Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

»ZORANIĆ I PRIJATELJI« Glazbeni dragulji zasjali u pjesmi i humanosti

03.03.2020. 19:00


Poznati zadarski, hrvatski i svjetski hitovi oplemenjeni višeglasjem Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Zoranić razveselili su i razgalili publiku u punom Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar na humanitarnom koncertu »Zoranić i prijatelji«.
Pod ravnanjem dirigenta Tomislava Košte, koji je i osmislio repertoar i aranžmane za pjesme, prepoznatljivi zadarski zbor Zoranić pratio je Nenu Belana, Davora Pekotu i Ivu Županovića. Nitko nije ostao ravnodušan na Belanovog Galeba, Pekotinu Što ti poklonit’ te Oliverov Dobar dan koji je izveo Županović, a sve u pratnji društva Zoranić. Zoranić je oduševio samostalnim izvedbama, kao i obradom popularnog, Oscarom nagrađenog hita, Shallow. Mogli su se čuti i hitovi Tomislava Ivčića, Đanija Maršana, Beatlesa, Elvisa Presleya… U stanci od zborskog izričaja, nastupila je klapa Munita koja je izvela Oliverov Nokturno te vlastitu pjesmu Vratit će se naša dica, a potom i Elena Stella i AJ Trio koji su donijeli urbane i egzotične jazz ritmove.
Prihod namijenjen linearnom akceleratoru
Nakon bloka pjesama s Nenom Belanom, svi su se izvođači na kraju popeli na pozornicu te otpjevali zajedno We are the champions od grupe Queen.
Osim prave glazbene polastice, publika je iz kazališta izašla i bogatija za jedno učinjeno dobro djelo jer je sav prihod od prodanih ulaznica namijenjen kupnji linearnog akceleratora, jako skupog uređaja za koji Liga protiv raka već godinama prikuplja novac, a koji je prijeko potreban zadarskim onkološkim bolesnicima.
Na samom početku koncerta, okupljenima se obratila Lada Šokota iz Lige protiv raka Zadar, rekavši da je jedan od ciljeva Lige senzibilizacija javnosti za probleme onkoloških bolesnika. A s velikim odazivom na ovaj koncert, pokazalo se, da se u toj senzibilizaciji i uspijeva. Program kroz »glazbeno putovanje« Zoranića i prijatelja je vodio Damir Granić, koji je istaknuo kako HPGD Zoranić već 112. godinu djeluje u Zadru. Svima koji su dali svoj obol u ovoj akciji – da Zoranić još jednom zabavi svoje sugrađane, a pritom i pomogne jednoj od najosjetljivijih skupina svoga grada, zahvalila je predsjednica HPGD-a Silvija Romić.
Zbor u posve drugom svjetlu
– U svoje osobne ime i ime cijelog Zoranića mogu izraziti veliko zadovoljstvo koncertom u HNK Zadar. Bio je to nesvakidašnji glazbeni događaj iz više razloga. Prije svega, predstavili smo naš zbor u posve drugom svjetlu sa zabavnim repertoarom u pratnji benda. Također smo zahvalni i našim pjevačima koji su se odazvali na poziv da sudjeluju u koncertu, a i njima je bilo novo iskustvo pjevati sa zborom. Osim toga, ovaj je događaj imao i humanitarni predznak što nam je i bila želja kod same ideje o koncertu. Zahvaljujem se i Ligi protiv raka Zadar i želim im sreću u nastavku akcije prikupljanja sredstava za linearni akcelerator, rekla je Romić, nakon što su se malo slegnuli dojmovi. Kako je otkrila Romić, za kupnju uređaja ovim je koncertom prikupljeno 15.500 kuna.
 


 


 




 


LIGA SENZIBILIZIRA JAVNOST


Na samom početku koncerta, okupljenima se obratila Lada Šokota iz Lige protiv raka Zadar, rekavši da je jedan od ciljeva Lige senzibilizacija javnosti za probleme onkoloških bolesnika. A s velikim odazivom na ovaj koncert, pokazalo se, da se u toj senzibilizaciji i uspijeva