Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TEATRALNI CIRKUS Nova predsjednica Nevenka Marinović; Darko Pedić kod svećenika “provjerio zmajeve”

03.03.2020. 14:36


Nakon što je predsjednik Županijske skupšine Željko Lončar nedavno podnio ostavku na to mjesto iz osobnih razloga danas je s 26 glasova – za, 11 – protiv i jednim suzdržanim na to mjesto izabrana Nevenka Marinović iz redova vladajućih.
No, njezin izbor nije prošao bez žučne rasprave, pa je tako SDP-ova Renata Sabljar Dračevac rekla kako je ona u ime Kluba svoje stranke na sjednici Odbora za imenovanja koja je prethodila Skupštini, bila protiv jer smatra kako na sjednicama Skupštine vlada, kako je rekla, totalni nered i teatralni cirkus te je zatražila u ime svog Kluba raspuštanje Skupštine i nove izbore, dok je Marko Pupić Bakrač spočitnuo Nevenki Marinović da je Zmajica od Ravnih kotara.
– Plenković je smijenio državnog odvjetnika jer je mason, a Nevenka Marinović je – zmajica. I to društvo ima svoje okultne obrede i meštarski zbor i mislim da nije primjereno da takva osoba bude predsjednica Županijske skupštine – rekao je među ostalim Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih, dok je Darko Pedić iz Hrasta rekao da mu se telefonski prijetilo ako podrži masonku, pa kako je "čovjek od Crkve" to je istražio, te mu je nejasno kako se oni povezuju s masonima kad su javni i transparentni.
Vijećnik Pedić "provjerio zmajeve"
– Ja sam zvao svećenike koji su mi rekli da i njih ima u udruzi i da ona štiti crkvu, inače ne bih mogao podržati osobu iz takve udruge. Zaštitnik udruge je sv. Juraj koji je ubio zmaja – objasnio je Pedić.
Prije imenovanja nove predsjednice Nevenke Marinović, Skupštinu je vodila dopredsjednica Snježana Jurinić koja je uspijevala držati stvari pod kontrolom i u vrijeme održavanja Aktualnog sata iako je u jednom trenutku situacija zaprijetila i fizičkim obračunom između Marka Pupića Bakrača i Dalibora Barešića iz redova stranke Neovisni za Hrvatsku. Bilo je tu i spominjanja obitelji i zapošljavanja i vrijeđanja i optuživanja i psovki.
Marijana Botić iz Akcije mladih postavila je pitanje hoće li se 22 milijuna kuna od prodaje stare zgrade Poliklinike potrošiti namjenski i doista, na zdravstvo kao što je kupnja broda za hitne intervencije za otočane i uređenje ambulanti po otocima, opremu školskih ambulanti ili primjerice, kupnju vozila za prijevoz onkoloških bolesnika, na što joj je župan Božidar Longin odgovorio kako novac ide za zdravstvo odnosno, za uređenje i nabavku potrebnih uređaja nove zgrade Poliklinike i potrebe zadarske Opće bolnice.
Ostalo 20 posto neriješenih legalizacijskih zahtjeva
Mladen Meštrović iz Neovisnih za Hrvatsku pitao je u kojoj je fazi zadarski azil te kad će dvije srednje škole na Puntamici, misleći pri tom na Hotelijersko -turističku i Ekonomsko -birotehničku, dobiti sportski centar. Župan mu je odgovorio kako je azil u fazi lokacijske dozvole koju izdaje Grad, a što se tiče sportskog centra za škole, župan je odgovorio kako nema novca jer je riječ o iznosu od preko tri miljuna kuna i Županija za sada to iz svog proračuna ne može izdvojiti.
John Ivan Krstičević želio je znati u kojoj je fazi Zadarska županija kad je riječ o legalizaciji.
– Zaprimili smo sveukupno 59 tisuća zahtjeva, a 47.500 je riješeno. Zbog potrebe procesa legalizacije od Zadra, pa dalje po cijeloj Županiji kadrovski ćemo se ekipirati s još 12 ljudi kako bismo riješili sve preostale zahtjeve i vjerujem da bi sve to moglo biti završeno za šest mjeseci do godine. Dakle, ostalo nam je 20 posto za riješiti – odgovorio je zadarski župan Božidar Longin.
 


Pripremaju se prostorije za izolaciju u slučaju koronavirusa
Pitanje o koronavirusu i o tome na koji je način Zadarska županija spremna za taj veliki izazov postavio je Drago Čulina iz Bandićeve stranke. Župan mu je odgovorio kako su do sada bile dvije lažne uzbune te da to nije dobro jer mjesta panici nema, ali oprezu – ima.
– Svim poduzećima, institucijama i javnim ustanovama izdali smo naputke o postupanju. Stožer Civilne zaštite stalno prati situaciju, a dožupan Šime Vicković koji je na čelu Stožera i dr. Alan Medić su stalno na vezi. Imamo sve potrebne resurse i pripremamo određene prostore za izolaciju. Zadarska Opća bolnica je također, spremnna za sve scenarije. Mjesta panici – nema! – poručio je župan Božidar Longin.


 




Željko Lončar kao Albert Einstein
Ante Rubeša iz Akcije mladih se na Skupštini pojavio s majicom na koju je dao otisnuti lik Željka Lončara kao Alberta Einsteina i natpisom – suspregnut, a cijelo njegovo izlaganje bilo je upućeno dr. Melaniji Ražov Radas (HDZ).
– Obraćam se gospođi koja je prošli put rekla da nisam na njenoj razini i da je neću moći dostići. Odlučio sam istražiti koja je to razina o kojoj mi se docira i zašto ja to nikad neću moći dostići. Baš u to vrijeme me nazvala jedna medicinska sestra koja je doživjela mobbing od neke zdravstvene ustanove. Našao sam se njom na kavi i predala mi je odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja kojem je na čelu upravo Melanija. Ta medicinska sestra se prijavila za seminar u Zagrebu kako bi dovela banku majčinog mlijeka u našu županiju. Kako je seminar počinjao u 9 ujutro, otišla je za Zagreb večer prije kako bi stigla na vrijeme. Po povratku je zatražila putne troškove koje joj je Renata Bek odbila isplatiti jer je za put na seminar i povratak iskoristila 29 sati. Gđa. je zatražila da joj se isplati samo onaj dio po zakonu, a ostatak je htjela sama pokriti jer je bila uvjerena da radi pravu stvar. Nakon višestrukog šikaniranja od Renate Bek, obratila se Vijeću. Ovdje imam vaš odgovor na žalbu gdje joj vi spočitavate premašivanje vremena potrebnog za put te joj docirate da je trebala ići isti dan, bez obzira na to što tako ne bi stigla na vrijeme. Klasični mobbing u režiji HDZ-ovih aparatčika- rekao je među ostalim, za govornicom Županijske skupštine Ante Rubeša.