla je pod pritiskom jedne od najvećih pobjeda u karijeri počeo više griješiti, što je Čilić iskoristio te mu još jednom oduzeo servis i nizom od četiri gema osvojio treći set sa 7-5.


Poraz Karlovića
Marin je u četvrtom setu nastavio igrati kao u završnici trećeg seta, što je rezultiralo puno uvjerljivijom dojmom u gemovima na početnom udarcu na kojem je u ovoj dionici meča Čilić izgubio svega sedam poena, a samo jedan kad je pogodio prvi servis. Čekao je svoju priliku za break i dočekao je kad je Kudla trebao izboriti tie-break. No, kod 30-30 Čilić je izvukao težak retern i pogodio forhend pasing za set-loptu, a u sljedećem poenu je Kudla promašio forhend i tako odveo meč u peti set. Čilićeva nadmoć u gemovima na početnom udarcu nastavljena je i u odlučujućoj dionici meča. Baš kao i u prethodnom setu, Kudla je skupljao mrvice na reternu i nije bio nikakva prijetnja pa je Marin slobodnije mogao igrati kad je Amerikanac servirao. To je iskoristio u šestom gemu kad je iskoristio prvu priliku za break i poveo s 4-2. Dva gema poslije, nakon tri i pol sata igre, Marin je došao i do prve meč-lopte, ali je pogreškom u izmjeni ostavio Kudlu u meču. Srećom, to nije imalo ozbiljnije posljedice po konačan ishod, jer je u sljedećem gemu, na treću meč-loptu, Čilić pogodio još jedan prvi servis koji 28-godišnji Amerikanac nije uspio vratiti te je nakon tri sata i 33 minute igre po osmi put u karijeri došao do pobjede velikim preokretom, nakon što je izgubio prva dva seta, a konačan rezultat je bio 6-7 (3), 3-6, 7-5, 7-5, 6-3 za pobjednika US Opena iz 2014. Čilićev sljedeći suparnik je slovački tenisač Norbert Gomnos (ATP – 104.).
Ivo Karlović poražen je u 1. kolu od 34-godišnjeg Francuza Richarda Gasqueta sa 6-7 (0), 6-7 (4), 1-6 nakon sat i 55 minuta. Tako se još jednom se pokazalo da 41-godišnjem Karloviću ne odgovara igra polufinalista US Opena iz 2013., protiv kojeg je u karijeri upisao samo jednu pobjedu (2011. na US Openu) i šest poraza.