Važnost kontrole stresa u prevenciji kroničnih bolesti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U sklopu obilježavanja Europskog dana prava pacijenata
Marin GOSPIĆ
Predavanje će se održati izložbenoj dvorani Kneževe palače

Europski dan prava pacijenata obilježava se 18. travnja - kao i svake godine, Udruga za zaštitu i promicanje prava pacijenata „Zadarski pacijent”, želi podsjetiti građane Zadra i Zadarske županije na EU Dan prava pacijenata kako bi u središte pozornosti doveli sustav zaštite i promicanja prava pacijenata, posebno aktualnih u ovo doba pandemije koronavirusa.

Izazovi održive zdravstvene zaštite u cijeloj Europi, nametnuli su potrebu prepoznavanja i normiranja prava pacijenata u zdravstvenim sustavima EU. U Rimu je 2002. godine nastala Europska povelja o pravima pacijenata, poznatija kao Rimska povelja koja je u studenom iste godine ratificirana u Briselu i tako postala temeljni dokument za reformu zdravstva u zemljama Europske unije. Drugo poglavlje Rimske povelje, u kojem je prezentirano 14 prava pacijenata, sastavni je dio europskog Ustava.

Ove godine jedno od prvih predavanja u ciklusu posvećenom građanima i javnosti, udrugama i institucijama održat će magistar farmacije Frane Herenda koji je radno iskustvo stjecao najprije u marketingu i prodaji farmaceutskih tvrtki a zatim se specijalizirao i posvetio području fitoaromaterapije. Savjetnik je za široko područje prevencije i biljne pripravke, redovno održava edukacije i radionice iz fitoaromaterapije diljem Hrvatske, proizvodi i priprema i vlastite ljekovite preparate. Osim biljaka, pisanje je njegova velika ljubav, poznat je Zadranima po brojnim kolumnama te knjigama 1202. Roman o križarskoj opsadi Zadra i Soba 909. U predavanju i kasnijem razgovoru predočit će važnost i značaj biljnih preparata u prevenciji kroničnih bolesti, ali i ublažavanju i otklanjanju stresnih posljedica u vremenima koronavirusa.

- Naš je cilj podsjetiti da ne zaboravimo načela humanosti i dobrote. Budimo dobri prema bolesnicima, i to ne samo danas. Odvojimo malo vremena za neki telefonski poziv, za posjet bolesnicima, poučite djecu i mlade koliko su lijepa riječ i pažnja također ljekoviti, posebice u trenucima bolesti. Potrebno je saznanje kako je netko uz nas, dijeli našu patnju koja se time smanjuje, da nas netko razumije i da smo i u bolesti nekome važni. Zato svoju dobrotu pokažimo svaki dan onima kojima je najpotrebnija. Međunarodni dan pacijenata je samo jedan dan, ali i prigoda da se pripremimo za budućnost. Predavanje će se održati izložbenoj dvorani Kneževe palače u srijedu 4. svibnja s početkom u 10,30 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno