Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kada te riječ ubije

07.02.2020. 17:45


 
Ima riječi koje služe da sakriju. Ima riječi koje služe da otkriju. Postoje riječi koje te ubiju u pojam, ima riječi koje ožive tvoje umrtvljeno srce. Ima riječi koje slave, blagoslivljaju. Govore se riječi koje proklinju, lažne su, manipulativne, opasne. Ima dosadnih riječi kao ponekad na nekim lokalnim radio postajama gdje novinarka ili novinar dođu ćaskati, nepripremljeni pijući privatnu kavu s nerazbuđenim slušateljima. Loša riječ rađa se u ranjenom, prestrašenom, pohlepnom srcu. Prava, ljekovita, blagoslovljena riječ izvire iz mirnog, zdravog, hrabrog srca koje je svoje misli procijedilo koroz logiku uma. Riječi izviru iz stvarnosti tvoga i moga srca i uma. Možeš lagati neko vrijeme. Laž će tebe presresti negdje, nekada kada se najmanje nadaš. Pitat ćeš što mi se događa, zašto sam bolestan, žalostan, nesretan. Posadio si laž koja se je razlistala u svoj svojoj raskoši.
Ima ih koji riječima stalno plaču, zapomažu, kukaju. To su oni koji su pohlepni, oni su to koji misle da se sve može kupiti, koji računaju kako je dovoljno imati dobar konto na banci i malo moći u društvu.
Ima ih koji stalno propovijedaju u crkvama. Ima ih koji propovijedaju ‘svoga boga’ koji se rađa iz njihovih frustracija, kompleksa i inhibicija. Takav je i ‘njihov bog’: mali, kukavički sudac s policijskim pendrekom. Opasan je taj ‘mali moj bog’. Tjera ljudima strah u kosti, tjera ih iz Crkve, tjera ih u kukavičluk, tjera ih u nevjeru.
Ima ih koji su sada u crkvi, a poslije su na ulici. Psuju nemilo, maštovito. Kada psuješ ti zatvaraš mogućnost Božjeg ljekovitog djelovanja u svome srcu.
Ima ih koji riječima manipuliraju, jedno govoreći drugo misleći. Ima ih koji se razbacuju riječima, koji tabuiziraju riječi. ‘Jadna ti majka’, ako se ne klanjaš njihovim riječima, njihovim poimanjem Hrvatske, domovine, politike, Crkve. Ima ih koji sve te pojmove koriste kako bi vladali nad drugima i s drugima.
Riječ se rađa u stvarnosti srca i uma. Riječ je tvoja i moja stvarnost. Zbiljnost. Istina. Stvarna, istinita riječ prvo: oslobađa, drugo: liječi, treće: rađa ljubavlju. Riječ je osobna karta tvoga srca i tvoga uma.