Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Majku i kćer ubio netko treći?!

Autor: Suzana Bandić

02.02.2009. 23:00
Majku i kćer ubio netko treći?!

Foto: Vedran SITNICA



Nalazi obdukcije ne isključuju mogućnost umiješanosti da je treća osoba ušla u kuću i ubila obje žene. Brava na ulaznim vratima sobe u kojoj je pronađeno karbonizirano tijelo Ljiljane Avdić Dabo, kako smo saznali u državnom odvjetništvu, bila u položaju “zaključano”, međutim ključ nikada nije pronađen”
Je li riječ o dvostrukom ubojstvu ili o ubojstvu i samoubojstvu u slučaju smrti Ljiljane Avdić Dabo i njezine majke Mile Dabo koje se dogodilo početkom siječnja ove godine u Novalji na otoku Pagu, još uvijek nije poznato.
Naime, u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru još uvijek čekaju posebno izvješće iz PU Ličko-senjske kako bi u potpunosti razjasnili okolnosti ovog slučaja.
Nalazi obdukcije čak ne isključuju mogućnost umiješanosti da je treća, odnosno policiji za sada nepoznata osoba, ušla u njihovu obiteljsku kuću i ubila obje žene. Tome u prilog govori i činjenica da je brava na ulaznim vratima sobe u kojoj je pronađeno karbonizirano tijelo Ljiljane Avdić Dabo, kako smo saznali u državnom odvjetništvu, bila u položaju “zaključano”, međutim ključ nikada nije pronađen”.
Druga nerazjašnjena okolnost vezana je uz oštri predmet kojim je prerezan vrat Mile Dabo, jer ni taj predmet ni do danas nije pronađen.
Te dvije okolnosti dovode u sumnju cijeli slučaj i ostavljaju otvorenom mogućnost da je egzekutor još uvijek na slobodi.
Ubojstvo i samoubojstvo?
Podsjećamo, u požaru koji je 3. siječnja ove godine, nešto iza 8 sati buknuo u obiteljskoj kući u Paškoj ulici u Novalji na otoku Pagu, smrtno su stradale 70-godišnja Mila Dabo i njezina 44-godišnja kći Ljiljana Avdić, koja je inače, sa suprugom Osmanom i njihovo dvoje malodobne djece živjela s majkom u zajedničkom domaćinstvu. Iako se odmah špekuliralo kako je riječ o samoubojstvu i ubojstvu, što su prvi rezultati policijskog očevida i potvrdili, nitko nije mogao ni slutiti razmjere ovog stravičnog čina.
Naime, kako smo tada doznali od istražnog suca Županijskog suda u Zadru, Ante Anića, očevidom je utvrđeno kako je na tijelu 70-godišnje Mile Dabo pronađena rezna rana u predjelu vrata.
-Tijelo pokojnice prebačeno je na Odjel zadarske patologije, a obdukcija će pokazati točan uzrok smrti – rekao je nakon očevida, sudac Anić. Međutim, ni konačni nalazi obdukcije do sada nisu gotovi te se očekuju do kraja tjedna.
U trenucima kad je nastao požar u kući je s nesretnim ženama bio i Ljiljanin 16-godišnji sin, no on srećom nije ozlijeđen niti usljed proživljenog šoka, sjećao nesreće koja se dogodila. Suprug Osman pak, i 14-godišnja kći nisu tada bili u kući jer su dva dana prije Božića otputovali u posjet Osmanovoj obitelji u Njemačku.
Na mjesto tragedije izašli su djelatnici ličko-senjske policije, istražni sudac Županijskog suda u Zadru Ante Anić te općinski državni odvjetnik iz Zadra, Slobodan Denona.
O njihovoj smrti špekulira se još i danas
Susjedi nesretno stradalih bili su u šoku i nevjerici, a osobito bračni par Štefica i Danijel Dabo koji su nesretnim ženama ujutro prvi pokušali pomoći i zatekli stravičan prizor dviju nesretnih žena.
Vijest o ovoj tragediji vrlo brzo se proširila cijelim mjestom, a i šire. Kako to običano biva, pojavile su se razne špekulacije o motivima i razlozima koje su dovele do njihove smrti.
Prema pričama jednih, riječ je o verbalnom sukobu između majke i kćeri koji je izmakao kontroli i doveo do tragičnog završetka. Navodno je Ljiljana u posljednje vrijeme imala psihičkih problema što se moglo primijetiti i po naglom gubljenju na težini, pa pretpostavljaju kako nije uspjela zadržati agresiju pod kontrolom. Nagađaju kako ju je pokušala udaviti konopom, no kako je Mila bila snažna u rukama, da joj to najvjerojatnije nije pošlo za rukom pa ju je nečim probola.
Drugi su, pak, nagađali i špekulirali kako je moguće da je cijeli slučaj insceniran s ciljem prikrivanja tragova zločina počinjenog iz koristoljublja. Ta nagađanja temeljili su na činjenici kako su i Ljiljana i njezina majka Mila bile dobrog imovinskog stanja.
Prema trećima, Ljiljana je u afektu ubila svoju majku jer joj je prigovarala u svezi njezina muža Osmana koji je dva dana prije Božića s 14-godišnjom kćeri otputovao k bratu u Njemačku.