Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Podignuti stupovi javne rasvjete i asfaltirane ulice

03.06.2021. 11:24


U Put Podvornic, Lazu X i Lazu II podignuto je 15 stupova od šest metara te 16 stupova javne rasvjete od četiri metra, a asfaltirane su ulice čime je uz ranije dobivenu vodu i kanalizaciju ovo virsko naselje zaokružilo komunalni standard.
Nakon podizanja moderne javne rasvjete asfaltirane su ceste u Put Podvornic i ulicama u Lazu.
Kako se moglo čuti od nadležnih, javna rasvjeta, asfalt, voda i kanalizacija bit će u svakom virskom naselju i u svakoj ulici na otoku do 2025. godine.
U komunalnom standardu već uživa Andrija Bađun iz Križevaca. Lijepu obiteljsku kuću u kojoj danas ima tri velika apartmana izgradio je još prije dvadeset godina na adresi Laz X/16, otkud je ovog jutra pratio asfaltiranje rubnjaka nakon što je u ulici podignuta javna rasvjeta.


Lijep pristup kućama
– Rasvjeta je vrlo ugodna za oko, pa nam je sada pristup kućama kroz ulicu vrlo lijep. S dobivenom rasvjetom sada smo u ulici zaokružili komunalni standard: imamo vodu i kanalizaciju, asfaltirani put, javnu rasvjetu te struju i telefon, kaže Andrija koji veći dio godine uživa na Viru.
– Dio godine boravim i u Križevcima, ali je na Viru ipak ljepše, dodaje gospodin Bađun uz čiju su kuću u Lazu X djelatnici Vir održavanja jutros asfaltirali rubni dio puta. Isti posao odrađen je u Put Podvornic i u Laz II, čime je komunalni zahvat na ovom dijelu otoka gotovo doveden do kraja. Ostao je bez asfalta tek manji dio puta kod prekopa na Put Podvornic koji će se vrlo brzo asfaltirati, no već sada uz Laz II svijetli 12 novih i štednih rasvjetnih tijela od šest metara, dok su u ovoj fazi radova na završetku Put Podvornic podignuta još tri rasvjetna tijela iste veličine. Laz X dobio je sedam stupova javne rasvjete od četiri metra, a kako od Laza II idu odvojci s devet stupova nove rasvjete od četiri metra, to znači kako je ukupno odrađeno 15 stupova od šest metara te 16 stupova javne rasvjete od četiri metra.


Postavili čak 63 tone asfalta
To će uskoro, obećano je, biti standard za svaku ulicu i naselje, jer projekt modernizacije i podizanja javne rasvjete u svim naseljima i ulicama na otoku koji nemaju rasvjetna tijela i asfaltirani put, neće stati.
Djelatnici Vir održavanja postavili čak 63 tone asfalta uključujući Laz X i Laz II.
Osim radova u Put Podvornic i ulicama u Lazu djelatnici Vir održavanja postavljali su javnu rasvjetu u naselju Smratina, odnosno ulici Smratina X u kojoj se postavlja 14 novih rasvjetnih tijela od četiri metra. Zasad djelomično uređenje ovog naselja uključuje i radove na podizanju javne rasvjete od Biskupljače XII do ulice Smratina IV, odnosno novih 14 stupova od šest metara. Sve skupa u prvoj fazi radova postavit će se 28 stupova javne rasvjete.
– Posao ćemo izvoditi do 15. lipnja, a onda na jesen ponovno krećemo s radovima i nastavljamo s projektom, kazao je inženjer Vir održavanja Ivica Pavlović.