Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Zadru nije zaživjela tradicija organizirane proslave Praznika rada

03.05.2019. 11:38
U Zadru nije  zaživjela  tradicija  organizirane  proslave  Praznika rada


Međunarodni praznik rada obilježava se svugdje u svijetu,  no ne i u Zadru. Sudeći prema izvještajima nacionalnih televizija, praznik je i ove godine obilježen u mnogim gradovima diljem Hrvatske, uz  pjesmu, roštilj  i besplatne porcije graha.
Građani Zadra i njihovi gosti, nažalost, ni ovoga puta nisu imali prilike  sudjelovati u proslavi koju organizira Grad koji je i ove godine ignorirao  praznik, kao i još neke koji očito ne odgovaraju njihovu poimanju demokracije.
Gradska je vlast zbog toga doživjela čak i nekoliko medijskih kritika  u  stilu kako Grad ne organizira proslavu 1. svibnja jer im taj praznik previše "miriše" na socijalizam, odnosno nasljeđe bivše države. To je po  mnogima razlog zbog kojega Grad minorizira obilježavanje Međunarodnog praznika rada, koji je zapravo spomen na smrtno stradale radnike u  borbi za radnička prava 1. svibnja 1886. godine u Chicagu. 
O tome zašto ignoriraju ovaj praznik stoga smo pitali direktno zadarskog gradonačelnika Branka Dukića, a evo što nam je odgovorio:
– Gradska uprava i gradonačelnik poštuju radnike i Praznik rada, svjesni smo njihovog, još uvijek nepovoljnog položaja i niske cijene rada, te se  to nastoji ispraviti kroz podizanje plaća naših radnika te naših tvrtki i ustanova, naravno u skladu s mogućnostima. Bitno je poštivati i zaštititi  dostojanstvo svih radnika, no također smatramo da u Zadru nije zaživjela tradicija organizirane proslave Praznika rada, pa to prepuštamo  našim  građanima, da oni taj dan odmora provedu prema vlastitim željama i  planovima, kaže Dukić.
Građani bi mu na ovo mogli odgovoriti kako tradicija i ne može zaživjeti ukoliko je netko ne započne, a gradska vlast to odbija učiniti još od  uspostave hrvatske države. Naime, mnogi gradovi već uobičajeno za  svoje građane organiziraju proslave 1. svibnja, a ogroman odaziv pokazuje da su građani itekako zainteresirani za njih. Dokaz su tome i na tisuće porcija graha koje se svake godine podijele u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci i nekim drugim radovima. 
SDP-ovi karanfili, roštilj i grah
Ogroman odaziv pokazuje da su ljudi željni druženja i, nažalost, besplatne hrane te da im je ova manifestacija tipa "kruha i igara" itekako  potrebna. Zna to najbolje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji  svake godine osobno ide dijeliti hranu građanima, zbog čega osvaja dodatne simpatije birača. U tom je smislu indikativna izjava jedne umirovljenice koja je na pitanje novinara "Kakav je grah", odgovorila da je najbolji jer je iz ruku gradonačelnika.
Bila je ovo, dakle, izvrsna prilika da se zadarski gradonačelnik, poput  kolega mu iz drugih gradova, malo druži sa svojim sugrađanima i pokaže  im koliko su mu važni.
No, ovaj zrakoprazni prostor stoga je iskoristio lokalni SDP koji već uobičajeno svima koji taj dan rade dijeli karanfile, ali ove su godine išli korak dalje organizirajući na Trgu pet bunara i kulturno-sportski program  te roštilj, grah i piće. Predsjednik zadarskog SDP-a, Antun Novoselović,  izjavio je kako im je želja da ovakvo obilježavanje postane tradicija, što  zasigurno i hoće uz vlast koja to ne želi organizirati. 
Ignoriraju i Dan oslobođenja
– Prošle godine okupilo se dosta građana, pa smo u istom tonu odlučili  nastaviti i ove, poručio je Novoselović osigurajući stranci toga dana  vodeća mjesta u medijima te ostavljajući dojam kako, za razliku od HDZ-a,  brinu o radnicima i općenito građanima organiziranjem proslave velikog  međunarodnog praznika.
Zanimljiv je svojedobno bio i komentar tadašnjeg gradonačelnika Zadra, Božidara Kalmete, koji nam je na pitanje zašto su Zadrani uskraćeni  za proslavu kakvu imaju drugi gradovi, odgovorio:
– Gradska uprava nije službeno organizirala proslavu, ali najbolja čestitka Gradske uprave za Praznik rada je ta da u Zadru nikad nije bilo više  zaposlenih, a nikad manje nezaposlenih. Naravno, da s time nismo zadovoljni jer je naš cilj da Zadar bude grad pune zaposlenosti, poručio je  Kalmeta.
No, i iz ovoga se odgovora daje naslutiti kako lokalni HDZ doista izbjegava sve praznike koji bi ga mogli povezati s bivšom državom jer  zadarski gradonačelnici već godinama odbijaju položiti vijence na spomen  obilježju poginulim borcima NOB-a za Dan antifašizma, a prije svega  Dan oslobođenja 31. listopada kojim se obilježava ulazak 19. partizanske  divizije u Zadar koji je prethodno 24 godine bio pod fašističkom okupacijom. 
Čak je jedne godine i tadašnji predsjednik RH, Ivo Josipović, bio u Zadru na svečanoj akademiji u organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadra i Zadarske županije, ali predstavnici  gradske vlasti ovaj datum najradije preskaču. Kao i sve ostale koji bi ih  mogli povezati s "tekovinama" bivše države.


 


 




 


Uranija: Predložit ću gradonačelniku  da zajedno organiziramo koncert


O tome kako komentira činjenicu da u Zadru nema proslave Praznika rada i kakva  je tu uloga sindikata pitali smo pravnog povjerenika SSSH-a u Zadru, Vedrana Uraniju:


– SSSH, kojemu pripada i naš teritorijalni ured, skupa s Nezavisnim sindikatima te  Maticom hrvatskih sindikata donio je odluku da se ove godine na Praznik rada svi  sindikati isključivo fokusiraju na prikupljanje potpisa za referendum "67 je previše" i  da neće biti onih klasičnih proslava 1. svibnja koje su inače bile etablirane u nekim  gradovima. Bilo bi dobro da idućih godina i Grad Zadar i mi sindikati organiziramo  obilježavanje koje ne mora biti kao u drugim gradovima s grahom, ali da bude korektno i svečano, s jednim zajedništvom i solidarnosti. Bit ću slobodan osobno predložiti gospodinu Dukiću da se zajedno s nama sindikatima i Županijom organizira  koncert proslave u Zadru, poručuje Uranija.