Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ne propustite priliku koju čekate stoljećima!

01.11.2010. 23:00


Riječ je o naplati paušala, koji za korisnike iznosi tisuću kuna, a s obzirom da će za taj iznos konačno riješiti imovinsko-pravne odnose na svim svojim građevinskim i poljoprivrednim zemljištima, smatram da je to i više nego povoljno, kazao je Davor Lončar
Nakon što su prije godinu dana na području općine Poličnik započeli radovi na katastarskoj izmjeri k.o. Poličnik, Davor Lončar, načelnik Općine, ovom prilikom apelira na žitelje da se aktivno uključe u rješenje ovog stoljetnog problema kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa. Jer, kako kaže, ovo je izuzetna prilika da se relativno brzo i efikasno riješe nagomilani problemi kojim će oni koji se uključe već kroz godinu ili dvije postati vlasnici ili posjednici svojih zemljišta i konačno će moći upravljati svojom imovinom. No, problem je, kako kaže Lončar, u lošoj suradnji mještana, odnosno njihovom neispunjenju ugovornih obveza.
– Iako je riječ o projektu od iznimno velike važnosti, čijom će realizacijom mještani imati samo koristi, ipak imamo situaciju u kojoj oni ne žele sudjelovati u ispunjenju svojih obveza. Riječ je o naplati paušala, koji za korisnike iznosi tisuću kuna, a s obzirom da će za taj iznos konačno riješiti imovinsko-pravne odnose na svim svojim građevinskim i poljoprivrednim zemljištima, smatram da je to i više nego povoljno, kazao je Lončar, pozvavši sve mještane da se uključe u ovaj projekt kako ne bi propustili priliku koju čekaju još od doba Austro-Ugarske Monarhije.
Kako kaže, situacija je jako neugodna, jer ovakvim pristupom žitelji odaju dojam da ne žele rješenje ovog problema, što je pogrešno.
Da podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 4,034.400 kuna (uključujući PDV), a radove u omjeru 40 prema 60 posto zajednički financiraju Državna geodetska uprava te Općina Poličnik i to kroz tri proračunske godine, dok je izvođač radova Geodetski zavod d.d. Osijek.
Načelnik je i na samom početku realizacije ovog zahtjevnog projekta apelirao na žitelje da se svi aktivno uključe u rješenje ovog stoljetnog problema kompliciranih imovinsko-pravnih odnosa. Žitelji moraju shvatiti da je ovo izvrsna prigoda da se otklone sve nejasnoće te da se konačno osnuje nova zemljišna knjiga iz koje će biti izbrisani svi oni prethodnici koji su umrli, a koji zbog neriješenih vlasničkih odnosa prije smrti svojim potomcima i danas stvaraju problem.