Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Thompson: Nisu mi nudili, niti dali pola milijuna eura

Autor: Boris Pavelić

02.04.2013. 22:00
Thompson: Nisu mi nudili, niti dali pola milijuna eura

Foto: PIXSELL



Marko Perković Thompson tvrdi da je u lipnju 2007. godine posjetio ured Carine, ali da bi dijelio svoj novi CD.Tužiteljstvo kao dokaz traži dokumentaciju Porezne uprave


Je li Marko Perković Thompson dobio pola milijuna eura od Mladena Barišića da ne nastupa u predizbornoj kampanji 2007, što je medijski možda najživopisnija tvrdnja iz optužnice protiv HDZ-a, Ive Sanadera i ostalih za Fimi mediju, ostalo je nejasno i poslije jučerašnjega sudskog ročišta, na kojemu je Marko Perković odlučno ustvrdio kako mu taj novac nitko nikada nije “niti ponudio, niti dao”.
Drugooptuženi Mladen Barišić, naime, u svojem je priznanju istražiteljima ustvrdio kako je, prema dogovoru sa Sanaderom, Perkoviću predao 515 tisuća eura da ne nastupa u predizbornoj kampanji 2007. Prema Barišićevu tumačenju, Sanader je tako želio izbjeći da Perković u kampanji nastupa za stranke desnije od HDZ-a, poput HSP-a.
Ne zna motiv
No, Perković je jučer u sudnici demantirao da je primio taj novac, premda jest potvrdio da je, na molbu svog prijatelja fra Slavena Milanovića Litre, u lipnju 2007. posjetio ured Carine, kako bi dijelio svoj novi CD. “Nitko mi tada, kao ni ikada, nije dao ni ponudio 515 tisuća eura. Doživio sam šok i iznenađenje kada sam čuo da Barišić to tvrdi. Zbog tih sam tvrdnji imao samo neugodnosti. Ne znam koji je Barišićev motiv da to izjavi, jer nas se dvojica ni ne poznajemo”, kazao je Perković pred sudom.
No tužiteljstvo očito ne vjeruje Perkoviću, koji je u svjedočenju potvrdio da je 2009. kupio stan u Radničkoj ulici u Zagrebu, a u ožujku 2007. zemljište u Remetama “za komercijalnu namjenu”. U protuispitivanju, naime, tužiteljica Željka Mostečak navela je Perkovića da prizna kako mu je Porezna uprava razrezala porez na to kupljeno zemljište, i to nakon što nije priznala ugovore koje je priložio kao dokaz svojoj tvrdnji da je zemljište kupio s dva poslovna partnera iz Njemačke. “Moja žalba na to rješenje odbijena je, pa sam morao platiti porez. Podnio sam prigovor na Ustavni… pardon, Upravni sud, i sad čekam rješenje”, nespretno je na sudu objašnjavao Perković. Kazao je da je Porezna uprava ustanovila nesrazmjer u vrijednosti prihoda i rashoda od “1,3 milijuna kuna”, ali i ustvrdio da je to učinjeno “na čudan način”, jer uprava nije priznala ugovore koje je ponudio Perković.
Poljuljana tvrdnja
No tužiteljstvo je tražilo da dokumentacija Porezne uprave bude prihvaćena kao dokaz u postupku. Tužiteljstvo također tvrdi da nesrazmjer u Perkovićevoj imovini nije 1,3 milijuna kuna, koliko tvrdi pjevač, nego da je toliki samo iznos poreza koji je morao platiti, a da je nesrazmjer viši od dva milijuna kuna.
Sanaderova se obrana usprotivila tom prijedlogu tužiteljstva, o kojem nije jučer odlučio ni sud, ali dojam jest da je tužiteljstvo njime već dosad uspjelo poljuljati Perkovićevu tvrdnju da nije primio novac od Barišića.
No još je jedan svjedok jučer ustvrdio kako “Barišić laže” kada tvrdi da mu je dao novac kako bi politički kupio njegovu stranku: Vladimir Jordan, bivši predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika. Njega je Barišić u iskazu optužio da mu je 2007. isplatio pola milijuna kuna kako bi HSU ušao u koliciju s HDZ-om. “To je laž. Mi smo željeli u vlast. Po toj logici, mi smo trebali platiti HDZ-u”, kazao je Jordan pred sudom, tvrdeći da je oba koalicijska sporazuma, i onaj 2003. i onaj četiri godine kasnije, dogovarao pred više ljudi, i na HDZ-ovoj, i na HSU-ovoj strani.
Jučer je svjedočio i Marko Širac, predsjednik Nadzornog odbora HDZ-a od 2000. do 2012. Premda je Nadzorni odbor tijelo koje treba nadzirati stranačke financije, da je po Širčevu, nikakvih problema s HDZ-ovim financijama ne bi bilo. Nadzorni odbor, tvrdi Širac, neometano je radio i sve dokumente dobivao na uvid. Samo su polovinom 2008. godine, nadzirući financijski izvještaj za 2007. godinu, ustanovili nepravilnosti, ali poslije toga je blagajnica Branka Pavošević zamijenjena Maricom Glavaš, koja je nepravilnosti ispravila, i sve je opet bilo u najboljem redu.
Pjevač Mišo Kovač jučer opet nije došao svjedočiti, pa je pozvan za 23. travnja. Danas bi trebale svjedočiti bivše Sanaderove tajnice u stranci.