Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turistička i kulturna promidžba ovih prostora

Autor: Ivo Dominis

02.02.2010. 23:00
Turistička i kulturna promidžba ovih prostora


Udruga turističkih vodiča ‘Donat’ iz Zadra u ponedjeljak navečer je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice pokrenula zanimljivu javnu tribinu nazvanu “Početak turističke sezone”. Njome su članovi ove udruge prvenstveno htjeli osmisliti svoje poslanje u turističkoj ponudi grada i njegovnog prirodnog areala i opravdati svoju pomalo pretencioznu si datu ulogu “malih veleposlanika” svoga kraja pri njegovoj kvalitetnijoj prezentaciji stranim gostima i namjernicima.
Kao goste-predavače su pozvali eminentne stručnjake, čiji znanstveni interes i istraživanja korenspondira sa njihovim sremljenjima i zadacima na planu turističke i kulturne promidžbe ovih prostora. Na tribini su dakle, nastupili prof. Vinko Bakija, asistent na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i dr sci. Ivo Fadić, ravnatelj novoutemeljenog Muzeja antičkog stakla u Zadru. Program je moderirao i usmjeravao diskurs između predavača i nazočnog auditorija Nenad Marčina, zadarski novinar i ujedno predsjednik Udruge. U auditoriju su se još nalazili, pored turističkih vodiča iz spomenute udruge, i istaknuti stručnjaci turističkog menadžmenta i sveučilišni profesori koji se znanstveno bave ovom problematikom.
– Turistički vodiči trebaju svugdje u svijetu, pa tako i u nas, biti neposredan kontakt gostima pri dolasku u neko mjesto na prvoj stepenici upoznavanja sa njegovom kulturnom baštinom i civilizacijskim ustrojem. Pri tome im treba jača i kvalitetnija sprega sa svim strukturama i asocijacijama turizma i lokalnih vlasti, no zadarski vodiči iako profesionalno i stručno opremljeni ne nailaze na isuviše sluha kod gradskih vlasti i resornih struktura toga sektora na toj hijerarhijskoj razini, čulo se već u uvodu tribine je te večeri u Gradskoj knjižnici. Naime, unatoč tome što im je Grad dodijelio primjerene prostorije u gradskom središtu i uvrstio u svoj proračun za udruge, još uvijek ih dovoljno ne uvažava, a čega je najbolji dokaz što njihovog predstavnika nisu uvrstili u nedavno izabrano Turističko vijeće, zaključuju nadalje u ovoj udruzi.
Kako se na ovom polju radi drugdje u svijetu i o univerzalnom značaju turističkih vodiča tamo, nastojao je u svom predavanju obrazložiti prof. Bakija, te je nadalje to podrobnije nastojao razložiti na svugje prihvaćenoj instituciji markera, kojima se pojašnjavaju i čine vidljivima važni lokaliteti u interesu stranih gostiju pri obilasku dotičnog grada. U tom smjeru je i dr. Fadić iz Muzeja antičkog stakla govorio o važnosti i nedovoljnoj valorizaciji urbanističkih rastera iz liburnskog doba u Zadru. Važno je istaknuti i diskurse u raspravi o ovoj tematici uvaženog zadarskog publiciste, prof. Romana Meštrovića i arheologa dr. Radomira Jurića. Prof. Meštrović smatra značajnim infrastrukturi stručnog vođenja turista pridodati povijesne temelje sportskih natjecanja u zadarskoj povjesnici, nabrojivši primjerice veslačke regate u zadarskom kanalu iz doba Mletačke Republike, konjička nadmetanja i pješačke utrke u središtu Zadra za austrijske vladavine i cara Franje Josipa. Dr. Jurić je istaknuo nedovoljnu iskoristivost stručnosti Sveučilista i njegovih srodnih katedri pri daljnjem osmišljavanju sveukupne strategije turističke politike na ovom području, te upozorio na još vidno uoćljivu koliziju stručnih vodiča sa parastrukturama koje remete civiliziranu prezentaciju lica grada vođenu na primjerenijoj i stručnijoj razini.
Da ova večer u GKZ ne protekne suhoparno i u samo prozaičnom tonu pobrinuo se je samouki iški tenor Atilijo Orović, koji je sve začinio sonornim pjevom i svirkom na gitari uz interpretaciju vlastitih stihova.