Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zagorec ugodno iznenađen uvjetima u Remetincu

Autor:

01.10.2008. 22:00
Zagorec ugodno iznenađen uvjetima u Remetincu


Umirovljeni general Vladimir Zagorec ugodno je iznenađen zatvorskim uvjetima u Remetincu, izjavio je njegov odvjetnik Zvonimir Hodak, nakon što je sat vremena razgovarao sa svojim branjenikom kojega je Austrija prijepodne izručila Hrvatskoj. “Dobroga je zdravlja i ugodno iznenađen uvjetima pritvaranja. Sam je u sobi, sam će ići u šetnju, moći će imati televiziju, radio, pratiti dnevni tisak i čitati knjige, ali samo s mekim koricama”, izjavio je Hodak. Dodao je da će Zagorec sutra dobiti odjeću i sve što mu je potrebno.
No, Hodak nije želio govoriti o taktici obrane kojom će se Zagorec poslužiti prilikom sutrašnjeg pojavljivanja pred istražnom sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda Ernom Dražančić. “Postupak je tajan i o tome ne mogu govoriti, a postoji mogućnost da će se moj klijent braniti šutnjom ili iznositi obranu”, kazao je Hodak.
Zagorec će se sutra ujutro pojavit pred istražnom sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda koja će ga ispitati zbog sumnje da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. iz sefa MORH-a odnio torbu s draguljima. Zagorca će u 9,15 sati ispitati sutkinja Erna Dražančić koja je u ožujku prošle godine protiv njega pokrenula istragu i odredila mu pritvor, potvrdio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. Ta odluka o pritvoru i dalje je na snazi, pa će umirovljeni general na sud biti doveden iz zatvora u Remetincu, gdje je danas prijepodne doveden uz jaku policijsku pratnju, nakon što ga je Austrija izručila Hrvatskoj.
Zagorec je u Austriju pobjegao prije godinu i pola kada mu je određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke te teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči. Afera “dragulji” otkrivena je tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, kada je bivša tajnica Snježana Šiprah potvrdila da je Zagorec u MORH-u od njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera preuzeo dvije torbe s draguljima koje je 2000. odnio iz sefa. U tajnoj istrazi sutkinja Dražančić saslušala je više svjedoka među kojima i Rothaichnera, bivšeg ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslava Tuđmana, suvlasnika tjednika “Nacional” Ivu Pukanića te Josipa Fereka, bivšeg Zagorčevog poslovnog partnera. Jedan od razloga za pritvor bio je upravo strah da bi osumnjičeni general mogao utjecati na Fereka. Iskazi svih saslušanih svjedoka do sada su ostali nepoznati. U javnost su jedino procurili dijelovi iskaza njemačkog trgovca oružjem koji je, navodno, ponovio iskaz dan pred austrijskim sudom, gdje je rekao da dragulji nisu postojali.
Tijekom boravka u Austriji, gdje je uhićen lani temeljem međunarodne tjeralice i ubrzo uz milijun eura jamčevine pušten da se brani sa slobode, Zagorec je tvrdio da mu je u Hrvatskoj život u opasnosti. Kao jedan od razloga mogućeg kaznenog progona austrijskim medijima je naveo i sudski proces protiv Zvonka Zubaka koji je od države potraživao 200 milijuna dolara za nabavu raketnog sustava S-300.
U slučaj Zagorec upleo se i Ured predsjednika Mesića, čiji se savjetnik Saša Perković u Beču sastao s tada odbjeglim generalom. Predsjednik Republike tvrdio je da je susret tražio Zagorec, u namjeri da preda “neke dokumente” te da mu nikada nije nudio bilo kakav povlašteni status ili ulogu zaštićenog svjedoka. Zagorec je, pak, tvrdio da ga je Mesić preko svog savjetnika pokušao ucijeniti te ga je optužio za montiranje političkog procesa jer je (Zagorec) bio bliski suradnik prvog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.
Sa slučajem Zagorec povezan je i kazneni postupak protiv Susanne di Mauro Bunjevac koja mu je navodno pomagala u ometanju istrage protiv njega, a zauzvrat joj je umirovljeni general navodno kupio konja. Zagorčev branitelj Hodak je, pak, tvrdio da je riječ o osobi koja ima dokaze da je njegov branjenik nevin.
Najodlikovaniji hrvatski general, godinama zadužen za nabavu oružja, na stranicama crne kronike prvi se puta pojavio krajem 2003. kada su ga u garaži u centru Zagreba pretukli nepoznati batinaši. Tri godine kasnije otet mu je, tada maloljetni sin Tomislav, za što su, među ostalima, osuđeni Hrvoje Petrač i njegov sin Novica, a mediji su nagađali da iza otmice u stvari stoje neriješeni poslovni računi bivših prijatelja i poslovnih parnera.
Austrija je Zagoraca izručila Hrvatskoj godinu i pol dana nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Umirovljenog generala tereti se da je zlouporabio položaj i ovlasti, odnosno da je, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000., iz sefa MORH-a odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.