Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zbog malog broja kupača za sada se ispituje 37 točaka

03.06.2020. 09:23


Ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora, koje provodi Zavod za javno zdravstvo Zadar, odvija se u znatno manjem opsegu od dosadašnjih sezonskih ispitivanja. Tako se u odnosu na lanjska mjerenja, koja su se provodila na 99 točaka u Zadarskoj županiji, ispitivanje trenutačno provodi na svega 37 točaka. Uzrok smanjenju broja lokacija na kojima se ispituje kvaliteta morske vode jest sadašnji znatno manji broj kupača, osobito stranih gostiju koji su ovoga svibnja, kao i početkom lipnja izostali zbog i dalje neizvjesne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom.
– Kao i svake godine prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora započelo je sredinom svibnja, a provodit će se sve do početka listopada kontinuirano svakih petnaest dana, kaže dipl. ing. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te navodi da je jedno ispitivanje završeno, a drugo započinje danas.
– Rezultati prvog ispitivanja pokazali su da je more I. kategorije, odnosno izvrsne kakvoće, te i ove sezone očekujemo najbolje rezultate, kaže Pucar i dodaje da će se ispitivanje kvalitete mora od sadašnjih 37 točaka s vremenom vjerojatno povećati, što će ovisiti o broju kupača na plažama.
Sadašnjim ispitivanjima, doznajemo dalje, grad Zadar je dobro pokriven i more se kontrolira od Punte Bajlo sve do Petrčana, kao i na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.
Ukupno se kvaliteta mora tijekom sezone kupanja ispituje deset puta s ciljem ustanovljavanja eventualnih onečišćenja i otkrivanja njihova izvora, prvenstveno kako bi se zaštitilo zdravlje kupača.
Već godinama Hrvatska se po čistoći mora nalazi u samome vrhu europskih zemalja, a takvu najvišu ljestvicu drži i najveći broj plaža Zadarske županije. Da bi tako ostalo i ovog ljeta iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar pozivaju sve kupače i ostale građane da se ponašaju odgovorno i da ne onečišćuju more, a osobito vlasnike plovila da u more ne ispuštaju nečisti sadržaj.
Iako prava sezona kupanja još nije započela, svi koje zanima čistoća mora, o dosadašnjim rezultatima mjerenja mogu se informirati putem internetskih stranica Zavoda za javno zdravstvo, kao i preko aplikacije za pregled izmjerenih vrijednosti kakvoće mora na plažama Zadarske županije.