Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nacionalne manjine Zadarske županije pokazale bogatstvo svojih kultura

02.06.2017. 22:00
Nacionalne manjine Zadarske županije pokazale bogatstvo svojih kultura


Nacionalne manjine Zadarske županije obilježile su jučer na Trgu pet bunara Međunarodni dan kulturne raznolikosti. Predstavnici manjinskih naroda koji žive u našem gradu za ovu prigodu pripremili su bogat kulturno-umjetnički program u kojem su uz tradicionalne pjesme, plesove i folklorne skupine posjetiteljima ponudili i svoja tradicionalna jela i pića.
– Ovo je dvanaesta godina za redom otkako u Zadru Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije organizira obilježavanje Međunarodnog dana kulturne raznolikosti. Taj dan se inače obilježava 21. svibnja, no mi već tradicionalno tu manifestaciju organiziramo prvu subotu u lipnju, kaže Veselko Čakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije, a od ove godine uz albansku, bošnjačku, crnogorsku, mađarsku, makedonsku, slovensku, srpsku i talijansku manjinu kroz Radnu skupinu nacionalnih manjina pridružili su im se i predstavnici Čeha, Slovaka i Poljaka.
Ova manifestacija, kojoj su nazočili predstavnici manjinskih udruga Grada Zadra i Zadarske županije, privukla je pozornost i turista pa su se s Bošnjacima u kolo uhvatili i neki od njih. Tako su i tri Kineskinje u srednjim godinama vrlo brzo uhvatile korak, a sve to su ovjekovječile i svojim fotoobjektivom.
Na štandovima s autohtonom hranom i pićima red se čekao za makedonski specijalitet gravče na tavče, ali i za bošnjačku baklavu te slovensku čičvardu s kobasicama. U ponudi je bilo i raznih vina, od makedonskog vranca pa do slovenskog suvignona. Od svega po malo kušao je i nedavno imenovani gradonačelnik Zadra, Branko Dukić.
– Sve je ukusno i fino. Nemam riječi, rekao je gradonačelnik koji je ovu prigodu iskoristio i za druženje s građanima. Okružili su ga, očekivano, manjinci no nisu imali nikakvih prigovora niti upita. Samo zahvalu i izražavanje zadovoljstva što je gradonačelnik s njima na njihov dan.
Druženje s predstavnicima manjina s područja Zadarske županije nije propustio ni novoimenovani župan Božidar Longin.