Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kuliš: Pripremne utakmice ne služe ganjanju rezultata

02.09.2021. 07:09


Košarkaši Sonik Puntamike s polovičnim učinkom su završili nastup na memorijalnom turniru Tomislav Knežević. Igrači Stipe Kuliša su nakon rezultatski teškog poraza od Zadra na otvaranju predsezone u utakmici za treće mjesto svladali susjede iz Šibenika i na koncu s »broncom oko vrata« zaključili prve dvije provjere pred skorašnje izazove u hrvatskom prvenstvu. I dok je poraz od »starijeg brata s Višnjika«, kako u Jazinama vole tepati Perinčićevoj momčadi, premda visok, bio očekivan, izdanje protiv »Građana« s Baldekina ulijeva nadu da se u zelenim redovima ponovno valja nešto vrijedno pažnje.
– Dobili smo odgovore na pitanja na koja smo željeli dobiti odgovore. Turnir nam je za to izvrsno poslužio, pogotovo prva utakmica protiv Zadra gdje nam je cilj bio vidjeti pojedine igrače na više pozicija, isprobati Marka Prskala koji se s nama nalazi na pripremama te iskušati određene varijante setova. Niti jedna naša odluka u tom ogledu nije bila skrojena trenutnim rezultatom. Drugi susret smo zbog psihološkog aspekta uveli u veći natjecateljski tonus. Momci su jako dobro odgovorili na postavljene zahtjeve, što se prije svega odnosi na četvrtu četvrtinu, no kada se podvuče crta, glavni cilj nam je bio dobiti odgovore na određena pitanja i taj kriterij smo ispunili – kazao je trener Sonika Stipe Kuliš.


Dva lica Puntamike
Rijetki su očekivali da će Puntamičani uspjeti parirati Zadru, ali konačnih minus 46 (42:88) ne zvuči pretjerano lijepo. Kao olakotnu okolnost se može istaknuti da je zelenima to bila prva pripremna utakmica, dok su igrači Ivana Perinčića nekoliko dana ranije protiv Oostendea »probili led« i osjetili kako je ponovno istrčati na parket, a ne valja ni zanemariti činjenicu da igrački mozaik Sonika još uvijek nije u potpunosti završen, no ipak se očekivao ponešto bolji otpor.
– Nismo razmišljali u tom smjeru. Glavna ideja nam je bila iskušati taktičke varijante te isprobati igrače na pozicijama na kojima nisu igrali na treningu. Svjestan sam da rezultat može zvučati negativno, ali riječ je o pripremnim utakmicama koje služe za provjeru momčadskog stanja i mogućnosti, a ne za ganjanje rezultata – opomenuo je mladi zadarski stručnjak.
U okršaju protiv Šibenke vidjeli smo puno bolje lice »Soniksa«. Ono, kakvome se nada i trener Kuliš u nadolazećoj sezoni. Premda je kontrola skoka ponovno predstavljala problem, pogotovo u prvom poluvremenu, a sam rezultat fluktuirao od plus 12 do minus osam, obrana je većim dijelom susreta bila na željenoj razini, dok je otvaranje četvrte četvrtine donijelo i dugo čekani napadački impuls koji je na koncu pretočen u seriju 18:2, nakon koje je pitanje pobjednika bilo riješeno.
– Tu utakmicu smo manje rotirali te smo u posljednjoj dionici uspjeli pronaći željeni ritam i na parketu sprovesti ono što smo zamislili – istaknuo je trener Puntamike.


Nedostaje visoki igrač
Kada se spusti zastor na prva dva predsezonska ogleda, o igri »Zelenih« se može kazati štošta pozitivnog, kao i ponešto manje dobroga. Ipak, jedna stvar se posebno ističe. Pod obručima nedostaje centimetara. Jedini visoki igrač pod ugovorom je iskusni Marino Šarlija, a on neće moći sam iznijeti sezonu. Na probi se trenutno nalazi nekadašnji košarkaš Širokog Marko Prskalo, ali i s njim u sastavu Sonik mora igrati s četiri niska igrača, što je uvijek dvosjekli mač.
– Varijante za nešto drugačije nemamo, te samim time nemamo ni previše opcija o kojima možemo razmišljati. Ne vidim razlog zašto takva igra ne bi prolazila protiv momčadi koje su u našem rangu te se nadam da ćemo tu taktičku varijantu moći koristiti, što bi trebalo usmjeriti suparnike na prilagodbu – zaključio je Kuliš.
Pred Puntamičanima je detaljna analiza učinjenog na memorijalnom turniru Tomislav Knežević i mnoštvo napornih treninga kako bi ispravili prikazane nedostatke te što je moguće spremniji ušli u novu sezonu, a prva sljedeća provjera je na rasporedu u petak s početkom u 18.30 sati, kada u Jazine stiže Samobor.




Prskalo može pomoći
S Puntamičanima se već nekoliko dana nalazi i nekadašnji igrač Širokog Marko Prskalo koji je posljednji angažman imao u Gradini, gdje je za 20 minuta koliko je prosječno provodio na parketu zabijao 4.9 poena, uz 2.4 skoka po susretu. Prvi dojmovi ukazuju da ima dobar šut za tri poena kojim bi mogao dati dodanu vrijednost zelenoj svlačionici.
– Pokazao je određene stvari koje su nam potrebne u ovom trenutku. Ima dobro tijelo i taktički nam može pomoći te vjerujem da će pružati sve bolje partije kako bude podizao razinu fizičke spreme. Mi smo zainteresirani za nastavak suradnje i sada je samo stvar hoće li doći do dogovora – rekao je Kuliš.


Milačić: Akumulirani umor je uzeo danak
Premda su Šibenčani dobar dio susreta protiv Oostendea pružali solidan otpor, nagovijestivši da se imaju čemu nadati u novoj sezoni HT Premijer lige, memorijalni turnir Tomislav Knežević su završili na posljednjem mjestu bez iti jedne pobjede.
– S obzirom na to da nam je ovo bila četvrta utakmica u šest dana, od čega treća gostujuća, akumulirani umor je uzeo svoj danak te je glavni uzrok poraza. Međutim, to smo i htjeli, s jakim testovima podizati formu. Gledamo naprijed i radom ćemo uklanjati prikazane nedostatke – izjavio je trener Šibenke Damir Milačić.