Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Najavljeno konačno izmiještanje pruge iz mjesta

03.05.2019. 09:48
Najavljeno  konačno  izmiještanje  pruge iz mjesta


Općina Bibinje jučer je nastavila sveobuhvatnu proslavu  Dana općine, svog 26. rođendana. Nakon mise zadušnice u crkvi Velike  Gospe i polaganja vijenaca i paljenja svijeća na grobu junaka Domovinskog rata Franka Lisice i kod centralnog križa na mjesnom groblju te  radionice "Prebiranje fuštana", u atriju OŠ Stjepana Radića održana je  svečana sjednica Općinskog vijeća.
– Franko Lisica, koji je kao 23-godišnjak 2. svibnja 1991., poginuo na  brdu Štrkovača ponad Polače, jedan je od naših heroja uz Zvonimira Sikirića, Mladena Bugarije Cukija, Alfreda Lisice i Dragana Lisice Take,  kazao je Ivan Šimunić, predsjednik Vijeća.
Snaga današnjeg Bibinja, kaže Šimunić, možda se najviše očituje u  nedavnoj odluci Općinskog vijeća koju je predložio načelnik Bruno Bugarija, a to je da Općina kupi od INE bivšu plinaru površine 16.000 metara četvornih za komunalno društvo Bibinjac d.o.o. i druge važne sadržaje.
Prvi na Jadranu, treći u Hrvatskoj
– Naša je kultura, u najširem smislu riječi, dio identiteta, nije dio turističke potrošnje. Možda u tome leži odgovor zašto je Bibinje prema  istraživanju Booking.com-a svrstano među 10 najgostoljubivijih domaćina u Hrvatskoj. Prvo na Jadranu, treće u cijeloj Hrvatskoj, ponosno  će Šimunić. 
Program je vodio Šime Vičević, već legendarni televizijski reporter,  dok su se za veseli štimung brinuli pjesnik Ante Šimunić Krivin i klapa  Bibinje.
– U lipnju se u Zadru održava sjednica Vlade RH na kojoj ćemo zatražiti državnu potporu za nastavak projekta izmještanja pruge izvan  Bibinja, jer kad Vlada RH dade podršku projekt će se na zadovoljstvo  4.300 mještana i izvršiti, poručio je Bruno Bugarija, načelnik, naglasivši  kako su osim pruge problemi kamenolom, ulaz u Kobiljak i putovi prema polju.
Projekt novog dječjeg vrtića je pred građevinskom dozvolom. Projekt  mrtvačnice je lijep ali i skup, kaže Bugarija, za što je Fond regionalnog  razvoja odobrilo 120.000 kuna, dok je iz proračuna 202.000 kuna. Za etno turistički centar Fond je odobrio 278.000 kuna, dok je iz proračuna  280.965 kuna. Kandidiralo se za projekt dječjeg igrališta u iznosu od  700.000 kuna. 
Roditeljske naknade za svako dijete je podignuto na 5.000 kuna, dok  povećanje za 75 studentskih stipendija iznosi po 2.000 kuna.
– Za najveći projekt odvodnje očekujemo da se prihvati novelacija  studije izvodivosti. Katastarska izmjera je pri kraju, za dva mjeseca svi  posjednici će biti pozvani zbog provjere. Međutim, onda dolazi teži dio,  Ministarstvo financija i Državna geodetska uprava moraju osnovati  povjerenstvo za čiji rad smo osigurali prostoriju i opremu, objašnjava  Bugarija.
Aglomeracija Bibinje – Sukošan
Poslovna zona Lonići intenzivnoj fazi izgradnje i prenapučenosti, otvorit će se zona Lonići 2. U poslovnoj zoni ima oko 150 zaposlenika.  
–  Općina je osigurala prostor za izgradnju marine i hotela. Treba hrabro krenuti u tu priču i rezultat neće izostati, zaključio je Bruno Bugarija.
Božidar Longin, zadarski župan, još je jednom istaknuo kako nema  ozbiljnog turizma bez riješenog pitanja odvodnje i vodovoda 
– Pozorno pratim sve aktivnosti koje vaša općina provodi u projektu  Aglomeracija Bibinje – Sukošan, projektu kanalizacije i promjeni svih  vodovodnih cijevi. Stojim im maksimalno na raspolaganju i kao član  Upravnog vijeća Hrvatskih voda te vjerujem da ćemo tijekom ove godine taj ugovor i potpisati, uvjerava Longin. 
Još jedan veliki projekt za našu županiju nedavno je otvoren, kaže  Longin, riječ je o putničkom terminalu Luke Gaženica, s kojim će ovdašnji turizam dobiti još jedan značajan vjetar u leđa. 
– S razvojem teretnog prometa u Gaženici, očekujemo i modernizaciju željeznice, a naravno da je vama u Bibinjama, ali i nama u županiji  posebno stalo da izmjestimo prugu iz mjesta. Na tome već radimo u  suradnji s našim prijateljima u ministarstvu prometa, ali i kroz Prometni masterplan županije koji je upravo u izradi, objavio je Longin.
Nazočnima se u školskom atriju obratila se i Grozdana Perić, saborska zastupnica.


 


 




 


Mons. Pavi Keru postumno nagrada  za životno djelo


Nagrada za životno djelo Općine Bibinje dodijeljena je postumno  monsinjoru Pavli Pavi Keru iz Bibinja. Mons. dr. sc. Pave  Kero koji je  bio, između ostalog, dugogodišnji ravnatelj Stalne izložbe crkvene umjetnosti i vikar za kulturu Zadarske nadbiskupije, preminuo je 14. prosinca protekle godine.


Općinske zahvalnice i po 500 kuna dobili su nadareni učenici OŠ  Stjepana Radića: Laura Karaban učenica 5. raz. koja je osvojila prvo  mjesto na Županijskom natjecanju iz geografije i tehničke kulture; Ivan  Gverić, učenik 6. raz. koji je nagrađen na županijskoj smotri Lidrano u  kategoriji literarnih; Luka Bralić, učeniku 7. raz. koji je nagrađen za  sudjelovanje na četiri županijskih natjecanja, za prvo mjesto iz matematike i drugo mjesto iz geografije; Bartul Lukić, učeniku 7. raz. za sudjelovanje na četiri županijska natjecanja iz matematike, kemije, biologije i hrvatskog jezika, a osvojio je drugo mjesto na Županijskom natjecanju iz matematike; Stanko Sikirić, učeniku 8. raz. koji je osvojio treće  mjesto na županijskoj likovnoj smotri LIK. Općina će i ostalih 53 učenika koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima nagraditi jednodnevnim izletom u Knin. 


Općinsko priznanje dobio je i bibinjski poduzetnik, strastveni lovac i  humanist Ante Šimunić i njegovi prijatelji koji u prigodi obilježavanja  Oluje spremaju lovački gulaš u humanitarne svrhe.


U ime nagrađenih emotivno se i uz puno pljeska nazočnih zahvalila  sestra pok. Pave Kera, medicinska sestra Vinka Kero (74) koja je protekle godine dobila Grb općine Bibinje.