Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi poraz srpskih snaga u Domovinskom ratu

Autor: Velimir Brkić

02.01.2013. 23:00
Prvi poraz srpskih snaga u Domovinskom ratu

Foto: Velimir BRKIĆ



Neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da ovlada državnom cestom Zadar – Pag i prekine jedinu prometnu komunikaciju hrvatskog juga s hrvatskim sjeverom


Komemoracijom, polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Suhovarama i uz središnji križ kod župne crkve sv. Nikole u Poličniku, misom zadušnicom, sportskim događanjima i otvaranjem stalne ispostave Hitne pomoći jučer je obilježen Dan obrane, 21. obljetnica obrane općine Poličnik.
– Tog dramatičnog 3. siječnja 1992. godine, srbočetnički agresor, potpomognut jakim snagama tadašnje JNA, probio je obrambenu liniju u Suhovarama. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar – Pag i prekine izuzetno važnu, jedinu prometnu komunikaciju hrvatskog juga s hrvatskim sjeverom.
Veličanstvena akcija
– Iako bez odgovarajućeg naoružanja hrvatske snage su se pregrupirale te su vođeni domoljubljem, velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratili izgubljene položaj, rečeno je na skupu.
Neprijatelj je doživio veliki udarac, svoj prvi poraz u obrambenom Domovinskom ratu. Dva, tri sata potom, u 18 sati, stupilo je na snagu tzv. sarajevsko primirje.
– Ta junačka, veličanstvena akcija vratila nam je ponos i samopouzdanje, rekao je dragovoljac Domovinskog rata Davor Lončar, načelnik Poličnika.
Potresnu ratnu priču “Sjena Zenga ratnika” iz jučerašnjeg broja Zadarskog lista pročitao je autor, brigadir Hrvatske vojske Ivica Matešić Jeremija.
Istinu obraniti istinom
– Istina o Domovinskom ratu mora se obraniti istinom. Silna imena su za neovisnost i slobodu dali ono najvrjednije, svoje živote, poručio je župan Zrilić.
Dramatične, ali slavne dane prije 21 godinu oživio je brigadir Bruno Vukić, ratni zapovjednik 141. brigade HV-a Split-Kaštela, evocirajući uspomene 14-mjesečnog ratnog boravka na ovom području.
– Neka ovakva okupljanja i dalje nastavljaju tradiciju, da okupe što više branitelja te da mladi ne zaborave svoju povijest, naglasio je Vukić.
Damir Gabrić, suradnik dalmatinskog-splitskog župana Ante Sanadera na poslovima branitelja i zaštite i spašavanja, istaknuo je neraskidivu povezanost ova dva kraja, dodatno vezanima gubitkom 15 poginulih hrvatskih vitezova na ovom području.