Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izmjena granica između općina Galovac i Sukošan

02.10.2019. 08:40
Izmjena granica između općina Galovac i Sukošan


Odavanjem počasti poginulim hrvatskim vitezovima, svetom misom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća na trgu ispred Doma kulture žitelji ravnokotarske općine Galovac obilježili su Dan općine i svetkovinu sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika.
– Prije godinu dana, na ovakvoj svečanosti otvorili smo ovaj trg, koji tad još nije bio u potpunosti izgrađen i podignuli spomenik u čast i na slavu našim braniteljima iz Galovca koji su dali svoj život za obranu jedine nam domovine. Danas mogu s ponosom istaknuti da je projekt trga s okolišem u potpunosti završen i meni je velika čast da vas, naše goste i prijatelje, Galovac može dočekati na ovom novom trgu, trgu koji odiše patriotizmom i trgu koji je posvećen svojim herojima, kazao je načelnik Marin Gulan.


Izgradnja dječjeg vrtića
Prije dva mjeseca započeo je najveći galovački projekt, gradnja dječjeg vrtića. Nakon gradnje koja će završiti kroz godinu dana, slijedi opremanje vrtića.
– Projekt gradnje iznosi 3,3 milijuna kuna, radove izvodi tvrtka Krekić Avangrad iz Zadra, istaknuo je Gulan.
Završen je projekt stariji od 200 godina, sanacija općinske zgrade. Objekt je nekoliko puta uništavan i paljen.
– Izvršena je sanacija krovišta, izmjena betonske ploče, stolarije, fasade, instalacije, dvorišta i ostalo. Uloženo je oko 500.000 kuna, većim dijelom Ministarstva i jedan dio iz općinskog proračuna, kazao je Gulan dodajući još kako je Općina putem LAG-a Laure nominirala za 100.000 eura sanaciju igrališta.
Zahvaljujući programu Irene i Zadre nove u duljini od tri kilometara Općina je postavila štedne žarulje s kojima su osvijetljene dvije glavne prometnice kroz Galovac.
– Prvi put radimo izmjene i dopune PPU-a, a prvi put smo iz donacije nabavili službeno vozilo. Dobili smo i rješenje Ministarstva uprave po kojem je naš grb postao službeni. Općina će ove godine izgraditi novi trg i postaviti spomenik. Trg će biti posvećen 100-godišnjem zavjetu Galovčana Gospi od Karmela koja je spasila naše ljude u mnogim situacijama i u znak zahvale Gospi koja je »škapulala« naše ljude, najavio je Gulan.


Dom u Debeljaku, brzi internet u Galovcu
Galovac danas ima 35 kuća koje se bave turizmom, a prije pet godina ih je bilo dvije ili tri. Razvoju turizma će zasigurno pripomoći i novoosnovana Turistička zajednica Ravni kotari.
– Imamo dobru suradnju sa susjednim općinama, vezani smo jedni za druge. Općina Galovac i naše vatrogasno društvo su partneri s Općinom Sukošan pri izgradnji velikog vatrogasnog doma u Debeljaku. Također s općinama Sukošan, Sv. Filip i Jakov i Škabrnja zajednički smo ušli u projekt gradnje širokopojasne internet mreže, mreže budućnosti vrijedne 50 milijuna kuna. Apliciramo preko EU projekta, pohvalio se Gulan.
Jedan od najvažnijih projekata je također vezan s Općinom Sukošan, a radi se o izmjeri katastarskih i administrativnih granica između ove dvije općine.
– Ovaj projekt je dugoročno od najveće važnosti za općinu Galovac jer znači život. Skoro trećina Galovca nalazi se na k.o. Sukošan, a to stvara ogromne probleme Općini i mještanima. Napravljen je elaborat izmjera granica između k.o. Galovac te k.o. Gorica i k.o. Sukošan. Galovačko vijeće je donijelo odluku, sad je na redu sukošansko Općinsko vijeće, istaknuo je Gulan.
Od Ministarstva državne imovine Općina potražuje terene za novu stambenu zonu, komunalnu zonu, športsku zonu i drugo.
– Nažalost, moram naglasiti da će Općina i ove godine otplatiti oko 450.000 kuna dugova ostalih od prije 2010. godine, zaključio je načelnik Gulan.
Voditeljica programa bila je Martina Ročak, dok je u kulturno-umjetničkom programu nastupio ovdašnji KUD Sv. Mihovil predvođen legendarnom 79-godišnjom Danicom Smolić-Ročak te Školski zbor OŠ Galovac.
 




Galovac, primjer male općine


Proslavi su nazočili Božidar Longin, župan Zadarske županij, Šime Vicković, zamjenik župana, Josip Bilaver, državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Zdravko Vukić, pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić, predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta i brojni drugi uzvanici te mještani.
– Galovac je primjer male općine koja se bori s problemima koji su posljedica propusta iz prethodnih razdoblja, a koji još uvijek utječu na svakodnevicu. Stoga, mi u Županiji uvijek imamo razumijevanja i pružamo pomoć svim kvalitetnim aktivnostima lokalne samouprave čijim ostvarenjem će žiteljima biti pružena prilika za bolji i kvalitetniji život, poručio je između ostalog župan Longin naglasivši kako ga posebno veseli sve veći razvoj ruralnog turizma u zaleđu Zadarske županije pa tako i na području općine Galovac.