Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ako država hitno ne napravi iznimku, 5 milijuna kuna za Milino liječenje uzet će Porezna! Marić tvrdi kako ipak neće!

03.04.2019. 10:51
Ako država hitno ne napravi iznimku, 5 milijuna kuna za Milino liječenje uzet će Porezna! Marić tvrdi kako ipak neće!


NOVO:
Ministar financija Zdravko Marić kazao je danas novinarima kako se novac skupljen za liječenje Mile Rončević neće oporezivati.
“Poreznoj upravi ovo nije prva aktivnost i akcija koja je dobila veliki publicitet. Jako puno je i prije bilo aktivnosti i Porezna uprava uvijek ima jedinstven stav, a to je zakonsko rješenje. Zakon o porezu na dohodak vrlo jasno definira – sve što je vezano uz ovakve aktivnosti usmjerene na troškove liječenja, a po novom u to ulaze i troškovi prijevoza u zdravstvene ustanove, ne smatraju se dohotkom i ne podliježu oporezivanju. Jasno nam je da postoji višak novaca i iz onoga što smo iščitali taj će se višak usmjeriti za neku drugu djecu. U tom slučaju također ne podliježe oporezivanju”, rekao je ministar Marić na pitanja novinara nakon što su se ranije u srijedu pojavile spekulacije da bi ogroman dio novca koji su građani skupili za liječenje djevojčice Mile Rončević mogla uzeti država.
……………………….
S obzirom da su sredstva prikupljena za liječenje malene Mile Rončević uvelike premašila očekivanja, njezin otac Marin traži da se ona što prije prebace na račun Zaklade Nore Šitum i namijene liječenju nekog drugog djeteta, a da se pritom ne mora platiti porez, javlja RTL.
“Voljeli bismo da to bude povod da se nađe trajno zakonsko rješenje, da se ne plaća porez na novce prikupljene za liječenje djece”, rekao je za novac.hr Vladimir Rončević, Milin djed, kojemu je sin Marin ostavio punomoć na svoj žiro račun.
Prema Zakonu o porezu na dohodak i pripadajućim pravilnicima, donacije za zdravstvene potrebe (liječenje, operativne zahvate, lijekove i dr.) koje nisu pokrivene osnovnim ili dopunskim zdravstvenim osiguranjem ne podliježu oporezivanju, ali samo do visine utrošenih sredstava za tu namjenu. Ako donirani novac nije u cijelosti utrošen za zdravstvene potrebe primatelja, odnosno ako se skupi više od predviđenoga, taj neutrošeni dio smatra se oporezivim primitkom.
Na višak prikupljenog novca potrebno je platiti porez kao na drugi dohodak, odnosno 10 posto od iznosa za mirovinsko osiguranje te na preostali iznos 24 posto poreza.
Na privatnom računu Marina Rončevića prikupljeno je 37 milijuna kuna, a tek polovica tog iznosa potrebna je za njezino liječenje. Ostatak od 15-ak milijuna tretira se kao dohodak Milina oca i na njih bi, ugrubo, trebao platiti gotovo pet milijuna kuna doprinosa i poreza!
Banke naplaćivale naknade za donacije
Osim toga, tijekom uplata novca na račun pojavio se još jedan problem. Naime, banke su naplaćivale uobičajene naknade pri čemu je, primjerice Erste banka zaračunavala naknadu od prosječno 2,2 kune na transakciju i tako u samo par dana zaradila gotovo 20 tisuća kuna. Na kraju su ispravili pogrešku te prestali naplaćivati naknadu, a na račun za Milino liječenje uplatili 40.000 kuna. Naknade su se su naplaćivale i u HPB-u, PBZ-u i Zabi te su sve tri najavile da će novac vratiti putem donacije. (RTL)