Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tekovine i vrijednosti naše zemlje čuvaju se i 30 godina nakon obrane Zadra

02.10.2021. 11:16


Minutom šutnje za poginule branitelje te svečanim polaganjem vijenaca u čast 30. godina od obrane grada Zadra na Trgu sv. Šimuna i Tadije na Bokanjcu započeo je svečani program obilježavanja ove velike obljetnice. Program je nastavljen održavanjem Atletske kros utrke "Linijom obrane Grada", koja je startala s trga na Bokanjcu te je preko Musapstana, Crnog i Ploče završila na Dračevcu. Upriličeno je i polaganje vijenaca za poginule branitelje na Crnom.
Velika obljetnica
Program obilježavanja je, uz predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, popratio i gradonačelnik Zadra Branko Dukić te potpredsjednik Gradskog vijeća Enio Meštrović.
– Prvo bih se želio zahvaliti svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji programa 30. obljetnice obrane Zadra na svom njihovom trudu i požrtvovnosti. Na poseban se način zahvaljujem i trkačima koji će protrčati linijom obrane našeg grada. Djeca koja su rođena u ratnim godinama ne znaju niti za jednu drugu državu, osim samostalne Hrvatske, za razliku od nas koji poznaju patnju, ali i žar i želju za oslobođenjem Hrvatske. Vjerujem da će oni s jednakim žarom čuvati tekovine i vrijednosti naše zemlje, na isti način kao i generacija koja se borila za slobodu i neovisnost Hrvatske. Okupljamo se u čast svih branitelja koji su se borili za slobodu, a naročito onih koji su svoj život položili za stoljetni san o slobodnoj i suverenoj državi Hrvatskoj, kazao je Dukić.
Treću utrku "Linijom obrane Zadra" organizirali su Atletski savez Zadarske županije, Grad Zadar i Sportska zajednica Grada Zadra. Za utrku se nije naplaćivala startnina, no sva prikupljena sredstva donirat će se za obnovu potresom stradale Petrinje.
– Ove godine organiziramo 3. Atletsku utrku "Linijom obrane Zadra" na kojoj nastupaju atletičari iz atletskih klubova iz grada Zadra, kao i mnogi rekreativci i zaljubljenici u trčanje iz cijele županije. Danas nam najmlađi sudionik ima pet, a najstariji preko sedamdeset godina, što jasno dočarava koliko je želje i ponosa prisutno među našim trkačima danas, rekao je Slobodan Miolović iz Atletskog kluba "Alojzije Stepinac".


Bogat program


U utorak, 5. listopada, predstavnici Policijske uprave zadarske, od 9 do 15 sati održat će Taktičko – tehnički zbor. Isti je dan na rasporedu i obilazak mjesta pogibije hrvatskih branitelja na liniji obrane Zadra uz odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća. Istu je večer na rasporedu večer domoljubne poezije u uvali Jazine, te predstavljanje izložbe »Obranjeni grad«.




U srijedu 6. listopada središnji je dan proslave. Dan će početi budnicom na ulicama te odavanjem počasti stradalim braniteljima pred središnjim križem na Gradskom groblju. Iz programa se izdvaja i Svečana akademija »Obrana Zadra u prvom tjednu listopada '91.«, koja će biti upriličena kod tenka na Dračevcu. Njoj će prethoditi odavanje počasti polaganjem vijenaca na više lokacija diljem grada. Akrobatska skupina »Krila Oluje« izvest će prelet iznad Poluotoka dok Zadrane navečer očekuje besplatni koncert Tomislava Bralića i klape Intrade te vatromet.


Cjelokupni će program biti završen u subotu, 9. listopada turnirom u streljaštvu malokalibarskom puškom koji će u 10 sati početi u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Streljačkog kluba Zadar.