Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Riječanin Perica Šolić na čelu Lučke uprave Zadar

02.02.2012. 23:00
Riječanin Perica Šolić na čelu Lučke uprave Zadar


Za ostale članove Upravnog vijeća Lučke uprave imenovani su Svetko Šarić, Nikola Turčinov i Ante Vodopija


Vlada je jučer na zatvorenom dijelu sjednice imenovala novo Upravno vijeće Lučke uprave u Zadru te je umjesto dr. Živka Kolege u dva posljednja mandata predsjednikom UV-a Lučke uprave imenovala Pericu Šolića iz Rijeke.
U vijeću Vlada odlučuje o pet predstavnika, te predsjedniku UV-a. Do sada su to bili Milivoj Maričić, lučki kapetan Lučke kapetanije Zadar, Maja Markovčić Kostelac iz Ministarstva mora te Branko Ganzulić i Alan Kociper koji su tu bili u ime Države, u vrijeme mandata Božidara Kalmete na mjestu Ministra mora, prometa i infrastrukture.
Sadašnji ministar pomorstva, prometa i veza Zlatko Komadina mjesto predsjednika namijenio je svom pomoćniku 50-godišnjem diplomiranom pravniku Perici Šoliću, koji je prije Ministarstva radio u riječkoj gospodarskoj komori te u Lučkoj kapetaniji.
 Za ostale članove Upravnog vijeća Lučke uprave imenovani su Svetko Šarić (bio je u UV mandatu Račanove vlade) te Nikolu Turčinova i Antu Vodopiju. Lučki kapetan Milivoj Maričić ponovno je i u novom sazivu. U najvećoj mjeri riječ je o zamjeni volje HDZ-a voljom SDP-a, uz naznačenu bitnu izmjenu u smislu imenovanja Riječanina na mjesto predsjedavajućeg.
Uz nove članove ostaju i Grozdana Perić uime Županije, umirovljeni kapetan Mladen Vučetić uime Grada te Željko Zovak kao predstavnik koncesionara (Luka d.d.)
Najbitnije stvari u svezi s ovom Lučkom upravom tek slijede. Naime, Ivica Burić zatražio je umirovljenje. Štoviše, dosadašnje je vijeće raspisalo natječaj za novog ravnatelja, ali od četiri prijavljena kandidata nije nitko odabran. Naime, ravnatelja, makar na njihov prijedlog, ionako imenuje ministar. Iako imenovanje nekog izvan Zadra na čelno mjesto UV-a ne izgleda obećavajuće, činjenica da je ministar imenovao na ovo mjesto svog prvog suradnika – pomoćnika može značiti i da je svjestan značenja investicije i želi nad njom puni uvid i kontrolu.
Zadrani prije svega čekaju odluke o završetku investicije. Za sada nema nekih novosti oko nje, dvije faze su provedene, a za treću se očekuje natječaj. Investicija je najveća na ovom području, vrijedna 236 milijuna eura.
Na sjednici je Vlada donijela niz drugih odluka vezanih uz lučke uprave u Rijeci, Šibeniku i Pločama te je imenovala Olivera Kumrića i Jasmina Krizmanića pomoćnicima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.