Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kaljski ribari od bogatog ulova dijelili Zadranima

01.11.2013. 23:00
Kaljski ribari od bogatog ulova dijelili Zadranima


Pune vrećice srdela, lokardi, pa i koja manja palamida mogla se dobiti u srijedu u rano popodne na Liburnskoj obali. Ribari imali dobar ulov, ostalo je ponešto i za besplatno podijeliti Zadranima, a ostalo ide za Podravku


Japanci s fotoaparatima šeću po rivi, dame još i suncobrane nose iako su zadnji dana listopada. Pored njih jedan barba u godinama žuri, nosi dvije vrećice do vrha krcate ribom. Viri rep palamide, a ima lokardi i najviše srdela. I svima koje sretne, a vidi da su domaći, dovikuje – Ajde požuri do Carinarnice. Došli ribari i dijele narodu ribu!
Što se to događa, zar ribari nemaju gdje s ribom pa ju dijele da im trud ipak ne bi propao?
I ustinu na punti rive, na Liburnskoj obali, pristala ribarica “Ivoš”, ali ima ih još nekoliko. Momci očito umorni od cjelonoćnog ribolova složno prekrcavaju ribu iz badnjeva u kašete. – To je sve za Gaženicu, zapravo za Podravku, objašnjavaju ne prekidajući posao. – Lovili smo ispod Premude i tu nam je bilo bliže, a ionako je u Gaženici gužva. Riba dobro ide i treba je što prije prekrcati pa opet na more, kaže momak koji se upravo spretno spustio na obalu. Ribari jedva čekau da dođe kamion preuzeti ribu pa da se zapute ponovno na more i usput uhvate malo sna jer ih opet čeka naporna noć.
Adrija dakle radi, uzima ribu i prerađuje za Podravku.
Vonj friškine nadaleko se čuje, galebova ima na sve strane u rojevima skaču u more za odbačenim otpacima ribe. Do broda je došlo je i ponešto kućanica iz prvih zgrada pa su dobile besplatno svježu ribu. Jedna je gospođa čak užicala nekoliko većih komada u kašeti, došao je i carinik po bokun. I svima nekako drago, ne samo zato što su dobili besplatno ribu nego što ribari rade i što će se ulovljene srdele uskoro preraditi u zadarskoj tvornici.
Sezona je, kažu ribari, baš dobra a vrijeme idealno. Bolje ne može.