Godina lekcija za i o zadarskim vinima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Priče i crtice o vinu - Na kraju 2021. niz izbora naj vina
S dva od osam hrvatskih zlata (95 i 96 bodova) na londonskom Decanteru, i četvrtim najbolje ocijenjenim hrvatskim vinom, i druga ovdašnja vina i vinare, nakon Korlata, ne bi u Hrvatskoj trebalo gledati kao »čuđenje u svijetu«
Dalmacija sada daje lekcije Hrvatskoj pa i značajno nadmašujući do jučer nedodirljivu Istru

Već smo u osvrtima napominjali da nakon ove godine u Hrvatskoj, kada su vina u pitanju, stvari više ne bi smjele biti iste, a u tom ni gledanje na dalmatinska vina, a unutar toga posebno na vina iz Zadarske županije. Istovremeno ovogodišnje lekcije lekcije su i Dalmatincima i Zadranima, jer osim razbijanja nekih hrvatskih stereotipa o vinima »s juga«, razbijena su ili barem poljuljana mnoga dalmatinska i zadarska uvjerenja. Naravno, neki se stereotipi strašno sporo mijenjaju, pa će dugo trebati da se svijet odmakne od desetak standardnih lokacija i vina koja proglašava najboljima, kao što će hrvatskim enolozima i somelijerima trebati vrijeme da se odmaknu od svojih stereotipa, pa i prema vinima iz Zadarske županije.

Decanter i hrvatske lekcije

Ovogodišnji Decanter odnosno njihov DWWA (Decanter World Wine Awards) s tri platine i osam zlata za Hrvatsku, da dalje ne nabrajamo, promijenio je poimanje vinske Hrvatske, barem među znalcima. Od tri platine s 97 bodova - dva su išla u Dalmaciju za Grk Bire i Pošip Zure, a tek jedno u Istru za desertni Muškat Benvenuti San Salvatore. Od osam zlata, pet je išlo u Dalmaciju, a tri u Istru, koliko i u samu Sjevernu Dalmaciju (dva u Zadarsku županiju, a treći u Šibenik za Testament).
Dakle Dalmacija sada daje lekcije Hrvatskoj pa i značajno nadmašujući do jučer nedodirljivu Istru, a kontinentalnih šampiona je sve manje.

​Decanterove lekcije Dalmatincima i Zadranima

No, tu je i lekcija Dalmaciji s uvjerenjem u nadmoćnost svojih crnih vina, jer sva su ili gotovo sva na Decanteru nagrađena vina - bijela.
I pouka Zadarske županije da nakon Korlata imamo još igrača vrijednih svjetskog, a ne tek hrvatskog vrha jer četvrto najbolje ocijenjeno vino iz Hrvatske je bio Garageist Bili Degarra od - Maraštine s 96 bodova, a potom Bora Pošip s 95 bodova, koliko su uzela i sva ostala hrvatska zlata. Osim prvog zlata za Maraštinu ikad na ovakovom nadmetanju, bilježimo i prvo zlato za naš Crljenjak, odnosno Tribidrag, kako su svoj nazvali u Testamentu u Šibeniku (osobno bih volio da ga i ovdašnji vinari tako nazovu iz više razloga), odnosno našeg originala Primitiva i Zinfandela. PZ Maslina i vino to je potvrdila makar sa srebrom i za isto vino, naziva Crljenak, ali s 91 bodom. Ako ćemo ići dalje u ovdašnje lekcije, kažimo još jednu za Degarru, jer njihov pjenušac Degarra Primo Brut uzeo je također srebro s 90 bodova i pokazao da se i ovdje mogu raditi vrsni pjenušci, a njihov je od - Pošipa.

​Odabrana najbolja vina svijeta za 2021. godinu

Za ilustraciju sporog prihvaćanja promjena navest ćemo tek jedno od stotina svjetskih ocjenjivanja najboljih vina, kakva zaredaju oko kraja godine. Tastingbook je platforma  koja sakupljala glasove 190.000 profesionalaca iz 115 zemalja kako bi odabrala vinske »vladare svijeta«.

Pobjednik je Chateau Mouton Rothschild 2018 (86% Cabernet sauvignon, 12% Merlot, 2% Cabernet frank i dašak Petit verdoa). Etiketu je dizajnirao kineski umjetnik i pisac, Ksu Bing.
Dakle, najbolje vino je za jedno od prvotnih pet najvinarija Bordeuxa iz klaisifikacije 1855. ustanovljenih kao predvodnika svijeta (istina Rothschildima su trebala desetljeća sudskog nadmetanja da im se to prizna). Najskupocjeniji i najistaknutiji australski proizvođač - Penfolds je također tu, kao što je osim šampanjca, gdje pobjednik i ne može biti van Champagne, u pjenušcima odavno etablirani Piemont uzima priznanje, sada s pomodnim ružičastim pjenušcem, kao što za Porto nema vladara do regije rijeke Douro, a za slatka vina ne možeš se odmaći od Rajnskog rizlinga kasnih berbi, plemenitom plijesni napadnutog, ako nije ledene berbe. Dakle govorimo o stereotipima od kojih se, uz svo održavanje kvalitete od strane dotičnih proizvođača, vrlo teško odmiču i najjači ocjenjivači.

Hrvatski naj izbori?

U Hrvatskoj portal i ekipa Kult Plave Kamenice ovo čini godinama. Kandidacijska se lista temeljila na platinastim i zlatnim medaljama na Decanteru (DWWA), čemu su dodali nekoliko po saznanjima i sklonosti svojih stručnjaka. Decanter je razlog da smo iz Zadarske županije dobili kandidate (do sad je to jedino uspijevalo vinima s Korlata).
Kandidati su bili: Benvenuti San Salvatore Muškat 2015.; Bire Grk Defora 2018.; Zure Pošip 2019.; Bora Pošip 2019.; Degarra Garegeist Bili 2016.; Cattunar Malvazija Collina 2017.; Crvik Vilin ples 2017.; Fakin Malvazija 2020.; Laguna Festigia Castello 2017.; Testament Tribidrag 2018.; Miloš Stagnum 2011.; Tomac Marany 2019.; Kozlović Santa Lucia Po mojen 2015.; Medea Punta Greca 2018. i Mihalj Graševina Mačovo brdo 2020.
Pobjedio je Bire Grk Defora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)