Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TIC u palači Cedulin u sezoni 2014.?

Autor: Ivana Burica

01.10.2012. 22:00
TIC u palači Cedulin u sezoni 2014.?

Foto: Zvonko KUCELIN



Turističke zajednice i TIC raspolagat će s oko 550 kvadrata unutarnjeg plus 750 kvadrata vanjskog prostora što je oko 1.300 kvdratnih metara ukupno. Osim ureda ideja je da bi se u sklopu palače uredila i jedna moderna prezentacijska dvorana
Među pet zadarskih projekata koji bi prema dogovoru s Ministarstvom kulture trebali biti aplicirani za dobivanje sredstava iz pretpristupnih i strukturnih fondova Europske unije je i projekt Turističkog informativnog centra. Riječ je o preuređenju ostatka palače Cedulin za potrebe TIC-a te Turističke zajednice Grada Zadra i Turističke zajednice Zadarske županije.
Reprezentativan prostor
O premještanju TIC-a u reprezentativni prostor palače Šimuna Cedulina u kojemu se od 1575. do 1804. godine nalazila vojna, a potom do 30-ih godina 20. stoljeća i civilna bolnica, razmišlja se i govori već više godina.
Ovim bi se projektom jednim udracem “ubile dvije muhe” – zapuštena i neadekvatno korištena palača Cedulin napokon bi bila propisno obnovljena, a turističke zajednice – gradska i županijska, zajedno s TIC-om dobile bi jedan reprezentativan prostor, onakav kakav se u gradu poput Zadra i očekuje.
Prvi čovjek gradske turističke zajednice Zvonko Šupe informira nas da bi prema nekim prvim procjenama projekt koštao oko 10 milijuna kuna.
– Mi već imamo spreman izvedbeni projekt koji je radila tvrtka AB Forum te projekt konzervatorsko restauratorskih radova obnove vanjskih fasada koji je izradio nekadašnji pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Josip Kršulović. Nadalje, Razvojna agencija Zadarske županije već priprema projekt za apliciranje na natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava u okviru komponente IIIC IPA programa tako da nemamo razloga ne vjerovati da će ovaj dugo željeni i dugo očekivani projekt biti realiziran kroz dvije ili tri godine, kaže Šupe.
Direktorica ZADRA-e (Razvojne agencije Zadarske županije) Sanja Peričić informira nas da projekt TIC-a namjerava aplicirati na III C komponentu IPA programa, a raspisivnje natječaja za ovu komponentu očekuje se do ljeta 2013. godine.
Natječaj najkasnije do ljeta
– To može biti i do kraja ove godine, ali će natječaj u svakom slučaju biti raspisan najkasnije do ljeta. Od apliciranja na natječaj do potpisivanja ugovora o dobivanju bespovratnih sredstava proći će otprilike godinu dana, kaže Peričić od koje doznajemo da se projekti u sklopu navedene komponente IPA programa sufinanciraju u iznosu od 85 posto njihove vrijednosti.
Prema riječima direktora TZ Grada Zadra Zvonka Šupe sami radovi na uređenju palače Cedulin trajali bi nekoliko mjeseci pa bi se tako u najsretnijoj varijanti TIC u novom i reprezentativnom prostoru mogao naći u turističkoj sezoni 2014. godine.
Inače, turističke zajednice i TIC raspolagat će s oko 550 kvadrata unutarnjeg plus 750 kvadrata vanjskog prostora što je oko 1.300 kvdratnih metara ukupno.
Osim ureda ideja je da bi se u sklopu palače uredila i jedna moderna prezentacijska dvorana.
– Realizacijom ovog projekta oplemenit će se cijeli prostor na ulazu u Poluotok, a turisti će dolaskom u TIC ući u jedan prekrasan prostor koji će biti još jedan plus u stvaranju njihova dojma o našem gradu, zaključuje Šupe.