Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KRALJEVSKI VINOGRADI Vinsko kraljevstvo u kojem stoluju pošip, plavac i crljenak

02.10.2020. 14:10


Sjedimo bacajući pogled ka jednom od najljepših krajobraza koje je moguće zamisliti, gdje se preko borovitog poluotoka Pinije naziru konture tornjeva Zadra, a otočka lepeza viri nad dugim gustim redovima bezmalo zrelog plavca malog crnog. S čašom Pošipa Prestigea u ruci u društvu smo Zorana Pantalona, direktora Kraljevskih vinograda, u kušaoni uz priče o kraljevima i vinima, i kraljevima vina.


Kultna vinska kušaona
– Šarmantna aroma limuna, limunova ulja i nagovještaji kapara. Živo zrelo voće kombinira se sa suptilnom mineralnošću i očaravajućom svježinom, dio je citata s Decantera kojim su opisali vino koje pijemo, dajući mu 92 boda i svoje srebro. U večeri kasnog ljeta što sluti oluju, pet-šest grupica gostiju obližnjih hotela ove corona godine ipak svraća uživati u okusima Dalmacije.
– Tu smo u degustacijama, uz kvalitetne večere ili kupnje nadomak 20.000 prodanih butelja, kazuje Zoran, zadovoljan radom u kušaoni koja je od otvaranja 2016. prerasla u kultno mjesto, a pohodili su ga od dobitnika Oscara, pjevačkih zvijezda, gospodarskih i političkih uglednika sa svih kontinenta, do najeltinijeg tima vinskih znanstvenika i publicista koji je ikad posjetio Hrvatsku. Prostornim planom Zadra određen je prostor za podizanje pravog podruma od 2.000 metara s nadogradnjom kušaone i svega potrebnog, tik ispred sadašnje.


Tisućljetna priča s recentnim nastavkom
Hrvatski kralj Petar Krešimir IV. darovao je 1066. godine ovdje u Petrčanima vinograde novoutemeljenom benediktinskom samostanu sv. Marije u Zadru, koji je vodila opatica Čika, praunuka kraljice Jelene i hrvatskoga kralja Mihajla Krešimira II. Prve je vinograde Čika tu kupila 1072..
Kraljevski vinogradi d.o.o. Zadar osnovani su na Martinje 11. studenog. 2009. godine, koncesionirali dio ovog terena, i dio u Zatonu, raskrčili makiju i samljeli kamen i 2010. i 2011. digli vinograde, na blagoj padini što se slije u more. I posvetili se kraljevima Dalmacije – Pošipu, Crljenku i Plavcu malom. S Pošipom 2013. na Sabatini uzimaju titulu šampiona mladih bijelih vina, a to su nastavili kroz godine, dajući kraljevskom i crkvenom i vinski kraljevski nastavak priče. Na tržištu su od 2014. godine.




Od sadnje do nagrada
Tada ste posadili 38 ha, sa manjim proredom odnosno 8.000 loza po ha, dakle 300.000 panja. To bi ispalo 150.000 l vina?
– No, imali smo u Zatonu i požar, tuču, pa mraz, tako da nismo još na 100.00. Omjer crnog i bijelog je 60:40 za crna. Uz ova »tri kralja Dalmacije« tu su još Caberent Sauvignon, Plavinu, Merlot, Syrah, odnosno Chardonnay i Muškat žuti, svaki na do 10.000 panja.
I nagrada je mnoštvo pa i neobičnih?
– Srebro Decantera 2017. i 2018. za Pošip Prestige (90 i 92 boda), njemački Meininger – Mundus Vini zlato i srebro 2018. (Pošip Prestige i Barrique sa 92 odnosno 90 bodova). Japanska su za Rose Scuro – najbolje vino za kemenice. Oko 200 distributera daje po jedno vino, a naše je pobjedilo. A 2019. imali smo srebro u izboru – japanskih žena.


Plasmani i bitke za izvoz
Obrađivali ste detaljno japansko tržište, čak i posredovali u sadnji Pošipa tamo, došli do carskog dvora, bili odnosno ste partner Tuna, Sushi&Wine festivala u Zadru,.. Bili ste i po Kini?
– Išli su, zovemo to probni baloni, u Kinu, čekamo povratne informacije. U Japan šaljemo povremeno paletu sa nekoliko tisuća boca. Intenzivne kontakte je zaskočila corona. Nismo značajno u izvozu ali se trudimo. Ide nešto u Njemačku, Austriju, SAD, ma evo sad naš čovjek koji ima hotel na Islandu želi distribuirati naša vina, pa smo poslali paletu. Ne odustajemo ali za sad je tržište ipak domaće. Išli smo na linuju Grgur Vinski s kvalitentim, cjenovno prihvatljivijim vinima, no pokrenuli smo je upravo s koronom, ali svakako ćemo ići s tom linijom prema trgovinama, jer ovoliki posjed ne može se oslanjati samo na vrhunska vina, kojima smo posvećeni, ali se toliko ne piju, zaključuje Pantalon.


Kraljevski vinogradi
Vinarija
tel. +385 23 647 412
[email protected]
Kušaonica vina
Petrčane, ulica 13 br. 10
23231 Zadar
[email protected]
tel. +385 23 644 193
Radno vrijeme: 09:00h – 24:00h
pondjeljak-nedjelja
https://www.kraljevski-vinogradi.hr/
 


Paleta vina
 


Vina Punta Scala
Muškat žuti, 0,5l, polusuho, 12,0 alk. – kvalitetno
Rose Scuro (cuvee Plavac mali, Crljenak, Plavina i Cabernet souvignon), 0,75l, 11% alk. – kvalitetno
Crljenak, 0,75l, 13,5%alk. – vrhunsko
Plavac mali, 0,75l, 13% alk. – kvalitetno (2017. je vrhunska ali jop nije u prodaji)
Pošip, 0,75l, 13% alk. – vrhunsko
Pošip Prestige,(kombinirana svježeg i barikiranog) 0,75l, 13% alk. – vrhunsko
Pošip Barrique, 0,75l, 13% alk, – vrhunsko


Vina Grgur vinski


Grgur Vinski Pošip, 0,75l, 13% alk. – kvalitetno
Grgur Vinski Rose, 0,75l, 11% alk. – kvalitetno
Grgur Vinski Plavac, 0,75 l, 13% alk.- kvalitetno
 


Svjetska vinska elita u Kraljevskim vinogradima


Izabrano društvo svjetske vinske elite 2017. obišlo je Zadarsku županiju, te večeralo, probalo vina i zabavilo se upravo ovdje. Bili su tu Jancis Robinson, »najuglednija vinska kritičarka i novinarka na svijetu« po riječima magazina Decanter, Carole Meredith, koja je utvrdila genetičko i zemljopisno podrijetlo cabernet sauvignona, chardonnayja, syraha,…te potvrdila nalaz također prisutnih Ivana Pejića i Edija Maletića o zinfandelu kao crljenku kaštelanskom, odnosno tribidragu. Potom i Jose Vouillamoz, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za istraživanje porijekla sorti vinove loze s pomoću DNK metode. David Gates potpredsjednik je vinogradarstva u vinariji Ridge Vineyards sa selekcijama originalnog hrvatskog tribidraga »crljenka kaštelanskog« i tribidrag A i B u svojoj vinariji Lytton Springs u okrugu Sonoma. Nicholas Lander, dopisnik The Financial Timesa, ali i jedan od najistaknutijih britanskih ugostitelja sa svojim restoranom L'Escargot u Sohou, London… i neka nam oproste svi oni nespomenuti vinski znalci.