Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kao da se u srce Dalmacije slilo pola Slovenije

03.05.2019. 11:26
Kao da se u  srce  Dalmacije  slilo pola  Slovenije


Otvorenje glavne turističke sezone u Biogradu na Moru  bilo je nikad prije, u sklopu desetodnevne, treće po redu manifestacije  pod nazivom "Slovenski vikend". I to nakon sprinta utrke na biogradskoj  rivi u kojoj je sudjelovalo preko 500 natjecatelja svih uzrasta i besplatne  degustacije rižota od plodova mora kojeg su na glavnom Mulu pripremili  Ilirijina meštrica Irena Žilić i meštar Perica Stojanov.
 
– Slovenci pokazuju izniman interes za Biograd i za ljetovanje i nautički turizam, dolaze tijekom cijele godine, rekao Marijan Stopfer, zamjenik gradonačelnika koji je proglasio otvorenom glavnu turističku sezonu.
Veliki uspjeh manifestacije u organizaciji Grada Biograda na Moru i  gradske Turističke zajednice, kao da se u ovaj grad u srcu Dalmacije slilo  pola Slovenije.
Na ogromnoj pozornici u Ribarskoj luci pored Stopfera su predstavnici  četiriju slovenskih gradova prijatelja Biograda: Janko Kos, gradonačelnik  Žaleca, Alen Bukovnik, gradonačelnik Radlje ob Dravi, Drago Ratajc, gradonačelnik Slovenskih Konjica i Sonja Bily, direktorica TIC-a Moravske  Toplice te Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana. 
– Ovakav jedinstveni, veličanstveni turistički šušur, kakav je večeras  ovdje u Biogradu na Moru, učinkovita je formula s kakvom treba započeti glavnu turističku sezonu. Neka bude ovako šareno, veselo i bez  ikakvih briga, poželio je Šime Mršić pred paljenje biogradskog krijesa.
Deset dana "Slovenskog vikenda" je namijenjeno Slovencima, Biograđanima i svima onima željnim aktivnog odmora, ali i dobre zabave. 
– Predsezona u Biogradu je za poželjeti, Biograd očito ima formulu za  uspjeh, rekao je Janko Kos koji je u trećem mandatu gradonačelnika  Žaleca koji je pod robnom markom Zeleno zlatno između ostalog poznat po jedinstvenoj Fontani piva za degustiranje šest vrsta piva. 
Feštari su pjevali, plesali, ljubili se i pili, a poneki su usprkos promjenjivom vremenu ostali sve do zore. 
– Državne granice su samo u glavi, za turizam, feštanje i ljubav nema  granica. Usprkos međudržavnih  posebnih i teških odnosa Slovenci i Hrvati su osuđeni jedni na druge. Kad bi mogli birati susjede Hrvati bi izabrali Slovence, a Slovenci Hrvate. I kad Ivan Knez i ja odemo ostat će suradnja Žaleca i Biograda, uvjeren je Janko Kos koji u Biograd dolazi još od  1986. godine,četiri i više puta godišnje.


 


 




 


Šetnja 600 rekreativaca


Rekreativna šetnja od gradskog parka do Zabavnog parka okupila je nevjerojatan  broj od preko 600 osoba željnih rekreacije. Nakon doručka, hemendeksa od 1.000  jaja i pancete u fritaji hodalo se od parka rivom uz hotel Iliriju, plažu Dražicu i Soline  do Zabavnog parka Biograd. Povratak je u dva navrata bio Ilirijevim brodom Nada.  Na glavnom Mulu ih je dočekala dalmatinska gozba, mesna roštiljada s prilozima u  neograničenim količinama.


 


 


Zdravstvena suradnja sa Slovencima


Suradnja Biograda na Moru i slovenskog Žaleca širi se i na zdravstvo. Na jesen će  liječnici biogradske Ortopedske bolnice posjetiti Zdravstveni dom (Dom zdravlja)  Žalec, koji ima Odjel fizijatrije. Pritom će se razmijeniti primjeri dobre prakse. Naravno, uslijedit će i uzvratni posjet te odrediti primarni ciljevi međudržavne zdravstvene suradnje.