Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ovakvom igrom ne može se pobijediti nikoga

02.02.2011. 23:00
Ovakvom igrom ne može se pobijediti nikoga


Kao da ne vjerujemo dovoljno jedni drugima. Nije stvar u tome hoće li moj igrač zabiti ili neće. Košarka je igra 5 na 5 i moramo se svi zajedno potruditi da podignemo obranu na viši nivo. Ako jedan igrač pogriješi, ostali mu moraju pomoći. Za sada to ne izgleda tako i to je tužno – kazao je Brandon Brown


Nakon  domaćeg poraza od  Oostendea, kakve su  šanse košarkaša Zadra  da se plasiraju u četvrfinale Eurochallenge kupa?  Realno, jako male, iako teoretski još postoje. Belgijci su  praktički osigurali jedno od  prva dva mjesta, koja vode u  daljnju fazu natjecanja, jer  imaju omjer 3-0 i još dvije  utakmice kod kuće (Prostejov, Zadar), u kojima će im  dovoljna biti jedna pobjeda. 
Iako je njihov trener nakon  utakmice oprezno upozorio  da ništa još nije gotovo, te se  pozvao na primjer Nancya,  koji je u prvom krugu također startao s 3-0 pa je  nanizao tri poraza i ispao,  momčad sa sjevernog mora  vrlo vjerojatno će odraditi  posao do kraja kako treba.  Nije to neka strahovito  snažna momčad, ali dovoljno  kvalitetna da se bez većih  problema prošeta Višnjikom  i uzme vrijedne bodove. Zadar, pak, da bi zadržao nadu  u prolazak dalje, mora u  idućem kolu kod kuće pobijediti Lokomotiv Kuban,  što će biti još teži zadatak.  Jer Rusi, iako su ubilježili već  dva poraza (Oostende i Prostejov u gostima), imaju vrlo  dobru momčad i još uvijek  slove za jedne od glavnih  favorita ovoga natjecanja. 
Ako bi to uspjeli dobiti,  Zadrani bi u posljednja dva  kola pokušali skinuti Čehe  i(li) Belgijce u gostima i tako  se eventualno dokopati četvrtfinala. Tako to izgleda na  papiru, no u praksi su šanse  da se takvo što dogodi minimalne. Ne zato što su  protivnici nešto posebno jaki,  nego zato što je Zadar jako,  jako slab. A Lokomotiv, Prostejov i Oostende su sasvim  solidne momčadi, koje imaju  svoju igru i dovoljno  kvalitetnih igrača da  iskoriste sve zadarske  slabosti.
Ništa bez obrane
Upravo je ta jako loša igra  Zadra ono što najviše zabrinjava u ovom trenutku.  Trener Tihomir Bujan više je  puta istaknuo kako njegova  momčad u određenim dijelovima utakmice pokazuje  da može igrati dobro, ali to je  jednostavno premalo za ozbiljnu košarku. Bujan traži od  svojih igrača da tu dobru igru  pokušaju zadržati što je dulje  moguće, no to im, barem za  sada, ne polazi za rukom.  Najveći problem je i dalje  obrana, koja pušta na sve  strane. Protivnici se i ne  trebaju previše truditi da bi  došli do poena. Dovoljno je  nekoliko jednostavnih akcija  da obrana Zadra bude izigrana. Zašto je to tako? Je li  u pitanju samo tzv. voljni  moment igrača ili je stvar više  taktičke prirode, to trebaju  otkriti trener i njegovi pomoćnici. Najvjerojatnije je  kombinacija jednog i drugog.  Brandon Brown je po tom  pitanju bio vrlo iskren nakon  utakmice.
– Kao da ne vjerujemo  dovoljno jedni drugima. Nije  stvar u tome hoće li moj igrač  zabiti ili neće. Košarka je igra  5 na 5 i moramo se svi  zajedno potruditi da podignemo obranu na viši nivo.  Ako jedan igrač pogriješi,  ostali mu moraju pomoći. Za  sada to ne izgleda tako i to je  tužno – kazao je Amerikanac.
Dodao je još da se svi  moraju duboko zamisliti, ostati zajedno kao momčad i  pokazati ponos. Jedino je  pitanje ima li ova momčad  snage i karaktera da to napravi. Po onome što pokazuje  na terenu u posljednje vrijeme, teško je reći da ima.  Nakon promjene trenera,  Zadar u prosjeku prima gotovo 89 poena po utakmici i  to je podatak nad kojim se  svi, i trener i igrači trebaju  zamisliti. Napad je samo na  jednoj od posljednjih šest  utakmica uspio zabiti više,  nego što je obrana primila,  ali i to je dobrim dijelom bilo  zahvaljujući mlakoj obrani  protivnika.
Prelako padanje
Svima je već postalo jasno.  Čim se Zadrane malo pritisne, oduzme im se nekoliko  lopti, obrani nekoliko napada  i pogodi nekoliko šuteva,  čim  padnu na pet, šest do deset  poena zaostatka, utakmica je  praktički riješena. Protivniku  preostaje samo zadržati koncentraciju i mirno privesti  susret kraju u svoju korist, jer  Zadrova reakcija redovito  izostaje. Upirati prstom u  nekoga, dijeliti momčad na  stare i mlade, visoke i niske,  nema smisla. Svi oni zajedno  moraju obaviti jedan ozbiljan  razgovor i na terenu (a ne  samo riječima) doista pokazati da su spremni boriti se  jedan za drugoga od prve do  posljednje lopte. U protivnom će samo nastaviti tonuti.  A ne dogodi li se neka veća  promjena u igri Zadra do  nedjelje, kada na Višnjik  stiže ambiciozna Igokea, šanse za ostanak u Jadranskoj  ligi bit će svedene na minimum. Koliko može doprinijeti novi razigravač Devan Downey tek treba vidjeti,  no iluzorno je očekivati od  jednog igrača da cijeloj  momčadi u tako kratkom  razdoblju da jednu novu dimenziju. Osim ako nije ekstra klasa. Da se Zadar može  nositi s Igokeom pokazao je  u 7. kolu, kada je u Aleksandrovcu bio u igri do samoga kraja, a tada nije imao  ni Downeyja ni Masona ni  Longina ni Žužu. Imao je na  vanjskim pozicijama Vladovića i Tomasa, kojih sada  nema, ali na papiru je sada  jači, ako ništa drugo skuplji,  nego tada. Pitanje je samo  što se dogodilo s tim Zadrom  iz prvog dijela sezone.
Jer  ono što je momčad pokazala  kod kuće protiv Nymburka i  na gostovanju kod Zvezde u  Beogradu u prvom dijelu  sezone je potpuno suprotno  od onoga, što je pokazala  nedavno u Češkoj pa na  Višnjiku protiv Zvezde. Hoće  li se nešto promijeniti do  nedjelje, ostaje nam da vidimo, no i oni inače najoptimističniji polako gube vjeru  u ovu momčad. Na igračima i  treneru je sada da dokažu da  su još uvijek sposobni odigrati dobro i pobijediti. Vremena za to je sve manje.
 


Nymburk i Hemofarm kratki za pola koša




Tri su momčadi ostale neporažene nakon 3. kola drugog kruga  Eurokupa. U skupini A to je Unics Kazan, koji je slavio na gostovanju  kod Hemofarma s 83:84, na krilima sjajnog Lydayja, koji je za manje  od 27 minuta zabio 28 poena (trice 5-5), uključujući i pobjedničko  slobodno bacanje. Cedevita je u Draženovom domu, nakon velike  drame i produžetka, pobijedila Gran Canariju sa 114:110, a  zanimljivo je da su petorica igrača domaćih (Rudež, Wright,  Edwards, Draper, Troha) postigli čak 109 poena. Gostima nije bilo  dovoljno ni 28 koševa Jayceea Carrolla ni činjenica da su cijelu  utakmicu vodili (najviše +13) ni to što su u samoj završnici imali +4.  Rudež je 9 sekundi prije kraja zabio tricu za -1, Carroll mirno realizirao  oba penala, a Wright pogodio prvo bacanje, namjerno promašio  drugo pa uhvatio odbijenu loptu i poentirao za produžetak. Unics,  dakle, sada ima 3-0, a ostali po 1-2.
U skupini K, neporažena je ostala talijanska Caserta, koja je kod  kuće pobijedila Estudiantesa 87:85. Nymburk je propustio veliku  priliku u Turskoj, gdje je poražen od Galatasarayja sa 76:75. Česi su  vodili većim dijelom utakmice, ali su posljednju četvrtinu izgubili  28:19 i tako ostali na dnu tablice bez pobjede. Caserta ima 3-1,  Estudiantes 2-1, Galtasaray 1-2, a Nymburk 0-3. Slična je situacija u  skupini L, gdje je Benetton ostvario važnu pobjedu na gostovanju kod  Panelliniosa. Bilo je 75:83, a Talijane su predvodili Smith (22p),  Bulleri (12) i Hrvoje Perić, koji je za 21 i pol minutu ubacio 11 poena,  uz 5 skokova. Cajasol Sevilla je pobijedila Albu Berlin sa 76:67 i  ostala na vrhu tablice sa tri pobjede, bez poraza. Benetton ima 2-1,  Alba 1-2, a Panellinios 0-3. Iznenađenje večeri priredio je, u skupini  J, Gottingen, koji je slavio kod Arisa u Solunu sa 82:84. Nijemci sada  imaju 2-1, kao i ukrajinski Budivelnik, dok su Le Mans i Aris na  omjeru 1-2. Inače, odlučeno je da će se završni turnir održati u  dvorani Palaverde u Trevisu 16. i 17. travnja.


Cedevita srušila Zadrov rekord


Na utakmici Eurokupa između Cedevite i Gran Canarie postavljen je novi rekord tog natjecanja po broju postignutih trica. Obje momčadi postigle su ih po 17, ukupno 34, a najzaslužniji za pobjedu Zagrepčana bio je najkorisniji igrač kola Damjan Rudež, koji je zabio 7, od čega tri u produžetku. Prethodni rekord držali su Zadar i Pamesa Valencia, koji su u sezoni 2002./2003. kombinirano ubacili 30 šuteva iza linije 6,25.


Eurochallenge, drugi krug


Rezultati 3. kola:
Skupina I: Lukoil Academic – Barak Netanya 84:76, Spartak St. Petersburg – Maccabi Haifa 101:60.
Poredak: Spartak 3-0, Lukoil 2-1,  Maccabi 1-2, Barak Netanya 0-3.
Skupina J: Krka – Antwerp 62:46,  Pinar Karsiyaka – Dexia 94:71
Poredak: Pinar K. 3-0, Krka 2-1,  Dexia 1-2, Antwerp 0-3.
Skupina K: Gravelines – Ventspils  74:70, Benfica – Norrkoping 83:75.
Poredak: Gravelines 3-0, Ventspils  1-2, Norrkoping 1-2, Benfica 1-2.
Skupina L: Zadar – Oostende  73:85, Prostejov – Lokomotiv Kuban  67:66.
Poredak: Oostende 3-0, Lokomotiv 1-2, Prostejov 1-2, Zadar 1-2.