Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U rujnu dvije manifestacije -Tragovima Winnetoua i Highlander Velebit

02.09.2021. 12:35


Zbrajanje turističkih brojki u špici i rezime ljetne sezone je na dnevnom redu i starigradske Turističke zajednice koja, kao i uostalom i druge na području Zadarske županije, može biti zadovoljna rezultatima jer su iznad očekivanih.
– Prema podacima za osam mjeseci ove godine ostvareno je nešto manje od 400.000 noćenja, od čega je 325.000 komercijalnih turističkih noćenja. To je 30 posto više nego za isto razdoblje prošle godine i oko 80 posto od rezultata iz 2019. godine. U kolovozu je ostvareno oko 150.000 noćenja, što je oko 90 posto rezultata iz 2019. godine, navode iz starigradske Turističke zajednice.


Sezona uspjela i bez manifestacija
Svi dionici turističke industrije nakon iznenađujuće dobrih rezultata, koje u špici sezone nije poremetila niti pandemija koronavirusa, zadovoljno trljaju ruke.
– Vjerujemo da su svi naši sumještani koji se bave turizmom zadovoljni, budući da se ovakvi rezultati u kolovozu ipak nisu očekivali. Naime, predviđali smo nešto bolju sezonu od prošlogodišnje, ali zbog nastavka situacije s pandemijom COVIDA-19, bilo je dosta neizvjesnosti. No, dobra epidemiološka situacija u zemlji i u destinaciji te druge okolnosti na turističkom tržištu, uz brojne aktivnosti provedene na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, doveli su do odličnih rezultata u glavnoj sezoni, ističu u TZ-u i dodaju kako se nastavku dobre posjećenosti destinacije nadaju i u posezoni.
Ipak, nije sve bilo po starom. Zbog strogih epidemioloških ograničenja, ipak su izostala tradicionalna glazbena događanja i lokalne fešte.
– U cilju održavanja sigurnosti na prvom mjestu, nisu se održavala uobičajena glazbena, gastro i slična događanja na javnim površinama, već smo se prilagodili situaciji. Tako smo posjetiteljima ipak ponudili niz programa, poput sportsko-rekreativnih aktivnosti i ljetnog kina na novouređenoj plaži Jaz te posebno osmišljenih tematskih tura s vodičem koje će se održavati do druge polovice rujna. Tako turisti mogu birati hoće li obići destinaciju na biciklu i upoznati kulturne i prirodne atrakcije uz more i u zaleđu, posjetiti mirila te saznati više o životu kakav je nekad bio, ili će se uputiti u obilazak mjesta snimanja filmova o Winnetouu. U rujnu nas očekuju dvije manifestacije – Tragovima Winnetoua, susret ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu i Highlander Velebit, 5 – dnevna planinarska avantura koja počinje na Sjevernom Velebitu, s ciljem u Nacionalnom parku Paklenica, najavljuju u TZ-u.


Obiteljski smještaj je prvak
Porast turističkog prometa osjetio se kod svih pružatelja smještaja. U općini Starigrad, kao i u mnogim drugim manjim turističkim mjestima, prevladavala je potražnja za obiteljskim smještajem, naročito za kućama za odmor.
– Sve vrste smještaja su ostvarile povećanje turističkog prometa. Najzastupljeniji je obiteljski smještaj, potom kampovi, a veliko povećanje su ostvarili hoteli, kojima je poslovanje tijekom prošle godine bilo najviše pogođeno pandemijom. Među posjetiteljima je izražen bio interes za informacijama u svezi putovanja prilikom povratka u matične zemlje i testiranja, za što su organizirana dva punkta na području Općine Starigrad, u sklopu ispostave hitne medicine u Selinama i u ambulanti Doma zdravlja u Starigradu, ističu u starigradskom TZ-u te ističu kako su im u strukturi posjetitelja i dalje najbrojniji strani turisti s tradicionalnih obližnjih tržišta – Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i sl., što je u postojećim uvjetima svakako bila prednost i prema kojima su bile usmjerene dodatne promidžbene aktivnosti. Normalizacijom zračnog prometa ove su se godine, kažu nam u Starigradu, vratili i britanski turisti.