Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SNJEŽANA JURINIĆ Ova kriza ostavlja posljedice na cijelo društvo pa tako i na sport

02.12.2020. 08:34


 Snježana Jurinić, predsjednica športske zajednice grada Zadra, sigurno je osoba koja se ovih dana javlja na mnogo telefonskih poziva i odgovara na mnogo poruka i mailova. Naime Nacionalni stožer je donio uredbu po kojoj se više-manje cijeli sport ukida, kao i cijela sportska rekreacija. Dio profesionalnih sportaša, te klubova pretežno u ekipnim sportovima ima mogućnost treniranja i održavanja natjecanja, dok cijela sportska rekreacija i sport djece su u ovom slučaju zaustavljeni i to je poprilično kontroverzna odluka, jer su se u isto vrijeme trgovački centri ostavili otvoreni, a raditi mogu i frizeri, kozmetičari, dok recimo mladi atletičari ne smiju trenirati niti na otvorenom.
Odmah su roditelji djece sportaša pokrenuli veliku peticiju kontra ove odluke i ona je u vrlo kratkom roku stigla do gotovo 40 tisuća potpisa, ali treba vidjeti hoće li ona uroditi plodom.
Snježana Jurinić je odmah izjavila da Zadar ima i velike mogućnosti, ali i specifičnu klimu da se može mnogo toga odrađivati na otvorenom i rekla je kako očekuje dodatno objašnjenje, koje je stiglo od Stožera civilne zaštite Zadarske županije i u kojemu stoji:


Mali broj klubova
»Na upit za treniranje na otvorenim prostorima za potrebe sporta i sportske rekreacije, što znači da dvorana kao i ostali zatvoreni prostori te bazensko plivalište neće biti dostupni građanstvu za pojedinačne ili skupne sportske ili rekreacijske sadržaje osim sportskih klubova i sportaša koji su navedeni u Odluci Nacionalnog stožera, a time lokalni stožer ne može propisati blaže mjere. Otvoreni sportsko rekreacijski tereni dostupni su za pojedinačne aktivnosti i šetnje, za vrijeme aktivnosti svi korisnici dužni su pridržavati se epidemioloških mjera, naputaka i preporuka koje su propisane za sport i rekreativne aktivnosti na otvorenom prostoru od strane HZJZ.
U ovom trenutku mogu trenirati sportski klubovi koji se natječu u 1.2. rangu natjecanja u seniorskim ekipama i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini ekipnih sportova (ako nisu u samoizolaciji), u pojedinačnim sportovima kao što su plivanje, atletika, jedrenje, gimnastika, borilački sportovi, skokovi u vodu mogu trenirati vrhunski sportaši I, II, III kategorije sukladno rješenju Hrvatskog olimpijskog odbora (tu spadaju i seniori i juniori i kadeti ako imaju kategorizaciju). Vezano uz natjecanja odlučuju matični savezi sportskih klubova u koordinaciji s Nacionalnim stožerom.«
Samo nekoliko sati kasnije je stigao i dopis od ministarstva turizma i sporta, no i u njemu je potvrđeno ono što je bilo jasno, samo mali broj sportaša smije djelovati i nitko od rekreativaca, barem ne organizirano.
U ovom trenutku dakle sport trpi i trpjet će strašne udare, djeca će ostati bez mogućnosti treninga, a rekreativci bez ikakve šanse da u bilo kakvom organiziranom obliku treniraju, što može dugoročno biti vrlo loše za društvo.
– Smatram da COVID-19 ostavlja posljedice na cijelo društvo pa tako i na sport u ovom trenutku bitno je biti odgovoran i sačuvati zdravlje te ovom prilikom zahvaljujem liječnicima i svim zdravstvenim radnicima koji svaki dan ulažu nadljudske napore za dobrobit zdravlja cijele populacije – izjavila je Snježana Jurinić, koja je objasnila na koji način je Grad i Športska zajednica Grada Zadra tijekom svog ovog vremena pomagala klubovima.


Financiranje klubova
– Što se tiče pomoći sportskim klubovima u financiranju tijekom prvog zatvaranja sporta zbog COVID-19 surađivali smo sa SDUŠ-om i svi sportski klubovi koji su udovoljavali kriterijima dobili su sredstva za sufinanciranje osobnih dohodaka, a onaj dio sportskih trenera koji se sufinancirana sa strane grada Zadra putem Športske zajednice grda Zadra uredno je primao sredstva za sufinanciranje osobnih dohodaka. Ministarstvo turizma i sporta također pregovara oko mjera u sportu za ovaj period.
Osim toga, predsjednica ŠZGZ-a istaknula je kako su svi klubovi dobili sredstva za tekuću godinu.
– Grad Zadra putem Športske zajednice grada Zadra isplatio je sportskim klubovima sva financijska sredstva za redovnu djelatnost u 2020 godini.
U ovom trenutku sigurno niti jednoj djelatnosti nije lako, pogotovo nije sportu i sportskoj rekreaciji i samo se možemo nadati da će ovako stroge mjere trajati što kraće i da ćemo sa što manjim žrtvama prebroditi veliku zdravstvenu krizu.