Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski kadrovi privući će Kineze

Autor: Petra Mičić

02.04.2010. 22:00
Zadarski kadrovi privući će Kineze

Foto: Zvonko KUCELIN



Osim stranih putničkih grupa koji redovno posjećuju  Zadar,  jučer su naš grad posjetili novinari  kineske televizije „New Tang Dynasty” sa sjedištem u New Yorku.  Nakon šetnje gradom i posjete zadarskim znamenitostima, novinari su stigli  u Muzej antičkog stakla gdje ih je dočekao i Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice grada Zadra.
Novinari  Keran Feng i Heping Li posjetili su Hrvatsku kako bi snimili prilog o Hrvatskoj i ljepotama koje nudi naša zemlja, koja je za tu naciju još uvijek egzotična destinacija.   Pažnju im je privkao i antički kip Apoksiomena koji je trenutno izložen u Muzeju antičkog stakla kako je poznato, stručnjaci su ga datirali u 4. stoljeće prije Krista.
– Mi smo pozvani od strane Hrvatske turističke zajednice kako bi se upoznali sa Hrvatskom  a tako i gradom Zadrom.  Napravit ćemo prilog o vašoj zemlji kojom smo naprosto oduševljeni,  a na taj način ćemo i naše gledatelje približiti Hrvatskoj,  kazao je novinar  Keran Feng dodavši kako su snimili predivne kadrove kojima će zasigurno privući mnogo ljudi. 
„New Tang Dynasty” je neovisna i neprofitna televizija  sa sjedištem u New Yorku koja trenutno ima preko sedamdeset dopisnika diljem svijeta. Program se preko satelita  prikazuje u Aziji, Europi i Australiji na nekoliko jezika a kako doznajemo od novinara, televizija ima izvrstan program o putovanjima i turističkim destinacijama koji ima iznimnu gledanost.
– Zadrom smo oduševljeni jer je grad sa kulturom koja je nastala prije mnogo stoljeća , baš kao i kineska kultura. Poznato je da naša nacija cijeni obrazovanje i edukaciju i činjenica kako je Zadar imao prvo sveučilište pokazuje mnogo o vrijednostima i viskokoj kulturi grada. Općenito,  sviđa nam se mirno okruženje te smo primjetili da su ljudi u Hrvatskoj prijateljski naklonjeni , istaknuo je Keran Feng. 
Uskoro će u Zadru boraviti i izraelska delegacija Ministarstva vanjskih poslova te francuski novinar Patrick Beaumont, novinar regionalnih novina Gazette du Nord Pas de Calais kako bi promovirao Zadar kao novu Ryanairovu destinaciju koja je  povezana sa zračnom lukom Bruxelles/Charleroi. Sredinom travnja u Hrvatsku će stići francuski novinar Bernard Vasseura, producent TV emisije „La Gasquinière”, koji će francuskoj publici pokazati kulturno naslijeđe i prirodne ljepote Zadarske županije.                
 Uskrs će u u Zadru dočekati studijska grupa nizozemskih novinara „Wellness Press Trip 2010.” u pratnji Igora Čupahina, direktora Ureda Hrvatske turističke zajednice u Nizozemskoj, koji će se upoznati s wellness ponudom zadarskih hotela. A osim spomenute grupe očekuju se i druge grupe nizozemskih novinara i fotografa.
Tijekom travnja i svibnja u Zadru će boravit još nekoliko televizijskih ekipa.  Francuska novinarka Aurine Crémieu pripremat će 52-minutni TV program pod nazivom Special Show „Lifestyle Croatia” posvećen Hrvatskoj s naglaskom na lifestyle, wellness, umjetnost i gastronomiju. Uredi HTZ u Španjolskoj organizira i studijska putovanja nekoliko grupa novinara iz Španjolske.
Studijska putovanja i prezentacija Zadra u svijetu ima veliku ulogu u stvaranju pozitivnog imiđa grada  kao poželjne turističke destinacije,  a prilozi ovih novinara sa kineske televizije zasigurno će pridonijeti tom imidžu 
– Osim Zadra posjetili smo Zagreb i Plitvička jezera, a kako je ovo prvi put da smo u Hrvatskoj naprosto smo impresionirani ljepotama i kulturom ove zemlje,  kazao je novinar Feng.