Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Buka je nesnosna, stambene prostorije nam smrde po cigaretama, ne možemo sušiti robu niti otvarati prozore!

03.05.2019. 11:55
Buka je nesnosna, stambene prostorije nam smrde po cigaretama, ne možemo sušiti robu niti otvarati prozore!


Redakciji Zadarskog lista javio se stanar jednog od najfrekventnijih područja na Poluotoku, iz Ulice Borelli, i to s pritužbom na razinu buke više klima uređaja i ventilacije obližnjeg puba Deja Brew (koji se nalazi u ulici Borelli 8), a čiji su vanjski uređaji za klime i ventilaciju postavljeni u ulici Kraljskog Dalmatina.
Naime, prema riječima tog gospodina, svi ti vanjski uređaji spomenutog puba rade gotovo svaki dan do 1.30 sati ujutro i do tada je, naglašava, nemoguće prozore držati otvorenima. 
– Na toj su strani samo od puba tri ogromna vanjska uređaja, ali razina decibela koje proizvode debelo premašuje zakonski dozvoljenu granicu. Prije nekoliko večeri  izmjerio sam gotovo 92 decibela buke, a nalazio sam se u svojoj spavaćoj sobi, napisao je dodajući kako buka uređaja zna trajati i po 19 sati dnevno.  Osim toga, navodi kako je, među ostalim, tu i ventilacija samih stanara Ulice Borelli, tako im sve stambene prostorije smrde na cigarete, robu više ne mogu sušiti s te strane jer smrdi po cigaretama iz njihove ventilacije. Također, dodao je kako po završetku radnog vremena tog puba buci nije kraj jer osoblje tada počinje slagati i razbacivati prazne boce, a to redovito čine uz širom otvorena vrata skladišta koje se također nalazi u ulici Kraljskog Dalmatina.
Zgrada je u jako lošem stanju
Nadalje pojašnjava kako je riječ o zgradi koja je u vrlo lošem stanju i kojoj su zidovi počeli jako pucati što od neodržavanja, ali djelomice i zbog gradskih vibracija. Kompletnom stranom zgrade u ulici Kraljskog Dalmatina morala se postaviti metalna šipku kako zid ne bi propao, što će se, tvrdi ovaj stanar sasvim sigurno dogoditi, a upravo kod te šipke su i vrata skladišta Deja Brew puba. Gospodin dodaje kako je prisutan potpuni kaos na potezu Borelli, od ulaza 6 do ulaza 10, uključujući ulicu Kraljskog Dalmatina.
– Naprosto je nevjerojatno da se totalni kolaps sustava i debelo nepoštivanje zakona događa preko puta suda i policije i 100 metara od zgrade gradske uprave, naglasio je ovaj stanar.
Gradi se i novi hostel: Stanari već skoro godinu dana žive u prašini
No buka i smrad cigareta nisu jedini problemi stanara ove ulice. U ulazu Borelli 10 gradi se i novi hostel. Problem je što gradilište hostela uopće nije ograđeno niti zaštićeno, niti je postavljena tabla tko je investitor, tko izvođač radova, naziv investicije, a što je zakonski propisano, tvrdi stanar iz Ulice Borelli. 
-Stanari ulaza 10 B već skoro godinu dana žive u prašini. Ne mogu ni robu staviti da se suši, a stubišta i rukohvati su im stalno prekriveni prašinom i moraju ih čistiti više puta dnevno, kaže ovaj gospodin dodajući kako je isti taj ulaz već imao veliku poplavu zbog probijanja cijevi u obližnjem hostelu u ulici Kraljskog Dalmatina i cijela je zgrada bila pod vodom što su stanari sanirali iz svoje pričuve.
Otvoren čitav niz apartmana
Na istom tom potezu, nastavio je, u prostoru bivše Dalme otvoren je čitav niz apartmana. Vlasnik je, kako navodi, s jedne strane (Kraljskoj Dalmatina) stavio tri vanjska klima uređaja, a u ulazu Borelli 10 čak pet. Stanari s prvog kata više ne mogu staviti ništa duže od košulje na konop za sušenje jer im te klime smetaju. 
-Klima uređaji su im postavljeni točno ispod balkona i za nijedan klima uređaj nitko nije pitao stanare, tvrdi ovaj gospodin dodajući kako klime nisu propisno instalirane te da izlazna cijev iz koje curi voda prilikom rada klime samo visi preko zida zgrade, a voda cura stanarima ispred ulaza.
Ulica je poprište šizofrene turističke ponude
Ulaz Borelli 10 već je godinama poprište šizofrene turističke ponude u kojem je restoran, koji je do nedavno poslovao u ulazu, cijeli taj ulaz zapravo koristio kao svoju kuhinju, tvrdi stanar iz Ulice Borelli.
– Kuhari i osoblje su skuhanu paštu i salate držali u lavorima po cijelom portunu, na podu ulaza su gulili krumpire i kuhinjske krpe sušili po cijelom ulazu, osoblje restorana se presvlačilo po ulazima, pa smo nerijetko na njih usred noći znali nabasati kako po ulazu hodaju samo u donjem rublju. Zbog tog restorana stanari su više puta zvali komunalnu inspekciju, ali se nikad nitko nije odazvao, kazao je.
Komunalni redari će izvidjeti situaciju
O ovom slučaju smo kontaktirali UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša iz kojeg su nam odgovorili kako će komunalni redari postupati u dijelu svojih ovlasti. Međutim, isto tako naglasili su kako se u pritužbi nalaze i  detalji koji  nisu u nadležnosti komunalnog redarstva već su, kako su nam pojasnili, u nadležnosti sanitarne i građevinske inspekcije. 
 


Iz puba poručili: Moglo je i bez medija


Kontaktirali smo Boška Vitasa iz tog puba koji nam je kazao kako mu je ovo prvi glas o tome da ikome išta smeta po pitanju buke klima uređaja i ventilacije, te je naglasio kako mu je žao da se stanari njemu nisu prvome obratili, a ne medijima.




-Ne razumijem zašto nam se stanari nisu osobno obratili, došli u pub da sve riješimo kao ljudi, a ne su se odmah požalili medijima. Tako bismo mogli dogovoriti nekakav način i što se može napraviti za dobrobit obje strane. Sada se zbog ventilatora, koji se malo jače čuje, moramo prepirati na ovaj način, kazao je Vitas naglasivši  kako je sve, prije otvorenja puba, prošlo inspekcije.


-Pa zna se da se ne može dobiti dozvola odnosno rješenje za otvaranje lokala bez inspekcijskog nadzora, dodao je Vitas.


Što se tiče uređaja za klimu i ventilaciju koji, prema riječima stanara Ulice Borelli ostaju uključeni do kasno u noć, Vitas je potvrdio tu informaciju dodavši da je tome tako jer osoblje za cijelo to vrijeme čisti i zrači lokal.


-Ali ako je stanarima to smetalo, mogli su se već nebrojeno puta javiti i došli bi do zajedničkog rješenja. Sve je napravljeno po Zakonu. Prema zakonu, dim cigareta se mora izbacivati iz lokala. Dakle on mora izaći negdje, ali nigdje u zakonu nije propisano da to mora biti preko krova. Stoga smo mi prilagodili to svojim mogućnostima, kazao je Vitas poručivši stanarima da se jave i da će problem biti riješen.