Solane su rijetke i posebne vrste staništa na Jadranu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Djeca su čekala u redu kako bi promatrala ptice

Mi mislimo da imamo dovoljno prostora, no varamo se. Sve ovo što vidimo je krš, no to je značajno tanište i zbog samih ljudi, pogotovo kad znamo da je cirkulacija vode u kršu jako važna. Niti močvara nije močvara u negativnom smislu, niti je krš takav. To su jako vrijedni prostori kojih nam ponestaje, poručio je hrvatski znanstvenik Goran Šafarek, kojeg smo zatekli kako jučer u Solani Nin još jednom približava ornitološki svijet ninskim mališanima. Naime, tamo se i petu godinu obilježavao Europski dan promatranja ptica na poljima soli u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Nina. Šafarek je redovit stručnjak zahvaljujući kojem je ovaj projekt i pokrenut, ali i nastavljen tijekom ovih godina, pojasnila je diretorica TZ Nin Marija Dejanović.

U svakom slučaju, prostora za održivost još ima, no potrebno je pomno planiranje, napominje ovaj biolog.

Plemići i Ljubač

- Evo sada promatramo male bijele čaplje, u daljini se nalazi nekoliko pataka, pa onda mali vranci s Vranskog jezera, po ovim tablama solane Min se motaju mali čurlini... Solane predstavljaju posebne vrste staništa koje su na Jadranu jako rijetke. Tu govorimo o plitkim muljevitim obalama, a upravo je zapadna Dalmacija, od novigradskog mora pa sve do Nina i Paga strašno važna zbog toga. Jer, na Jadranu je jedino još ušće Neretve kao veće područje, pojašnjava Šafarek.

I dok su na Jadranu staništa jako rijetka, ptice na sjeveru Europe su jako brojne pa tako za vrijeme emigracije nemaju gdje, osim na tih par lokacija.

- Većina jadranske obale je krš koji im ne paše, zbog čega se ovdje za vrijeme seobe skuplja jako velik broj ptica. Ovaj prostor u Ninu jako je važan i za gnježđenje vlastelica, za koje je solana jedini prostor gdje to mogu. Ovdje imamo gospodarsku aktivnost, no s druge strane i mjesto za promatranje ptica na europskoj razini, što je izuzetno važno, napominje Šafarek, priupitan o problematici urbanizacije kada su u pitanju ornitološka staništa.

- Prevelika izgrađenost je jedna od glavnih problema globalno gledajući, ne samo Hrvatske. Zadarska županija, što se tiče naše cijele obale, jedina ima toliko muljevitih staništa. Uvala Plemići i uvala Ljubač, ta staništa jesu urbanizirana, no potrebno je organizirati gdje više ne bi trebalo graditi.

Ornitologija je i povoljna grana kada je u pitanju primjećivanje klimatskih promjena. Sve to jako utječe i na migracije ptica koje su sve ranije, a njihov period se i produljuje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno