Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kraljević: Treba biti strpljiv

02.10.2019. 09:34
Kraljević: Treba biti strpljiv


Uz KK Zadar, ove sezone u HT Premijer ligi, nastupa i »mlađi brat«, momčad Sonik-Puntamika. Nakon odlične prošle sezone u kojoj su izabranici trenera Šime Kraljevića bili najbolja momčad Prve lige, a nakon dodatnih kvalifikacija izborili i najjači rang hrvatske košarke, Puntamičani su se pojačali i stvorili roster koji bi trebao igrati ozbiljnu ulogu u HT Premijer ligi. Od lani ostali su više-manje svi igrači, a potpisali su iskusni Šime Špralja, Juraj Segarić, Emilio Banić, Marko Jurica, a iz Splita je stigao i Josip Jukić, Ipak, nakon sedam godina čekanja, Puntamičani su u prvom susretu doživjeli poraz. U Sinju kod Alkara nisu uspjeli naplatiti dobru igru u tri četvrtine dvoboja, a presudnom se pokazala posljednja četvrtina u kojoj su Sinjani s čak 34 ubačena poena u tom razdoblju slavili s konačnih 102:89. Odličnu igru su prikazivali zeleni tijekom prvog poluvremena i izgledalo je da su gosti spremni doći do pobjede. Na žalost to se nije dogodilo.
– Šteta. Imali smo priliku slaviti u gostima protiv izravnog konkurenta u borbi za ostanak. Nismo to uspjeli izvesti i sada moramo dignuti glavu gore. To sam rekao i igračima. Nema depresije, nema upiranja prstima jedni u drugoga. Svi smo krvi, od mene prvoga. Sezona je duga. Idemo dalje – rekao je strateg Šime Kraljević, koji je svjestan da su njegovi igrači velik dio utakmice igrali zaista dobro.


Agresivnost
– Ulazak u utakmicu i cijelo prvo poluvrijeme igrali smo na dobroj razini. I dok smo se držali principa, pogotovo napadačkih, dolazili smo do rješenja i lakih koševa. Znali smo da ćemo imati prednost na low postu, gdje je Jukić dominirao i već u prvom dijelu postigao 15 koševa i tu smo ih kažnjavali. Nakon prvog dijela imali smo devet koševa viška, a realno mogli smo i više da smo pogodili neka slobodna bacanja i otvorene šuteva.
Očekivano su u nastavku Sinjani podigli agresivnost. Reagirala je i publika, a i neke sudačke odluke bile su, blago rečeno, domaćinske.
– Bili smo mi itekako živi do kraja treće četvrtine. Ali dogodilo se ono što sam i upozoravao na poluvremenu. Rekao sam igračima da ne smijemo dopustiti divlju košarku, jer u Sinju malo treba da se publika digne, a s tim i energija domaće momčadi. Jedna trica iz tranzicije, jedan faul-koš i već ste u problemima. Imali smo četiri otvorene trice, dvije Segarića, jednu Petanija i Jošića. Sve smo promašili, a oni su iz tranzicije došli do poena i stigli su našu prednost. Tada se publika digla, suđenje se malo promijenilo, ali ne želimo u tom segmentu tražiti alibi. Nismo se držali principa, krenuli smo u brzopleta napadačka rješenja, a ta otvorenost terena u tranziciji nam ne odgovara.
Priznao je trener Sonika da se konstitucija momčadi promijenila od prošle sezone, kada je zadarski sastav gajio brzu i agresivnu igru.
– Stigli su nam neki stariji igrači. Viši. I naravno da više ne možemo igrati kao prošle sezone. Trebat će nam vremena da se igrači osjete, da krene ta komunikacija u obrani. Ipak smo kasno roster popunili. Jukić je stigao desetak dana prije prve utakmice. Kasno su stigli i Jurica i Banić. Trebat će nam vremena i strpljivosti.


Obrana
Napad se u Sinju u većem dijelu dvoboja činio dobar, ali obrana je primila mnogo koševa.
– Obrana nije bila dobra u nastavku utakmice. Ako nam nisu zabijali iz tranzicije, vrlo lagano su dolazili do rješenja kroz pick igru. Radili smo i »hedge« (iskakanje) i »drop« (zoniranje) obranu pick%rolla, ali nije to bilo dobro. Preuzimanje ne možemo raditi s obzirom na konstituciju igrača. I treba biti strpljiv. Vjerujem da ćemo iz kola u kolo biti sve uigraniji. Napadački smo mi već sada u redu. Ipak zabili smo 89 koševa.
Raspored nije za zadarski sastav »ugodan« na početku sezone. U prvih šest kola Puntamičani će četiri puta gostovati. U prva četiri kola čak triput. Idući dvoboj je onaj domaći, protiv Šibenke, momčadi koja se kvalitetno pojačala u prijelaznom roku i koja će napadati baš kroz »pick&roll« i momčad Šime Kraljevića, ako misli ostati u šansi za pobjedu, morat će taj segment mnogo bolje braniti.
– Stiže nam protivnik koji gaji kroz našeg Jakova Vladovića pick igru i ako ne budemo dobro iskakali, bit će nam izuzetno teško. Teško ćemo Vladovića zaustavljati kroz drop obranu da igrač ide za njim, budući da nećemo moći pomagati s drugog i trećeg pasa, a pogotovo ne s prvoga, pošto Šibenka ima izuzetno kvalitetne šutere u Nakiću, Milekoviću i Bašiću i oni samo čekaju da igrač pomogne, jer trica je njima kao zicer. Moramo natjerati Vladovića da se što prije riješi lopte – zaključio je Kraljević.
 




Početak sezone u Premijer ligi od 2006.


2005./06. Borik-Puntamika – Slavonski Brod 86:78
2006./07. Šibenik – Borik-Puntamika 65:68
2007./08. Borik-Puntamika – Svjetlost 76:75
2008./09. Cedevita – Borik-Puntamika 86:70
2009./10. Borik Puntamika – Šibenik 75:69
2010./11. Borik-Puntamika – VROS Darda 77:67
2011./12. Sonik-Puntamika – Jolly JB 70:77
2019./20. Alkar – Sonik-Puntamika 102:89
 


Kraljević šesti premijerligaški trener »zelenih«


Šime Kraljević je Puntamičane prezeo u ljeto 2017. a u subotu u Sinju imao je premijerligaški debi. Ujedno je postao šesti trener koji je »zelene« vodio u najjačem domaćem rangu. Njegovi prethodnici na toj dužnosti su Joško Pulja, Tihomir Bujan, Ivan Meheš, Neven Plantak i Marko Selin.