Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FIFA dodijelila svjetska nogometna prvenstvo Rusiji i Kataru

01.12.2010. 23:00
FIFA dodijelila svjetska nogometna prvenstvo Rusiji i Kataru


Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine održat će se u Rusiji, a 2022. u Kataru, odlučio je Izvršni odbor Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) u Zuerichu, koji je organizaciju nogometnih “mondiala” povjerio zemljama koji nikad nisu bili domaćini.
I dok je Rusija bila pritajeni favorit u utrci s Engleskom, te zajedničkim kandidaturama Španjolske i Portugala, te Belgije i Nizozemske, Katar je bio veliko iznenađenje jer je pridobio više glasova od SAD-a, Australije,Japana i Južne Koreje.
Katar će biti najmanja zemlja koja je ikad bila domaćinom SP-a jer ima površinu od svega 11.500 kvadratnih kilometara i 1.7 milijuna stanovnika, a ujedno je i prva muslimanska zemlja-domaćin. Katar je bio popriličan autsajder prije glasovanja jer je temperatura u toj zemlji u lipnju i srpnju preko 40 stupnjeva, dok bi problem za navijače mogli biti i vrlo strogi zakoni. Njihova najveća prednost su ulaganje od 4 milijarde dolara, supermoderni stadioni s klimatizacijom, te činjenica da je osam stadiona u krugu od svega pedesetak kilometara.
Odluke je priopćio predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji je imao pravo glasa zajedno s još 21 članom Izvršnog odbora, a nisu glasovali Amos Adamu i Reynald Temarii, članovi IO-a koji su suspendirani zbog korupcije. Rusija i Katar morali su dobiti najmanje po 12 glasova.
“Pomozite nam da zajedno uđemo u povijest”, kazao je nakon pobjede Rusije zamjenik premijera Igor Šuvalov, dok je premijer Vladimir Putin, koji je odgodio put u Zuerich zbog “prljave kampanje u medijima”, ipak najavio da će doći u Zuerich u večernjim satima. Rusku kandidaturu u Zuerichu uveličala je i jedna od najboljih svjetskih atletičarki Jelena Isinbajeva, a Rusi su očito imali više “pluseva” od nedostataka poput velike udaljenosti između gradova i prometne povezanosti.
Engleska je bila ipak favorit u glasovanju, a njihovu kandidaturu su u Zuerich došli poduprijeti premijer David Cameron, David Beckham i Princ William.
Sljedeći “mondial” održat će se u Brazilu 2014.