Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Novaci u ligi sa 17 trica izbušili Perinčićev brod

02.10.2021. 07:34


Djelovalo je gostovanje u Podgorici kod friškog abaligaša Studentskog centra Derby jedno od onih u kojem bi, barem po papiru, košarkaši Zadra trebali najlakše do regionalnih bodova, no ispalo je potpuno suprotno. Umjesto nastavka dobrog dojma nakon časnog otpora Partizanu, igrači Ivana Perinčića su potpuno podbacili u crnogorskoj metropoli i tako uveličali domaćinima prvu utakmicu na svom parketu u regionalnoj eliti, koja je otišla debelo na njihovu stranu rezultatom 94:78, s čak 17 zabijenih trica iz 30 pokušaja.


Igra na refule
Prvi dio utakmice protekao je kao na ringišpilu, i jedni i drugi doslovno su igrali na refule. Domaćin je na krilima nabrušenog playmakera Vinalesa poveo s 8:2, da bi Zadar uzvratio 9:0 serijom koju je na svojim leđima iznio Junaković. Ubrzo se brojčanik okrenuo na crnogorsku momčad koja je preko Vinalesa i Kamenjaša pobjegla na pet plusa, no u završnici prve dionice ukazao se Jordano s dvije trice što je Zadrane prema drugoj dionici uputilo s prednošću (17:20). Međutim, ni to vodstvo nije se pokazalo dugog vijeka jer je domaći strateg Žakelj kao iz rukava izvadio svoju nominalno drugu postavu na čelu s Pavličevićem i Slavkovićem koja je u pet minuta uspjela totalno razmontirati Perinčićeve igrače. Pobjegli su »Studenti« na 14 prednosti (39:25) u ekspresnom roku, a umnogome su im u tome pomogli potpuno indolentni Zadrani koji su se nakon treće trice Jordana za 24:23 dosluvno zavukli u mišju rupu, proslavivši posebno Slavkovića koji je na brzinu utrpao 12 koševa. Činilo se u tim trenucima da se Perinčiću pokvarila »navigacija«, no kad je konačno shvatio da nešto mora mijenjati vratio je na parket Junakovića i Cartera dok je na klupu povukao dotad tek puke izletnike Mavru i Harrisa. S tim je potezom strateg Zadra kupio povratnu kartu jer su mu se igrači do poluvremena potpuno pribrali, uzvrativši istom mjerom svojim domaćinima, serijom 16:4 za koju je najviše zasluga išlo na adresu trojca Carter-Junaković-Luković. Tek dva koša minusa (41:43) nakon uvodih 20 minuta gostima je sigurno bilo više nego prihvatljivo s obzirom na traumatično razdoblje u prvom dijelu druge četvrtine.


Potop u nastavku
No, iz svega toga Perinčićevi igrači nisu uspjeli izvući pouku već su povratkom iz svlačionica nastavili u istom ritmu, igrajući tek rijetke trenutke, a tako se pak ne može graditi pobjeda u regionalnom natjecanju. Treća četvrtina je zapravo samo bila potvrda da onaj katastrofalan prvi dio druge dionice nije bio slučajan. Iako su ušli u nastavak dvoboja sa šest koševa u nizu (Luković i Junaković) te poveli nakon dugo vremena (43:47), Zadrani su ponovno upali u letargiju.To je bez pardona iskoristila domaća momčad za još jedan ‘blitzkrieg’ kojeg je izrežirao šuterski raspoložen bekovski par Vinales-Magee. Raspoloženi domaći Amerikanci iskombinirali su u tom razdoblju čak pet trica, a s druge strane ovog je puta izostao pravi odgovor što je u završnih 10 minuta Perinčićevu momčad dovelo u nepovoljne prognoze za eventualan uspjeh. Semafor je u Morači pokazivao njihov dvocifreni zaostatak (71:61), a kad se toj nevolji pridodaju nove dvije trice početkom završne četvrtine koje su zabili Tišma i Starovlah Zadranima se priča o izglednoj pobjedi na terenu novaka u ligi pretvorila u tek ružnu bajku. Perinčić je u teškom porazu u Podgorici mogao tek biti zadovoljan izvedbama Cartera (19 poena uz sedam skokova i tri asistencije), Junakovića (17 poena) te Lukovića (15 poena i pet skokova). Kod domaćina su »kolo vodili« Magee (20p, trica 6-10) i Vinales (18p).




S Cedevitom Junior u Jazinama
Sutra se košarkaši Zadra vraćaju u dvoranu Jazine gdje ih očekuje susret 3. kola HT Premijer lige protiv Cedevite Junior. Zbog radova na Višnjiku Zadrani nisu u mogućnosti odigrati utakmicu u Krešinom domu pa će sraz s novim premijerligašom odigrati u hramu košarke s početkom u 17 sati. Od danas je krenula prodaja dnevnih ulaznica na blagajni Višnjika od 10 do 18 sati, a na dan utakmice radno vrijeme će biti od 10 do 17:30 sati. Cijena dnevne ulaznice je 30 kn dok će prošlosezonski pretplatnici imati slobodan ulaz uz svoju godišnju ulaznicu. Za ulazak u dvoranu gledatelji moraju imati EU Covid potvrdu (potvrda o cijepljenju, negativnom testu ili potvrda o preboljenju COVID-19 u zadnjih 180 dana) te osobnu iskaznicu. Navijači će se moći testirati na dan utakmice od 10 do 16 sati, mjesto za brzo testiranje će biti kod dvorane Krešimira Ćosića (kod bazena i klizališta na nedovršenom parkiralištu ŠC Višnjik) s cijenom testa od 70 kn.


SC DERBY 94 – ZADAR 78


(17:20, 26:21, 28:20, 23:17)
PODGORICA – Sportski centar Morača. Gledatelja: 100. Suci: Uroš Nikolić, Radoš Arsenijević i Ivan Stefanović.
SC DERBY: Vinales 18, Magee 20, Pavlićević 10, Slavković 12, Starovlah 3, Vujisić, Baćović 8, Z. Ivišić, T. Ivišić 2, Edwards 3, Kamenjaš 15, Tišma 3. Trener: Andrej Žakelj.
ZADAR: Carter 19, Harris, Paponja, Jordano 12, Brala, Vuković 7, Bursać 5, Junaković 17, Buljan, Drežnjak, Mavra 3, Luković 15. Trener: Ivan Perinčić.
Šut za dva: SC Derby 19-43 (44%); Zadar 21-46 (46%).
Šut za tri: SC Derby 17-30 (57%); Zadar 7-24 (29%).
Sl. bacanja: SC Derby 5-7 (71%); Zadar 15-23 (65%).
Skokovi: SC Derby 41 (30+11); Zadar 33 (22+11).