Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zahvala i poneka primjedba na 8-godišnji rad bivše vlasti

02.10.2021. 13:19


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskom vitezu Stipanu Dundoviću u Radovinu i kod spomen-obilježja Galebovi u centru Ražanca, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja se uz epidemiološke mjere održala u Knjižnici Jurja Barakovića obilježen je Dan općine Ražanac i blagdan nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija koja se još u puku zove Luzarica. Svetu misu u crkvi Gospe od Ružarija predvodio je don Mario Sikirić, novi župnik.
Gospu od Ružarija slavi se u spomen na pobjedu kršćanske vojske nad Osmanlijama 1571.


Nakom 8 godina apsolutna vlast HDZ-a
U Općini Ražanac nakon 8 godina apsolutnu predstavničku i izvršnu vlast ima HDZ. U ime Općinskog vijeća u kojem HDZ od 13 ima osam vijećnika nazočne je pozdravio predsjednik Petar Miočić. Potom se Damir Jordan, načelnik, osvrnuo na donedavnu općinsku vlast, napravio inventuru rada od kraja svibnja te najavio nove projekte.
– Ovom prigodom zahvaljujem se prošloj vlasti u vođenju općine u proteklih 8 godina i svemu onom dobrom što su napravili za Općinu Ražanac, ali isto tako ukazat ćemo na ono što je bilo loše, kazao je Jordan.
Potom je podsjetio na projekt izgradnje i opremanje tržnice i ribarnice u vrijednosti od 1.839.000 kuna koji je u tijeku i koji Ministarstvo poljoprivrede sufinancira s 1.300.000 kuna, U tijeku je javna nabava za izvođača radova na plaži Oseka u Ljupču, prve od četiri faze u iznosu od 970.000 kuna od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova sufinancira 250.000 kuna.


Vatrogasni dom, luke Ražanac i Rtina
– U pripremi je javna nabava za izvođača radova na dječjem igralištu, zajedničkom projektu Općine Ražanac i Turističke zajednice vrijednog 455.590 kuna, od čega Ministarstvo poljoprivrede sufinancira s 315.545 kuna, navodi prvi čovjek Općine Ražanac.
U tijeku je 30-mjesečni projekt Zaželi u vrijednosti od 1.534780 kuna. Zaposleno je 6 žena koje redovito brinu za potrebe čak 38 kućanstava.
-U ovom kratkom vremenu nakon izbora pripremili smo dokumentaciju za rekonstrukciju i opremanje Vatrogasnog doma u Podvršju u vrijednosti od 3.229.000 kuna koje bi se u 90-postotnom iznosu sufinanciralo putem Programa ruralnog razvoja RH, objavio je Jordan.
S ravnateljem ŽLU Davorom Škibolom, kaže on, započela je izrada projektne dokumentacije za sanaciju luke Ražanac dok je projektna dokumentacija za luku Rtina/Miočići u poodmakloj fazi.




Dogradnja škola, vrtić u Radovinu
– Odmah nakon izbora u suradnji s Turističkom zajednicom pristupili smo pripremi sezone i uređenju plaža, a do danas brojimo preko 200.000 noćenja što je oko 87 posto s obzirom na rekordnu 2019., navodi Jordan te nastavlja:
– Na početku mandata održali smo sastanke sa zamjenikom župana, pročelnikom i ravnateljicom škole te započeli s izradom projekta za rekonstrukciju i dogradnju škole u Ražancu i Radovinu s jednodijelnom dvoranom, reći će Jordan, istaknuvši kako je aktivno nazočio na impresivnoj prezentaciji studije izvodljivosti aglomeracije podvelebitskog kraja i dijela Ravnih kotara vrijedne milijardu i 700 milijuna kuna.
U tijeku je javni poziv za dodjelu terena za gradnju područnog objekta dječjeg vrtića u Radovinu.
– Jedna od najvećih primjedbi za proteklu vlast što ništa nije ništa napravljeno za stavljanje u funkciju gospodarske zone Vukovac, kotača razvitka Ražanca i Općine Ražanac. Snažno ću se zalagati da se zona što prije stavi u funkciju, da se privuku investitori te da se zaposle općinski žitelji, poručio je između ostalog Damir Jordan.


Novi početak
– Drugu godinu za redom borimo se s nevidljivim neprijateljem koji je u jednom trenutku gotovo paralizirao život i doveo nas u situaciju straha i neizvjesnosti. No, svaka kriza prilika je za novi početak, poručio je zadarski župan Božidar Longin, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.
Županija je, kao i uvijek, kaže on, pomagala u aktivnostima. Bilo izravnom financijskom pomoći ili putem naših ustanova i razvojnih agencija.
– O mladima vodimo brigu i kao osnivači ovdašnje osnovne škole u kojoj već niz godina osiguravamo i sredstva za pomoćnike u nastavi kroz projekt INKLUZIJA, a ukupno je u rad ovdašnje osnovne škole u dvogodišnjem razdoblju uloženo više od 17 milijuna kuna, istaknuo je Longin.
Također, svoj doprinos demografskim mjerama na području Općine Ražanac dali su s ukupno 90 tisuća kuna uplaćenih za novorođenu djecu u tekućoj i prethodnoj godini.
– No, ono što je također važno istaknuti, osim sredstava iz općinskog i županijskog proračuna, značajan novac stoji nam na raspolaganju i iz EU fondova. Svjedoci smo da je Hrvatska, između ostalog i zbog velikog utjecaja našeg premijera Plenkovića, osigurala gotovo 25 milijardi eura u sljedećom programskom razdoblju Europske unije.
To je veliki novac kojega će trebati opravdati dobrim i kvalitetnim projektima. Uvjeren sam da će vaša općina biti jedna od onih koja će imati pripremljene projekte, kako bismo uspješno povukli spomenuta sredstva, poput aglomeracije podvelebitskog i dijela ravnokotarskog područja, zaključio je Longin.
Za veseli štimung brinula se mješovita klapa Karamiž Ražanac. Program je vodila Anita Krpina, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, a u radu sjednice sudjelovao je i pravnik Hrvoje Benić.


Mirku Miočiću, posthumno nagrada za životno djelo
Nagradu Općine Ražanac za životno djelo posthumno je dodijeljena pok. Mirku Miočiću, najpoznatijem hrvatskom kvizomanu, zbog iznimnog doprinosa u promicanju i promidžbi Rtine i Općine Ražanac. Nagradu je preuzeo Mirkov brat, Marjan Miočić koji je u emotivnom obraćanju najavio vrijednu donaciju Knjižnici Jurja Barakovića, 50 knjiga iz bogatog fondusa knjiga pok. Mirka Miočića.
Grb Općine Ražanac dodijeljen je Tomislavu Stokiću, profesionalnom vatrogascu iz Lipika, koji je kroz projekt pomoći Vlade Tirola hrvatskom vatrogastvu ostvarena donacije vatrogasne opreme i vozila DVD-u Ražanac. Nagradu je preuzeo dr. Nediljko Jović, predsjednik DVD-a Ražanac i općinskog HDZ-a.
Priznanja Općine Ražanac dodijeljena su: učeniku Filipu Čolaku, za zapažene rezultate u školskim natjecanju, odličnom uspjehu i sudjelovanju u izvannastavnim aktivnostima; mješovitoj klapi Karamiž koja djeluje unutar KUD-a Fortuna, za promicanje ugleda Općine i veliki uspjeh na 55. Festivalu dalmatinskih klapa – Omiš 2021.; Anti Ivancu, dobitniku odlikovanja dr. Franjo Tuđman za životno djelo, dugogodišnjem ravnatelju Dječjeg vrtića Radost Zadar, bivšem općinskom vijećniku i članu općinskog poglavarstva.