Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stankovci imaju sve preduvjete za EU markicu zelene općine

03.05.2021. 11:35


Općina Stankovci (Banjevci, Bila Vlaka, Budak, Crljenik, Morpolača, Stankovci, Velim) jedna je od rijetkih energetski samoodrživih općina u Hrvatskoj. Poduzetnička zona Novi Stankovci, u neposrednoj blizini autoceste A1, postaje centar proizvodnje struje u našoj zemlji.
– U pogon će uskoro i druga solarna elektrana, a na tome nećemo stati, kazao je Željko Baradić, koji nakon 24 godine načelničkog staža ide u mirovinu.


Sigurnost opskrbe energijom
Sunčana elektrana Stankovci, priključne snage 2,5 MW, godišnje će proizvoditi 4,6 milijuna kWh električne energije, što će biti dovoljno za opskrbu 1.500 kućanstava, za oko dvije tisuće stanovnika Stankovaca i tamošnje gospodarstvo. Vrijednost HEP-ove investicije je 26,3 milijuna kuna.
– Naše dvije solarne elektrane govore da oporavak gospodarstva nije moguć bez promjene načina razmišljanja o izvorima, kvaliteti i sigurnosti opskrbe energijom, ističe Baradić, dodavši kako činjenica o 2.576 sunčanih sati Općinu Stankovci svrstava među 4 najosunčanija područja u Hrvatskoj.
Najjednostavnije rečeno, zelena energija je električna energija koja se dobiva iz prirodnih izvora poput sunčeve svjetlosti, vjetra, kiše, plime, hidroelektrana. Te izvore energije zovemo i obnovljivim izvorima energije.


Zelena općina
– Općina ima sve preduvjete da dobije EU markicu zelena općina, naglašava Baradić, koji nas sa svojim zamjenikom Matijom Čačićem, glazbenikom, predsjednikom pikado kluba i lovcem, vodi u obilazak impresivnih solarnih panela.
Zelena energija osjeti se itekako na općinskom proračunu, tako će biti i iduće 24 koncesijske godine.
– Na godišnjoj razini od ovih šest megavata iz dvije elektrane Općina će imati od milijun do milijun i pol kuna prihoda. Štoviše, zelena energija u Općini Stankovci sufinancira djecu, učenike i studente, naglašava Baradić.
Naime, za svako novorođeno dijete dodjeljuje se 7 tisuća kuna, za dječji vrtić odvajaju 500 tisuća kuna, boravak djece u vrtiću sufinanciraju 90 posto, dok svim studentima mjesečno daju po tisuću kuna, godišnje oko 400 tisuća kuna.




Zaslužuju financijsku pomoć
– Imamo dva važna demografska projekta, izgradnju dječjeg vrtića i stambenu zonu Brdine u Banjevcima sa 120 parcela za izgradnju kuća za mlade i mlade obitelji, naglašava Baradić dodajući kako je projekt izgradnje dječjeg vrtića u Stankovcima vrijedan 7,5 milijuna kuna i početkom nove školske godine u rujnu naši najmlađi će dobiti suvremeno opremljen vrtić s jaslicama, poručuje Baradić, najavljujući i izgradnju rotora na ulazu u poslovnu zonu.
Na području općine djeluju brojne športske, kulturne, braniteljske i druge udruge koje oplemenjuju ovdašnji život i omogućavaju pojedincima da prepoznaju i usavrše svoje talente.
– Zato zaslužuju našu financijsku pomoć, ali i ohrabrenje i poticaj za dalji rad, kao i pomoć u realizaciji manifestacija koje održavaju, zaključuje Baradrić.


Katastarstarsko i sudsko povjerenstvo
Najveći problem u postupcima katastarske izmjere, koji bitno utječe na uspješnost i brže rješavanje, je problem nedostataka geodeta u zadarskom Uredu za katastar i sudaca u Općinskom sudu zbog čega dolazi do znatnih kašnjenja.
– Naime, nakon provedene katastarske izmjere slijedi svojevrsno verificiranje izvršenih radova od strane katastarskog i sudskog povjerenstva. Usprkos kadrovskih problema suda, jer su sada u dvadesetak katastarskih općina, imamo obećanje da će postupak obnove i osnivanje zemljišne knjige za k.o. Stankovci započeti do kraja godine, kaže Baradić.


Aglomeracija, kanalizacija i vodovod
Predstavnici 13 općina i dva grada Zadarske županije potpisali su projekt o sufinanciranju studije izvedivosti za izgradnju aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, među njima i Općina Stankovci. Studija je u vrijednosti od 3,7 milijuna kuna.
– Projekt koji će obuhvatiti više od pola naše županije Hrvatske vode financiraju sa 75 posto, a 15 posto zajednički jedinice lokalne samouprave potpisnice sporazuma. Ono što je iznimno važno je da će se u ovom programskom razdoblju Europske unije financirati izgradnja odvodnje i vodovoda, izjavio je Baradić.