Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nismo znali da je Ćelić bio na tajnom zadatku

04.02.2020. 10:15


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina ponovio je u ponedjeljak kako nisu imali saznanja da je njegov bivši zamjenik Josip Ćelić bio na tajnom zadatku kada je snimljen u prebrzoj vožnji, zbog čega je u konačnici razriješen dužnosti, ali i oslobođen krivnje na zadarskom Prekršajnom sudu. U mjestu Briševo, gdje je ograničenje 50 kilometara na sat, Ćelić je vozio brzinom od 166 kilometara na sat.
– Rekli smo da saznanja o samom tom događaju nismo imali dok nije objavljena snimka. Vidjeli ste u tom slučaju da je nakon medijske objave policijska postaja podnijela prekršajni nalog. Napravili smo ono što smo trebali, rekao je Milina novinarima u Ministarstvu unutarnjih poslova.
Istaknuo je kako pojedinačne i osobne razgovore neće dijeliti s javnosti. Rekao sam sve što mogu komunicirati, dodao je.
Ćelić u prebrzoj vožnji snimljen u ožujku prošle godine vozeći, a zahtjev za razrješenjem podnio je krajem listopada, kada je snimka njegove vožnje objavljena u medijima.


Svi suradnici imaju svoj djelokrug rada
Milina je, odgovarajući na novinarska pitanja, naglasio kako svi suradnici u policiji imaju svoj djelokrug rada i svoje zadaće te kako on ne može znati za sve zadatke u svakom trenutku.
Milina nije htio komentirati pravomoćnu odluku Prekršajnog suda u Zadru koji je Ćelića oslobodio optužbi.
Na opetovano pitanje kako nije znao za tajni zadatak, Milina je još jednom ponovio da je sve objasnio. Dodao je kako su, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, propisane mogućnosti da se u policijskom djelovanju koristi i privatno vozilo.


Ovakvo tumačenje presude Prekršajnog suda u Zadru je doslovce tragično jer može potaknuti problematične vozače na kršenje propisa, pokazuje da postoje dvostruka mjerila u Hrvatskoj, jedna za moćnike (svih vrsta), druga za ostale
Prof. dr. sc. Željko Marušić, prometni stručnjak




Inače, Prekršajni sud u Zadru pravomoćno je oslobodio Josipa Ćelića kojem se sudilo zbog prebrze vožnje. Prema presudi koju je donijela sutkinja Magda Troskot, Ćelić nije kriv jer je bio na službenom zadatku, a u takvoj situaciji policijski službenik smije kršiti prometna pravila, odnosno za njega ne vrijedi ograničenje brzine. Neslužbeno se doznaje kako je Ravnateljstvo policije u sudski spis dostavilo potvrdu prema kojoj je Ćelić jurio prema Zadru jer je išao na zadatak.
Komentirajući ovu presudu poznati prometni stručnjak prof. dr. sc. Željko Marušić kazao je kako bi neprofesionalno, neodgovorno, nepametno i nesagledivo štetno tumačenje sutkinje moglo biti smiješno, ali da to ipak nije.
– Ovakvo tumačenje je doslovce tragično jer može potaknuti problematične vozače na kršenje propisa, pokazuje da postoje dvostruka mjerila u Hrvatskoj, jedna za moćnike (svih vrsta), druga za ostale. Ali, problem je slojevit…, istaknuo je Marušić upozoravajući kako voziti brzinom više od trostruko bržom od dozvoljene u naseljenom mjestu Ćelić nije smio čak ni da je službeno lovio nasljednika Osame bin Ladena, koji se, eto, upravo sprema izvesti teroristički napad u zadarskom zaleđu.


Uskok istražuje zadarske policajce
– Ne može se radi sprječavanja jedne ugroze, praviti druga, možda i gora. Stoga, mnogi to ne znaju, temeljem članka 59. stavak 1. Zakona o sigurnosti u prometu u prometu, kroz crveno svjetlo svjesno ne smije proći nitko, čak ni policija, vatrogasci, Hitna pomoć! Nema iznimke, istaknuo je, između ostalog, prof. Marušić
Treba još podsjetiiti kako je, također u okviru slučajeva bivših visokih policijskih dužnosnika Josipa Ćelića i Darka Cara, tadašnjeg načelnika PU krapinsko- zagorske, uhvaćenih u prebrzoj vožnji Uskok u petak pokrenuo istragu protiv dvojice bivših načelnika zadarske Postaje prometne policije Ivice Rumore i njegovog nasljednika Luzarija Kulaša i to zbog sprječavanja pokretanja prekršajnih postupaka protiv Ćelića i Cara.
Terete se da su u namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupka zadržali dokumentaciju te da kao voditelji Postaje prometne policije Zadar, koja je i ovlašteni tužitelj u prekršajnom postupku, nisu poduzeli ni jednu zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja. Kulaš je, navodi Uskok, zakonom predviđene radnje poduzeo tek nakon što su mediji razotkrili afere. (Hina/ G.Š.)


'Svakodnevno spašavamo živote migranata'
Na pitanje ima li kontrolu nad radom policije na granici s Bosnom i Hercegovinom pri postupanju s migrantima, koji se u susjednoj državi žale da ih policija tuče i oduzima im imovinu, Nikola Milina je kazao kako sve prijave provjeravaju, čak i kada su anonimne.
"Pokušavamo na svaki način doći do podataka", kazao je Milina, naglasivši da hrvatski policajci svakodnevno spašavaju živote migranata.
"Imate niz primjera gdje se radi o spašavanju migranata, a također imamo i potvrde u nekoliko slučaja gdje su potpuno bile lažne optužbe kada smo uspjeli utvrditi činjenično stanje", ustvrdio je glavni ravnatelj.
Dodao je kako je bilo i primjera nehumanog postupanja s migrantima, zbog čega su neki policijski službenici udaljeni iz službe i podvrgnuti disciplinskim postupcima.