Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kolinda je veliki prijatelj Zadarske županije i najbolji izbor za Hrvatsku

03.01.2020. 14:57


U razgovoru sa zadarskim županom Božidarom Longinom osvrnuli smo se na prošlu godinu, na očekivanja i planove za 2020. i, dakako, na drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će u nedjelju snage odmjeriti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i bivši SDP-ov predsjednik Vlade Zoran Milanović. „Zadarska županija u prvom krugu je dala veliku potporu Kolindi Grabar-Kitarović. Upravo je u našoj županiji ona ostvarila drugi najbolji rezultat, a uvjeren sam da ćemo u drugom krugu biti još bolji. Kolinda je dokazana prijateljica Zadarske županije. Sjetimo se i da je naša županija bila među prvima u kojima je predsjednica izmjestila svoj ured, a u ovom je mandatu posjetila sve naše krajeve, čak i naše najudaljenije otoke što nije napravio niti jedan čelnik države u povijesti“, kaže Longin.


 


MILANOVIĆEVA VLADA NAJGORA U POVIJESTI




• A Zoran Milanović?


 


„Što se tiče Milanovića, dovoljno se prisjetiti njegovog mandata kao predsjednika Vlade. To je bila uvjerljivo najgora hrvatska Vlada u povijesti, koja je zadužila državu za više od 70 milijardi kuna, a posebno negativan odnos imala je prema Zadru i Zadarskoj županiji. U njihovom mandatu zaustavljeni su nam svi razvojni projekti. Posebno mu zamjeram blokiranje projekta Gaženice za koji je financijska konstrukcija bila osigurana još za vrijeme ministarskog mandata Božidara Kalmete. Oni su na sve načine pokušavali zaustaviti taj projekt i neću nikad prežaliti što su ciljano odustali od prvotno predviđene zgrade putničkog  terminala koju je projektirao naš proslavljeni arhitekt Niko Bašić. Upravo je Kolinda Grabar-Kitarović dolaskom na Pantovčak pružila veliku potporu projektu luka Gaženica i vratila mu značaj. To je u konačnici dokazala postavljanjem kamena temeljca kao i službenim otvaranjem zgrade putničkog terminala kojem je osobno nazočila povodom Dana Zadarske županije. Kolinda je zasigurno najbolji izbor kako za Zadarsku županiju tako i Hrvatsku“.


 


• Kako ocjenjujete godinu koju smo upravo ispratili kada je u pitanju Vaša županija?


 


„Za nama je jedna vrlo uspješna godina za cijelu Zadarsku županiju. U 2019. godini smo opet


zabilježili odlične rezultate, pogotovo na gospodarskom planu. Posebno smo ponosni na rekordnu brojku od 62 tisuće zaposlenih koju smo zabilježili u srpnju i kolovozu, ali i na


konstantan rast zaposlenosti koju bilježimo i izvan ljetne sezone. Gaženica je proglašena lukom godine na svijetu, Zračna luka Zadar premašila je 800 tisuća putnika, a dogodine će uvjeren sam ostvariti preko milijun putnika. U turizmu smo preskočili brojku od dva milijuna dolazaka i 15 milijuna. Zadarska županija danas je snažna i napredna regija, u kojoj se trenutno provode projekti vrijedni preko tri milijarde kuna. Grade se nove pomorske i ribarske luke, prometnice, vodovod i odvodnja, vrtići, kulturni spomenici kao i brojni drugi infrastrukturni objekti“, kaže nam župan Longin. Od velikih projekata lučke infrastrukture posebno se ističu trajektna luka Tkon i luka Sali zajedničke vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna koje se financiraju europskim i nacionalnim sredstvima. Gradi se i ribarska luka u Kalima, a očekuje se početak radova na ribarskoj luci u Gaženici.


 


NAJRIBARSKIJA HRVATSKA ŽUPANIJA


„Najribarskija smo hrvatska županija jer smo uvjerljivo vodeći u uzgoju i ulovu ribe. No, uvijek nastojimo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture. Nakon što dovršimo izgradnju ribarskih luka u Kalima i Gaženici naši će ribari imati najbolji ribarski centar s obje strane Jadrana, a sljedeći korak je izgradnja ribarske luke u Biogradu za koju već izrađujemo projektnu dokumentaciju“, najavljuje župan koji podsjeća i na dva ključna prometna projekta koja su u pripremi – proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar i izmještanje željezničke pruge iz Bibinja. „To su projekti u kojima imamo veliko razumijevanje i potporu hrvatske Vlade. Oni su prepoznali važnost tih projekata i moram istaknuti kako je suradnja koju imamo s Vladom Andreja Plenkovića i sa svim ministarstvima novi vjetar u leđa razvoju Zadarske županije“. Uz veliki iskorak koji posljednjih godina bilježe naši poljoprivrednici, pogotovo vinari, županija stvara preduvjete za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju izgradnjom sustava navodnjavanja. Uz dva projekta koja su trenutno u izgradnji, župan Longin je prije nekoliko dana preuzeo ugovor za izgradnju sustava navodnjavanja Donja Baštica kojim je Zadarskoj županiji kao nositelju projekta odobreno bespovratnih 8,5 milijuna kuna. Izgradnjom tog sustava trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara, a bit će to četvrti sustav navodnjavanja na području naše županije koji će se graditi pretežno sredstvima iz europskih i nacionalnih fondova, nakon već dovršenog projekta Baštica I te dvaju sustava navodnjavanja Baštica II – Smilčić i Lišansko polje koji su u fazi izgradnje.


 


GRADIMO SUSTAVE NAVODNJAVANJA


„Svjesni smo da je dodatan iskorak u razvoju poljoprivrede potrebna izgradnja sustava navodnjavanja našeg zaleđa. Na području Zadarske županije trenutno gradimo dva sustava u


vrijednosti od gotovo 50 milijuna kuna, a Donja Baštica bit će logičan nastavak tih projekata. Usporedno s tim radimo na projektu Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku, gdje planiramo obavljati edukaciju proizvođača“, naglasio je Božidar Longin uz naglasak da je vrlo kvalitetnom suradnjom s Ministarstvom državne imovine županija osigurala zemljište za


izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra, ali i dobila još pet nekretnina u vlasništvo. Uz tri zgrade u bivšoj vojarni Stjepana Radića za smještaj županijskih ustanova tu je i lokacija za


smještaj budućeg Centra za palijativnu skrb Zadarske županije – Hospicij Babindub te nekretnina u K.O. Bokanjac gdje će se graditi novo sklonište za životinje, odnosno azil za pse.


 


ZASLUŽNI SVI ŽITELJI ŽUPANIJE


• Zadarska županija s prvim danom nove godine preuzela je poslove Ureda državne uprave.


Riječ je o reformskoj mjeri hrvatske Vlade kojom županije preuzimaju oko 200 različitih poslova iz područja društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave. Ova mjera ima za cilj učinkovitiji i efikasniji sustav, odnosno da građani mogu što brže, učinkovitije i efikasnije ostvariti određena prava u županijskim administracijama. „Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. U konačnici, ovi poslovi bili su dio županijske administracije te su ih županije obavljale i ranije, sve do 2001. godine. Decentralizacijom ovlasti i vraćanjem poslova županijama, one će ih moći samostalno izvršavati te time brže i efikasnije rješavati zahtjeve građana. Vjerujem da će upravo građani prvi osjetiti pozitivnu promjenu“, ustvrdio je Longin. Svih navedenih rezultata, ističe župan, ne bi bilo bez sinergije svih žitelja Zadarske županije i kvalitetne suradnje na svim poljima, kako s općinama i gradovima tako i s Vladom RH. „Obavljati odgovorno i stručno svoj posao najbolji je način da doprinesemo zajedničkom uspjehu i u tom smjeru nastavit ćemo i u novoj, 2020. godini. Sve ove rezultate, između ostalog, dugujemo činjenici da je naša županija strateški, ali i na djelu predvodila mjere razvoja. Ključ našeg uspjeha su kvalitetni ljudi, ali svakako treba istaknuti važnost kontinuiteta te političke stabilnosti koju imamo u Zadarskoj županiji. Imali smo ljude s vizijom, ljude koji vole svoj kraj i zato želim odati dužno priznanje svima koji su kroz protekla tri desetljeća dali svoj doprinos da naša županija nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu postane jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija“, zaključio je župan Longin.


 


PRVI ISKORAK ŽUPANIJE IZVAN EUROPE


• Zadarska županija napravila je tijekom 2019. godine značajan iskorak i u međunarodnoj suradnji.


U prosincu je potpisan sporazum o suradnji s provincijom Hainan, jednom od najrazvijenijih


regija u Kini. Četvrta je po BDP-u, vodeća je u turističkom sektoru, a prošle je godine proglašena zonom slobodne trgovine. Godišnje ih posjeti oko 80 milijuna turista, a imaju posebno jako razvijen zdravstveni i kongresni turizam. „Veselimo se suradnji s Hainanom, vjerujem da mi možemo naučiti puno toga od njih, ali i oni od nas. Već smo razgovarali o određenim područjima suradnje, poput kulture, sporta, sveučilišta, prometa i zdravstvenog turizma. Sve naše prijateljske regije su zanimljive i našim gospodarstvenicima, stoga je na nama kao jedinici regionalne samouprave da kroz gospodarsku diplomaciji u suradnji s našom županijskom gospodarskom komorom, otvaramo vrata našim tvrtkama i pripremimo sve preduvjete za razvoj suradnje“, kaže župan. Uz suradnju s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom te poljskim  odkartpatskim vojvodstvom, Hainan je prva regija izvan Europe s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju. U pripremi su sporazumi s talijanskom regijom Veneto te Plovdivskom oblasti s kojom je suradnja dogovorena tijekom nedavnog posjeta Bugarskoj gdje je izaslanstvo Zadarske županije u Predsjedničkoj palači osobno primio predsjednik države Rumen Radev.