Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zavod za hitnu medicinu dobiva 10 timova

03.06.2019. 10:28
Zavod za hitnu  medicinu dobiva  10 timova


Županijski Zavod za hitnu medicinu i ove se godine mora  dobro pripremti za turističku sezonu kada naša županija dobije višestruko veći broj stanovnika.
Ravnatelj Zavoda, dr. Predrag Orlović, tako napominje da će u sezoni  dobiti čak deset timova Hitne pomoći više kako bi mogli odgovoriti na  pozive ovako velikog broja stanovništva.
– Svi timovi uključuju liječnike i medicinske sestre te ćemo ovim pojačanjima nastojati što bolje dočekati još jednu turističku sezonu. To je  za nas razdoblje najvećeg posla, ali kako smo se dobro ekipirali, ni ove  godine ne bi trebalo biti problema – kazao nam je ravnatelj.
Bolju pokrivenost Zadarske županije hitnom medicinskom pomoći  pokrenuo je već svojim dolaskom na čelno mjesto Zavoda još 2015. godine ukidanjem timova bez liječnika. Naime, dotadašnja praksa, a temeljena na reformi hitne medicine, uvela je tzv. timove T1 i T2, zbog čega su  neki timovi bili bez liječnika. Vremenom se to pokazalo vrlo nesretnim  rješenjem jer se znalo dogoditi da timovi sa sestrama i tehničarima odlaze na teške intervencije, poput infarkta, a koje ipak zahtijevaju nazočnost liječnika.
No Zavod ovih dana bilježi još jednu novost koja će pridonijeti još kvalitetnijem radu, a ta je da su djelatnci Odjela za sanitetski prijevoz upravo započeli edukacije za oživljavanje pacijenata, a koje do sad nisu imali.  Riječ je o djelatnicima Doma zdravlja koji su prešli u Zavod za hitu medicinu, ali bez potrebnog tečaja te je inspekcija Ministarstva zdravlja u  nedavnom posjetu naredila obveznu edukaciju novopridošlih djelatnika:
– Obuku je prošla već prva ekipa ljudi kojih su obučavi inspektori iz  Zagreba te će potrebnu edukaciju na ovaj način dobiti čak 75 djelatnika –  kaže Orlović.