Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Diklu se gradi šetnica s autohtonim zelenilom, ležaljkama, klupama i točkastom rasvjetom

02.11.2019. 10:52


Krajem studenog trebali bi početi radovi na uređenju šetnice i sunčališta u Diklu vrijedni 3 milijuna kuna s kojima bi neugledni dio jednog od najatraktivnijih zadarskih kvartova trebao zasjati u novom sjaju. Kako kažu iz Odjela za graditeljstvo Grada Zadra, po provedenom otvorenom postupku javne nabave male vrijednosti odabrana je, kao ekonomski najpovoljnija, ponuda tvrtke SUB MISSION j.d.o.o. iz Zadra u iznosu od 3.042.942 kuna s PDV-om.


Stube usidrene u more
– Ovim projektom nastoje se pomiriti potrebe za rješavanjem kolnog i pješačkog prometa, javnog prostora uz obalu i potrebe za što manjom intervencijom u postojeće vrijedne dijelove obale. Zahvat počinje na istočnoj strani neposredno prije raskrižja Krešimirove obale s Markežićevom ulicom i produžuje na zapad prema raskrižju Krešimirove obale s Barešićevom ulicom. Šetnica je u konačnosti duga približno 225 m. Duž cijele šetnice je neprekinuti pješački hodnik minimalne širine 2,45 m. Ostatak profila ispunjen je ležaljkama, bazenima za zelenilo i klupama. Za ulazak u more i izlazak na šetnicu izvest će se stube na približnoj međusobnoj udaljenosti od 30 m. Stube su sidrene u podest izveden na morskom dnu, navode u nadležnom Odjelu.
Izgradnja prve faze ove šetnice najvećim dijelom financira se iz proračuna Grada Zadra, a Ministarstvo turizma je za izgradnju ove šetnice odobrilo Gradu Zadru 400.000 kuna.


Polietilen i drveni masiv
Za budući cjelokupni projekt šetnice i sunčališta na dijelu obalnog pojasa Diklo u Zadru izrađen je idejni projekt. Za izgradnju prve faze ove građevine, kako govore u Gradu, izrađeni su glavni i izvedbeni projekti. Projektnu dokumentaciju izradili su: ARHITEKTONSKI STUDIO RENE d.o.o., D&Z d.o.o. i TEH PROJEKT ZADAR d.o.o. Početak radova izgradnje prve faze šetnice očekuje se krajem studenoga 2019. godine, tj. nakon završetka zakonom propisanog postupka javne nabave. Ugovoreno vrijeme izgradnje je 6 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.
– U prvoj fazi izgradnje, koja započinje na istočnom dijelu planiranog zahvata, izgradit će se 48,50 m šetnice, tj. osam elemenata (šest elemenata šetnice s ležaljkama, jedan element šetnice sa stubama za silazak u more i klupom za odmor i jedan element šetnice s pristupnim mostom. Sadržaji planirani za izvođenje unutar granica obuhvata namijenjeni su isključivo za šetnju i boravak pješaka. Zbog specifičnih zahtjeva projekta (zaštita prirodne obale, visoki oblikovni standard, prihvatljiv cjenovni razred izvedbe, te jednostavno i jeftino održavanje) odlučeno je da materijal za izradu nosive konstrukcije šetnice bude HDPE (high-density polyethylene), tj. polietilen velike gustoće. Završna obrada gornje plohe šetnice (pješački hodnik, ležaljke i klupe) bit će drvenim masivom, kompozitnim materijalima. Sve obložene površine izvest će se tako da se omogući brzo i lako otjecanje oborinske vode i mora, stoji u odgovoru Odjela za graditeljstvo.
Za posebnu večernju atmosferu na šetnici planira se izvesti tri vrste rasvjete – kontinuirana ambijentalna za osvjetljenje šetnice, sigurnosna točkasta rasvjeta s morske strane kojom će se označiti vanjski rub šetnice, te točkasta ambijentalna kojom će se osvijetliti dijelovi sačuvane prirodne obale. Osnovnu rasvjetu šetnica će dobiti sa stupova ulične rasvjete rekonstruirane Krešimirove obale. Dio šetnice hortikulturno će se urediti ukrasnim biljem autohtonih vrsta.




Pet vrsta segmenata


Šetnica se, prema projektu sastoji od 37 segmenata. Duljina svakog segmenta je 6 m, a širina 4,6 m. Svaki segment je zasebna konstruktivna cjelina. Dilatacija između dva segmenta je 10 cm. Po geometriji razlikuje se pet različitih tipova segmenata. To su segmenti s ležaljkama, njih ima najviše – 26 komada, zatim segmenti s klupama za sjedenje, zelenilom i skalama za ulazak u more kojih će biti sedam komada, dva segmenta s pristupnim mostom i ležaljkama, te početak šetnice i završetak šetnice.