Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rekorder vikenda vozio s 1,99 promila alkohola

03.03.2021. 10:17


Provodeći kontrolu prometa policijski službenici Policijske uprave zadarske su u nedjelju, 28. veljače u 23.15 sati u Ulici Hrvatskog sabora u Zadru zaustavili vozača u dobi od 26 godina koji je upravljao osobnim vozilom BMW-om zadarskih registracijskih oznaka. Utvrdili su da je vozio pod utjecajem alkohola od 1,99 promila u krvi, što je najviša koncentracija alkohola utvrđena tijekom provođenja kontrole prometa tijekom vikenda.
Vozač je smješten u prostorije policije do otrežnjenja te protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Kažnjen novčano i ostao bez dozvole
U subotu u 11.50 sati na autocesti A1, dionica Pirovac – Pristeg, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su službenim vozilom »presretač« snimili 28-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom marke VW brzinom od 203 km/h na mjestu gdje je brzina bila ograničena na 130 km/h.
Vozaču je zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdan prekršajni nalog uz predviđenu novčanu kaznu od pet tisuća kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom »B« kategorije u trajanju od tri mjeseca.
Prošlog vikenda policajci su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 546 vozila i vozača, a poduzeli su 174 represivne mjere. Alkotestirano je 115 vozača, od kojih je 14 bilo pod utjecajem alkohola, troje vozača je vozilo bez položenog vozačkog ispita (prije stjecanja prava), troje vozača je vozilo u vrijeme zabrane upravljanja, 30 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine, sedmero vozača je nepropisno pretjecalo, 15 vozača je vozilo bez zaštitnog pojasa, osmero vozača je koristilo mobitel, 20 vozača nije poštivalo prometni znak, tri vozila bila su bez tehničkog pregleda i registracije, a jedno vozilo bez osiguranja. Iz prometa je isključeno 24 vozača i tri vozila.
U tom se vremenu dogodilo šest prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teže, a jedna lakše ozlijeđena.


Troje kažnjenih u Lici
PU ličko- senjska je izvijestila o tome da su njeni policijski službenici u ponedjeljak zaustavili više vozača koji su vozili u alkoholiziranom stanju i pod zabranom. U Gospiću su zaustavili 42-godišnjaka s područja Gospića koji je upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake pod utjecajem 1,95 promila alkohola u krvi, a također mu je 14. studenog 2020. godine isteklo važenje prometne dozvole, kao i polica osiguranja.
U Gospiću su zaustavili 75-godišnjaka iz Otočca koji je upravljao osobnim automobilom gospićke registracijske oznake za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima »B« kategorije.
U Otočcu su, pak, zaustavili 26-godišnjaka iz Otočca koji je upravljao osobnim automobilom zagrebačke registracijske oznake pod utjecajem 1,04 promila alkohola u krvi.
Protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi nadležnom sudu.