Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kamperi, ponekad i nudisti, besramno pretvore plažu u dnevni boravak

02.09.2021. 10:12


U Hrvatskoj nije dozvoljeno kampiranje na slobodnim prostorima izvan registriranih kampova te je takvo kampiranje kažnjivo. Kampiranje je dozvoljeno samo unutar kampova ili na parkiralištima za kampere i kamp prikolice.


Još se čeka znak zabrane
Međutim, svjedoci smo kako se dolaskom ljetnih mjeseci mnogi kamperi odluče za ilegalno kampiranje pa tako svoje kamp-prikolice parkiraju tik uz plaže ili pak na gradska parkirališta pa onda samo za nekoliko kuna, koliko košta parking, prespavaju u centru grada. Situacija je ovo koja posljednjih dana izaziva ogorčenje i ljutnju Zadrana, ali i stanovnika drugih mjesta uz more jer turisti često okupiraju veći dio neke plaže i pretvore ga u svoj dnevni boravak.
Naime, ovih dana nam se javila i čitateljica iz Selina koja kaže kako se turisti već godinama služe takvim trikovima kako bi imali besplatan smještaj uz more. Čitateljica je, kaže, uputila prijavu i Općini Starigrad gdje joj je rečeno kako će komunalni redari postaviti znak zabrane, ali to se još ovo ljeto nije dogodilo.
– Ova plaža je malo zabačena i nalazi se u sredini Selina iza naselja Relja. To su zapravo dva makadamska puta i jedan je označen, a za drugoga se čeka već godinu dana da se označi zabranjeno kampiranje. Prošle godine u ljetnom periodu kampera je bilo pregršt uz cijelu obalu ovog mjesta te sam u nekoliko navrata zvala komunalnog redara, prepričava nam čitateljica i dodaje kako je zanimljivo da bi se 15 minuta prije dolaska komunalnog redara svi spremili i otišli te bi se predvečer ili sutradan vratili na istu poziciju, gotovo kao da su obaviješteni da će doći komunalni redar, priča čitateljica.
– Problematičnost ovog tipa turizma jest i nudizam, naime dobar dio njih ponaša se kao da je to nudistička plaža, često ne žele pokupiti smeće iza sebe niti iza svojih životinja, a valja naglasiti da na tom prostoru često ljetuju i ljudi s malom djecom. Kampova na tom potezu ima nekoliko tako da to nije problem, zaključuje naša čitateljica.


Barakuda – omiljeno mjesto
Ni u Zadru to nije nova stvar i svake godine spominje se istri problem ilegalnih kampera koji pokušavaju izbjeći plaćanje kampa pa svoje kamp-kućice i prikolice, utabore u debeli hlad, po mogućnosti što bliže plaži. Iz UO-a za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša kažu kako je bilo intervencija za parkiranje na Barakudi te na Punti Bajlo, a nadzor nad ilegalcima vrši turistički inspektor u suradnji s komunalnim redarima.
– Bilo je dosta intervencija, naši komunalni redari odmah izađu na teren. U slučaju Barakude gdje je privatno zemljište intervenirala je i policija, rekao je Robertino Dujela pročelnik UO-a za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša dodajući kako se nakon upozorenja turisti maknu, ali ne prođe dugo da ih zamijene neki drugi.
– Komunalni redari prema zakonu mogu samo upozoriti da to nije dozvoljeno, međutim ne mogu sankcionirati prekršitelje. Za to je zadužena Turistička inspekcija, rekao je Dujela.
Člankom 52. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti propisana je i novčana kazna u iznosu od 1.500 do 10.000 kuna za prekršaj osobi koja kampira izvan kampova. Mnogi turisti ne znaju da kampiranje »na divlje« nije dozvoljeno jer mnoge europske zemlje nemaju takav zakon, mnogim građanima njihovo ponašanje i nije problem, poglavito ako prespavaju jednu noć i za sobom pokupe smeće. Međutim, veliki broj turista nerijetko iskorištva situaciju te odlazi na skrivene plaže na kojima nema redara i gdje onda borave i po nekoliko dana, a neki odu i toliko daleko da stanu na parkirališta pored kampa kako bi se onda mogli besplatno koristiti i infrastrukturom.