Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rutinski potvrđena jedinica na Baldekinu

03.03.2021. 08:14


Nakon nedjeljne blamaže protiv Zaboka, košarkaši Zadra su uspjeli popraviti dojam pobjedom na gostovanju kod Šibenke u zaostaloj utakmici 12. kola HT Premijer lige. Reklo bi se rutinski odrađen posao protiv uvijek neugodnog susjeda koji je pružao dobar otpor prvih 20 minuta da bi u nastavku bio potpuno pometen s terena. S ovom ukupno 18. ligaškom pobjedom Zadrani su osigurali prvo mjesto na ljestvici pred skorašnji ulazak u treći krug dok već sutra pa onda i dva dana poslije, u subotu, imaju odraditi iznimno teška regionalna gostovanja u Baru i Podgorici.


Raspištoljeni domaćin
Na Baldekin su Zadrani stigli poprilično hendikepirani, bez trenera Mršića kojem se u predvečerje susjedskog derbija pogoršalo zdravstveno stanje, a što se tiče parketa njegov zamjenik Ivan Perinčić nije mogao računati na ozlijeđenog Bursaća kao i Jordana koji nije imao pravo nastupa. Već je otvaranje nagovijestilo da će oba sastava biti iznimno napadački inspirirana, a prvo veće vodstvo ostvarili su Zadrani. Sedam koševa Vukovića označilo je i bijeg na sedam viška (4:11), međutim nije trebalo dugo čekati na odgovor domaćina koji je s tri vezane trice preokrenuo rezultat (15:11). Poklopio se taj zamah Šibenčana s drugom osobnom Cartera, no alternativa mu Kodi Justice vješto je nadoknadio njegov prerani odlazak na klupu s nekoliko dobrih akcija pa je Zadar u drugu četvrtinu ušao s četiri viška (15:19). Šibenka je i dalje nastavila s istim načinom igre, Freeman je bio poput razvodne kutije pronalazeći suigrače na otvorenom vanjskom šutu pa su narančasti do poluvremena uspjeli ubaciti čak osam trica, a veliki poticaj im je dao drugi povratak u život nakon što se Zadar vezanim poenima Onuakua i Junakovića našao na plus osam (27:35). Nije bilo strpljenja kod Perinčićevih igrača u tim trenucima, pobacali su par lopti u bunar što je Šibenka iskoristila preko Mikovića i Širka za prelazak u vodstvo (42:41), ali ubačajima Onuakua i Cartera Zadar na odmor ipak odnosi četiri prednosti (42:46). Moglo je biti i puno više da nije bilo čak osam izgubljenih lopti, dok su domaćini tek jednom pogriješili, ali i potvrdili konkurentnost vraćajući se dva puta iz provalije.


Zadar u brzini više
Ipak, nadanja domaćeg stratega Rahimića da bi mogao zaskočiti i trećeg abaligaša ove sezone razbila su se po povratku iz svlačionica kao brod od stijenu. S tek šest igrača u pravoj rotaciji Šibenka nije mogla nastaviti parirati gostu koji je zaigrao puno čvršću obranu, doslovno ubacio u brzinu više i začas se našao na 13 viška (49:62). Mavra je uz Planinića najviše doprinio tom trećem bijegu koji se pokazao ključem pobjede. Razlika se ulaskom u završnu četvrtinu popela i do 19 koševa (60:79), tricu je čak u tim trenucima zabio i Onuaku, i u preostalih osam minuta ostalo je Perinčiću dovoljno vremena kako bi rasteretio glavne igrače pred dvostruki abaligaški program koji ih očekuje u naredna tri dana. Zadar su predvodili Onuaku i Junaković sa 15 koševa dok su Planinić i Carter ubacili 12 i 11 poena. Kod domaćina je prednjačio Freeman sa 19 ubačaja.